0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL: Campionatul județean. Constructorul-Celuloza 3-0 (1-0)

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cu toate că rezultatul le-a fost favorabil, jucători de la Constructorul au simțit din plin lipsa lui Bogdan- coordonatorul echipei. În schimb, Celuloza  a beneficiat de dirijorul său, Bucșe. Deplasarea sa pe tot terenul denotă o rezistență extrem de dezvoltată datorită faptului că nu se angajează în acțiuni individuale, nu execută nimic inutil, anticipează faza de joc și este prezent acolo unde este necesar. Păcat că acțiunile inițiate de Bucșe nu au fost sesizate de tinerii săi coechipieri. Măldăianu a marcat toate cele trei goluri ale Constructorului. Partida a fost umbrită de unele ieșiri nesportive ale jucătorilor de la Celuloza. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 2 octombrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Unirea Roman-Viitorul Săvinești 1-2 (0-2)

Duminică a fost o zi neagră pentru amatorii de fotbal din Roman, deoarece nici echipa Unirea nu a avut o soarta mai fericită, în cuplajul disputat pe stadionul 23 August. Intrând, după părerea noastră, prea plini de sine pe teren, romașcanii s-au trezit abia după ce oaspeții, prin două contraatacuri rapide la începutul jocului au înscris două goluri prin cel mai bun om al lor, Macri. Unirea a aruncat apoi toate forțele în atac pentru a egala. Dar Viitorul, dovedind o bună pregătire fizică, a respins toate încercările de recuperare, nepermițând decât o singură dată să fie străpunși de Crețu. Sperăm ca această înfrângere să fie o lecție din care echipa să tragă învățăminte, pentru că niciun joc nu poate fi dinainte câstigat sau pierdut. (G.M. Groapă)

Cetatea Târgu Neamț-Bradul Roznov 4-1 (3-1)

Hotărâți să confirme ultimele lor evoluții (destul de bune), târgoveții debutează furtunos. Minutul 17 furnizează o lovitură de teatru: în plină dominare a gazdelor, Anghel (Bradul) la un contraatac deschide scorul:1-0. Șapte minute trec și roznovenii înscriu iar, însă… în propria poartă: 1-1. Golul egalizator a dat aripi echipei locale, care reușește să mai înscrie până la pauză prin Moraru și Tolocan. În partea a doua, Moraru punctează pentru 4-1. Deși a câștigat echipa gazdă mai are încă multe de făcut. Înainte de toate i se cere o disciplină cu adevărat sportivă, iar antrenorul Gheorghe Vinca să fie lăsat să coordoneze de unul singur, căci prea multe ,, moașe,, îl incomodează de pe margine. (M. Ciubotaru)

Clasament: 1. Constructorul-8 puncte; 2. Cetatea Tg. Neamț-8 puncte; 3. Unirea Roman-8 puncte

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B-Can-can și fotbal cu lingurița. Ceahlăul-Poiana Câmpina 2-1 (0-1)

Din nou clubul din strada Ștefan cel Mare trăiește momente de frământare: să se bucure oare de victoria chinuită obținută acasă, după două duminici în care echipa, deși învinsă, a furnizat în deplasare ceea ce de atâta amar de vreme implorăm pronia să se producă și pe Borzoghean, sau să se dedea la o analiză amănunțită asupra ambiguei situații create la sfârșitul partidei cu Poiana Câmpina? O repriză de can-can asudat și mânat de silințe nevricoase cum a fost prima parte a partidei de duminică suntem dispuși să o dăm uitării, cu condiția ca ea să nu se mai repete. Dar fiindcă mai are o antecedentă leită în partida cu Portul Constanța, o repetare a acestora ar constitui un semnal de alarmă. Conduși cu 1-0 din minutul 9, pietrenii au marcat cele două goluri în partea a doua. Negustoru este faultat în careu și Zaharia transformă impecabil penaltiul:1-1. Ceahlăul reușește apoi să ia conducerea în minutul 50, când Negustoru scapă singur și șutează surprinzător de precis de la 25 de metri, înscriind golul victoriei. În continuare, pe gazon a evoluat parcă o cu totul altă echipă decât cea din prima repriză. Ceva mai ambițioasă și mai lucidă. Nu a convenit însă duminica aceasta configurația ofensivei noastre nici chiar în repriza a doua. Linia de trei mijlocași cu sarcina de a stăpâni centrul terenului și de a fi oricând în stare de alertă înainte sau înapoi, a dezamăgit, cu un Seceleanu propus coordonator, amărât pe ghinioanele sale din ultima vreme și nerodat îndeajuns cu asemenea sarcini hotărâtoare. Dragu a jucat îngrămădit pe latura stângă, iar Onica a mărșăluit în dizgrația coechipierilor. Linia de înaintași cu Negustoru, Meder și Pătrașcu a fost volubilă în acțiuni, dar a păstrat constanța din ultimele evoluții a lipsei de incisivitate. În lipsa unui strateg matur, Ceahlăul și-a irosit manevrele în contratimp și a ratat mare parte din ocazii datorită unei prudențe exagerate. Ceahlăul a beneficiat de prima lovitură de la 11 metri în cele 9 etape de până acum, de care a profitat prin execuția ireproșabilă a lui Zaharia.

