0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

TRIATLON: Concurs internațional de triatlon

Începând de astăzi, orașul Piatra Neamț va găzdui timp de trei zile campionatul de triatlon militar al țărilor socialiste. În program figurează trei probe, care se vor desfășura după cum urmează: tragere cu automatul în poligonul special amenajat, aruncarea grenadei la țintă și trecerea pistei cu obstacole. Ultimele două probe vor avea loc pe stadionul Ceahlăul. Festivitatea de deschidere va avea loc în pauza meciului de fotbal dintre Ceahlăul și ASA Târgu Mureș, programat astăzi pentru ora 15,45, pe același stadion. (Ceahlăul, joi, 19 septembrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deschiderea celui de al 6-lea campionat de triatlon militar al armatelor țărilor socialiste

Ieri după-amiază a avut loc pe stadionul Ceahlăul din Piatra Neamț fetivitatea de deschidere a celui de al 6-lea campionat de triatlon militar al armatelor țărilor socialiste. La festivitate au fost de față conducători ai organelor județene și municipale de partid și de stat, un numeros public. După trecerea în revistă a echipelor participante, general locotenent Constantin Ionescu, președintele comitetului de organizare, a rostit un cuvânt de bun sosit, după care a salutat pe fiecare din cele 6 delegații sportive prezente la manifestație. Festivitatea s-a desfășurat în pauza meciului de fotbal dinte Ceahlăul și ASA Târgu Mureș, scor 2-2 (1-1). Seara a avut loc un spectacol oferit de ansamblul de cântece și dansuri al MFA, în cinstea sportivilor și organizatorilor acestei importante întreceri. (Ceahlăul, vineri, 20 septembrie 1968)

România conduce după prima zi a concursului de triatlon militar al armatelor țărilor socialiste

În ciuda unei vremi friguroase și a unui vânt destul de tare în intensitate, prima zi a concursului de triatlon militar a adunat la poligonul de pe platoul Dealul Vulpii un numeros public, amator să asiste la prima probă-tragerea cu automatul-socotită pe drept cuvânt foarte dificilă, având în vedere condițiile climaterice deosebite. Tragerea cu automatul asupra țintei brâu s-a execut de la o distanță de 200 m, din pozițiile culcat, în genunchi și în picioare, cu tragere de foc automant, în serii de câte două-trei cartușe, câte 10 în fiecare poziție. Datorită sportivilor Popescu Ion, Rădescu Constantin, Ion Cepoi și Iacob Ion, România conduce cu un avans apreciabil în clasamentul general pe echipe: 1. RS România-8.633 puncte; 2. RP Mongolă 6.203 puncte; 3. RP Polonă-6084 puncte. Pe celelalte locuri se află URSS, RP Bulgaria și PS Ungară. (C. Livescu, Ceahlăul, sâmbătă, 21 septembrie 1968)

România continuă să conducă în concursul de triatlon militar al armatelor țărilor socialiste

Cea de a doua zi a concursului de triatlon militar de la Piatra Neamț, a programat pe stadionul Ceahlăul proba de aruncare a grenadei de la o distanță de 40 m, într-o țintă reprezentată de 5 cercuri concetrice cu diamentrul de 1-9 m. După 3 grenade de reglaj, fiecare concurent a dispus pentru adițiunea de puncte, de câte 15 grenade, pe timp de 10 minute. Sportivii români au realizat majoritatea aruncări constante și liderul clasamentului, Popescu Ion, stabilit după proba de tragere, și-a dovedit odată în plus meritele, obținând puctajul cel mai ridicat al echipei noastre-1.265 puncte. România continuă să conducă detașat în clasamentul general pe echipe cu 16. 738, față de ocupanta locului al doilea RP Polonă cu 14.429 puncte. (C. Livescu, Ceahlăul, duminică, 22 septembrie 1968)

România victorioasă la cel de-al 6-lea concurs al armatelor țărilor socialiste

După trei zile de întreceri disputate, suntem în măsură să consemnăm o victorie de prestigiu repurtată de triatloniști militari din România, care au dominat competiția de la Piatra Neamț, impunându-se de la început în fruntea clasamentului și menținând supremația până în ultimele clipe ale campionatului. Proba de trecere a pistei cu obstacole, programată duminică dimineață și urmărită cu frenezie de câteva mii de spectatori, a fost fără îndoială cea mai palpitantă. Dificultatea traseului a cerut o dozare maximă a forțelor din partea concurenților, obstacolele fiind foarte variate (șanțuri, tranșeu, garduri, rețea de sârmă, machetă de caroserie, machetă de casă, transport de greutate), punând de aceea la încercare o gamă întreagă de calități și mai presus de orice rezistența la eforturi atât de diverse de proveniență. Cele mai bune timpuri au fost înregistrate de românii Ciobanu Vasile și Iacob Ion. Liderul clasamentului, Popescu Ion, a realizat 1.229 puncte, reușind astfel să termine învingător cea de a 6-a ediție a triatlonului militar. General locotenent Constantin Ionescu, președintele comitetului de organizare, a împărțit cupe, medalii și diplome, după care i-a felicitat pe primii clasați. O victorie de prestigiu, care evidențiază potențialul de pregătire sportivă a militarilor noștri. (C. Livescu, Ceahlăul, marți, 24 septembrie 1968)