Clasament:

Chimia Suceava   9    6    0    3    19-9   12 puncte

………………………………………………………………..

11. Ceahlăul              9    3    2    4   10-10   8 puncte

(C. Livescu, Ceahlăul, marți, 8 octombrie 1968)

Campionatul Județean. Constructorul Piatra Neamț-Unirea Roman 1-1

În fața unui numeros public, protagonistele campionatului județean au oferit o partidă de fotbal spectaculoasă, în care Unirea a adoptat o tactică specifică echipelor aflate în deplasare-cu 4 fundași, 3 mijlocași și 3 vârfuri de atac. În acest fel oaspeții ar fi trebuit să se deplaseze în bloc înainte și înapoi, deoarece cheia acestui sistem îl constituie trecerea din atac în apărare și invers, cu acoperirea permanentă a zonelor libere. Dar în jocul cu Constructorul, numai Tusz, Apostol și Crețu au dispus de o gândire tactică matură. Constructorul, cu o echipă tânără, a dominat mare parte din joc, însă a irosit numeroase ocazii clare de gol. În minutul 32, Ion Marin ratează chiar o lovitură de la 11 metri, șutând în bară. Măldăianu de la 2 m trage în portar. Ștefan Gh. ratează intercepția unei centrări de pe partea stângă, pierzând ocazia de a majora scorul. Golurile au fost marcate de Apostol în minutul 49 pentru Unirea și Savin în minutul 65 pentru Constuctorul.

Clasament: 1. Cetatea Târgu Neamț-10 puncte;  2. Constructorul-9 puncte; 3. Unirea Roman-9 puncte

Astăzi pe stadion

Astăzi, joi, 10 octombrie 1968, la ora 16, pe stadionul Ceahlăul din Piatra Neamț, CJEFS în colaborare cu Comisia județeană de fotbal organizează un meci de verificare a echipei reprezentative de fotbal a județului Neamț în compania echipei divizionare Ceahlăul. Din reprezentativă fac parte între alții: Iencsi 2, Ţipțer, Mușat, Scurtu, Ciocan, Tusz, Cioată, Crețu, Apostol, Ciobanu, Costea, Smeu Mihai, Duțu, Bogdan, Măldăianu, Matei.

Meci în Cupa RSR

Duminica formația Ceahlăul a susținut primul meci în cadrul Cupei României la fotbal, jucând în deplasare în compania echipei Petrolul Moinești (divizia C). Dupa prelungiri tabela de marcaj a indicat un rezultat egal: 2-2. Pentru oaspeți au marcat Meder și Olteanu în prima repriză. S-a calificat pentru etapa următoare echipa aflată în deplasare-Ceahlăul Piatra Neamț. Partida a fost presărată cu duritați, datorate, mai ales, gazdelor.

OINĂ. Turneul final al Campionatului Național de oină

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Municipiul Piatra Neamț găzduiește între 4și 6 octombrie turneul final al Campionatului Național de oină pe anul 1968, competiție programată a se desfășura pe stadionul Ceahlăul. La întreceri participă, alături de campioana  anului trecut-formația Combinatului Poligafic București, echipele finaliste ale turneelor zonale: Dinamo București, Avântul Valea Roșie-Ilfov, Viața Nouă Olteni-Teleorman, Avântul Frasin-Suceava, Izvorul Chiuești-Cluj, Drum Bun Boureni-Dolj și Biruința Gherăiești- campioana județului nostru. Datorită regulilor sale simple, jocul de oină -sport național practicat din cele mai vechi timpuri în țara noastră -constituie o plăcută sinteză a îndemânării și preciziei, mobilității și agerimii celor care îl practică, astăzi în număr din ce în ce mai ridicat. Turneul final de la Piatra Neamț al acestui campionat republican coincide cu sărbătorirea Zilei Recoltei, sub auspiciile căreia jocului nostru național de oină îi este asigurată o ambianță adecvată. Cu această ocazie, Consiliul Superior al Agriculturii va oferi Cupa Satelor celei mai disciplinate și mai bine pregătite dintre echipele sătești. (prof. Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, vineri, 4 octombrie 1968)

Campionatul national de oină

Pe stadionul Ceahlăul din Piatra Neamț au început vineri întrecerile din cadrul turneului final al Campionatului Național de oină. Sorții au decis ca în primul meci să se întâlnească două pretendente la titlu-Combinatul Poligrafic București și Avântul Valea Roșie-Ilfov. S-a impus prima echipă cu 19-5. Un meci spectaculos s-a desfășurat între Biruința Gherăiești și Viața Nouă Olteni-Teleorman. Victoria s-a decis la bătaie, în care nemțenii au avut în Cocuț Eugen, Tancău Petru și Androșca M. principalii realizatori ai punctelor, care le-au adus rezultatul final favorabil de 12-9. În a doua întâlnire, Biruința a jucat cu Izvorul Chiuești din Cluj. Dacă egalitatea s-a menținut la bătaie, nemțenii trecând la prindere și-au adjudecat victoria cu 9-6. În a treia partidă, Biruința a dispus de Avântul Frasin-Suceava cu 9-6 și se situează după prima zi de întreceri între primele trei clasate. (prof. Gh. Ciupercă, Ceahlăul, duminică, 6 octombrie 1968)

Biruința Gherăiești-vicecampioană republicană pe anul 1968

Sâmbătă și duminică au continuat întrecerile din cadrul campionatului național de oină, cu jocuri disputate, mult mai atractive decât  cele din prima zi. În partida Biruința Gherăiești-Dinamo București, dinamoviștii au acumulat puncte la prindere de trei ori prin loviturile lui Dima și Văduva, dar nemțenii reușesc imediat să egaleze. Parte a doua aparține în întregime celor din Gherăiești, cu o priză mai bună la minge, astfel că scorul le devine favorabil, 7-6 și în final, lansându-se în situații de atac ambițioase prin Androșca M. și Cocuț Eugen, reușesc să obțină victoria:13-8. În ultimul meci Biruința a terminat la egalitate, 11-11 cu Avântul Valea Roșie-Ilfov și a devenit vicecampioană republicană în următoarea componență: Hazaparu, Androșca Vasile, Cocuț Eugen (căpitan), Cocuț Ilie, Cocuț Vasile, Tancău, Farcaș, Androșca M. junior, Toma Anton, Androșca M., Cocuț Ioan, Cojocaru, Toma Cezar, Iștioc Aurel. Biruința s-a comportat excelent în acest turneu, dovedind multă omogenitate, disciplină și atitudine ireproșabilă față de spectatori, arbitrii și ceilalți jucători pentru care a primit Cupa Recoltei. Campioană a ieșit C.P. București. (prof. Gh. Ciupercă, Ceahlăul, marți, 8 octombrie 1968)

HANDBAL.  Divizia naționala a școlarilor și juniorilor

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Handbal băieți: Sc. Sp. Gh. Gheorghiu-Dej-SSE Piatra Neamț 22-16

Joc plăcut, în care ambele echipe au solicitat în egală măsură victoria în limitele sportivității, dând dovadă de o pregătire tehnico-tactică satisfăcătoare. Soarta meciului a fost hotărâtă de jocul slab efectuat în apărare de echipa pietreană în cea de a doua repriză. Cel mai aplaudat jucător de pe teren a fost Mihai Gheorghe, portarul de la SSE Piatra Neamț, datorită căruia oaspeții au pierdut onorabil.

Handbal fete: SSE Piatra Neamț-Liceul Pedagogic Bacău 14-4

Partida a fost destul de spectaculoasă, la acest lucru contribuind în special echipa gazdă. Pietrencele au dat dovadă de multă ambiție, punându-și în valoare în special șutul de la distanță. Se evidențiază întreaga echipă cu mențiunea specială a elevei Drob Elena Luminița (este vorba despre distinsa profesoară Luminița Ciocârlan, actuala șefă a catedrei de handbal de la LPS Piatra Neamț), realizatoare a 6 goluri. (Surprinde faptul că talentata jucătoare Angela Ivașcu, care a contribuit la câștigarea atâtor competiții poate urmări cu sânge rece din tribună acțiunile fostelor partenere. Ambiții tomnatice!) (Ceahlăul, joi, 10 octombrie 1968)

VOLEI. Fetele înaintea începerii campionatului

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La 13 octombrie va începe campionatul divizionarelor A la volei. Este cunoscut faptul că municipiul Piatra Neamț este din nou prezent în acest campionat. Onoarea de a reprezenta municipiul îl au de această dată fetele de la Clubul Sportiv Ceahlăul. Revenirea în divizia A, repetăm afirmația făcută mai de mult e un fapt meritoriu, dar în același timp obligă și la reflecții despre trecut  și prezent. Să vedem însă ce se întâmplă la Ceahlăul. Interlocutoare, din nou tovarășa profesoară Maria Săvinescu, animatoarea voleiului feminin pietrean, antrenoarea fetelor din lot.

– Pentru început, vă rog să-mi spuneți ce schimbări s-au petrecut la Ceahlăul ?

– Au fost legitimate trei jucătoare noi: surorile Viruzab și Andronic Victorița. Lipsesc Ilie Nicoleta și Pascal Leia, plecate din localitate. Lipsește de asemenea, Gheorghe Ana, aflată în concediu medical.

– Care este situația pregătirilor ?

– Am început antrenamentele pe 27 august. De la 5 la 15 septembrie am organizat un semicantonament cu două antrenamente pe zi. După 15 septembrie efectuăm un antrenament pe zi. În prima parte am pus accent pe pregătirea fizică generală. Apoi s-a urmărit închegarea echipei și însușirea unor elemente noi de tehnică și tactică de către junioarele din echipă. Pregătirea s-a făcut și prin jocuri de verificare cu echipa Institului de Cultură Fizică București, care a stat în cantonament la Piatra Neamț. Trebuia să aibă loc și o “cupă” dar n-au răspuns echipele invitate.

– Cum considerați noul campionat ?

– Destul de greu, având în vedere că în prima parte a campionatului lipsește o jucătoare de bază (Ana Gheorghe) și că echipa cuprinde și trei junioare. Apoi primul meci îl susținem în deplasare, cu echipa Dinamo București despre a cărei carte de vizită nu mai este cazul să vorbim. De asemenea, este bine să se știe că nu avem un lot complet, nu avem jucătoare de rezervă.

– Cum se prezintă fetele ?

– Sunt pline de încredere și manifestă multă voință. Noi însă cunoaștem valoarea adversarelor și considerăm toate meciurile ca fiind foarte grele. Totuși vom încerca să fim la înălțimea întrecerilor din divizia în care am promovat.

Cu câteva zile în urmă am urmărit un meci de verificare cu public, susținut de Ceahlăul în compania jucătoarelor de la ICF București. A fost un meci agreabil, plăcut, care a electrizat în mai multe rânduri publicul. S-au făcut, în general, achiziții bune, printre care și o trăgătoare cu lovituri puternice la fileu. În timpul cât a mai rămas până la începerea campionatului, așteptăm o mai bună omogenizare a echipei, sincronizarea în acțiuni, creșterea potențialului de joc în toate compartimentele pentru ca adversarii să nu constituie bariere de netrecut. (E. Bucureșteanu, Ceahlăul, sâmbătă,12 octombrie 1968)

TINERET.  Cupa micului ciclist

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Desfășurat pe un circuit cu plecarea și sosirea în strada Ștefan cel Mare, în fața Casei Pionerilor, concursul a adunat la start peste 80 de pionieri. După o întrecere pasionantă, urmărită și încurajată de un mare număr de spectatori, miniaturalul “tur ciclist” s-a încheiat cu următori învingători: 12-13 ani, Tomulescu Florin și Lăzărescu Mihai (ambii de la Scoala generală nr. 3) și Băhneanu Mircea (Școala generală nr. 2); la13-15 ani: Rotundu Ion (Școala generală nr. 12), Vârlan Dan și Munteanu Vasile (ambii de la Școala generală nr. 3). Câștigătorii au primit premii din partea Consiliului Municipal al organizației pionerilor. Concursul a prilejuit o etapă preliminară celei prevăzute pe județ, care va fi organizată în vacanța de vară sub formă de cicloturism. (Ceahlăul, marți, 15 octombrie 1968)

Articolul precedentPSD Piatra-Neamţ pregăteşte cadourile de Crăciun
Articolul următorSe ia apa la Roznov