BOX. Astăzi pe stadionul Ceahlăul, Gală de box între lotul de tineret și Combinata armatei

Sportivii de la lotul de tineret, ASA Târgu Mures și Steaua București se vor întrece la categoriile muscă, cocoș, pană, semiușoară, ușoară, semimijocie, mijlocie mică, semigrea. Gala va avea loc de la ora 15.

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul județean de handbal. Atenție la organizare!

Duminică la ora 10,30 trebuia să aibă loc la Roman întâlnirea de handbal Sănătatea Roman-Viitorul Săvinești. Spunem astfel pentru că meciul nu s-a disputat, prin neprezentarea echipei din Săvinești. Culmea este că nici arbitrul întâlnirii nu a fost prezent la fața locului (o fi știut oare?). Și această stare de lucruri se repetă destul de des în acest falimentar campionat județean. Stând de vorbă cu antrenorul echipei Sănătatea, profesorul Aurel Bacruban, acesta ne-a relatat că până în prezent echipa sa nu a jucat niciun meci în actualul campionat, fie din cauza amânării la nesfârșit a partidelor, fie din cauza neprezentării adversarilor. În acest caz o echipă tânără cu reale talente nu poate să capete experiența jocurilor de campionat și nici să lupte normal, în condiții egale, cu alte echipe. Se impune o analiză a actualei desfășurări a campionatului județean de handbal, urmată de măsuri imediate. (G.M. Groapă, Ceahlăul, joi, 26 septembrie 1968)

RUGBY. Divizia B. Viitorul Săvinești-Agronomia Iași 0-16

Deși a trecut puțin timp de la începerea campionatului diviziei B la rugby, se pot face unele constatări de care trebuie neapărat să se țină seama. Singura reprezentativă de rugby din județul nostru nu se bucură de cea mai mare atenție din partea conducerii AS Viitorul de pe lângă Combinatul de îngrășăminte cu azot. Jucătorii lucrează în ture și din această cauzaă nu se pot prezenta în plenitudinea forțelor de care dispun (antrenamentele suferă și ele, având loc între 8-10 jucători). Prima repriză a acestei partide a fost echilibrată și numai greșelile elementare ale unor jucători de la Viitorul au permis lui Brumă din încercare și Vărzaru din încercare transformată de Ciorici să stabilească rezultatul la pauză de 8-0. Pe toată durata meciului nu am văzut niciun placaj executat corect. În schimb ne-au fost oferite destule abuzuri neplăcute din partea ambelor echipe. Săvineștenii trebuie să exerseze îndelung manevrele de bază impuse de sportul cu balonul oval. Celelate puncte din repriza secundă au fost marcate de Potcoavă din încercare și Tobescu, printr-o încercare transformată iar de Ciorici. (Traian Coman, Ceahlăul, marți, 1 octombrie 1968)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B-Înfrângere discutabilă. Flacăra Moreni-Ceahlăul 2-1 (0-1)

După cum ne-a relat cu amabilitate profesorul Constantin Berescu, care împreună cu maestrul Petre Steinbach a însoțit Ceahlăul la Moreni, echipa noastă a realizat una dintre cele mai frumoase partide ale sale în actualul sezon, deși a jucat în deplasare (cum se face că numai în deplasare joacă cu atâta poftă?). Înfrângerea noastră se datorează unui arbitraj foarte abil în favoarea gazdelor căruia i-au căzut pradă jucătorii oaspeți. Ei au combinat frumos tot timpul desfășurării meciului, și-au creat acțiuni decisive în fata porții adverse, dar în repetate rânduri au fost opriți fără drept de apel de către arbitrul de centru Marin Constantin din București cu un trecut destul de dubios în rândul colegiului național de arbitri. Echipa a desfășurat un joc ofensiv eficace, conducând astfel la pauză cu scorul de 1-0 prin golul înscris de Meder în minutul 39. În repriza a doua morenari au marcat de două ori din poziții flagrante de ofsaid prin Drăgan. Tactica 1-4-1-2-3, cu linia de fund obișnuită (Olteanu, Iencsi, Gh. Aurel, Zaharia), avându-l în față pe Zamfirescu, foarte mobil duminică și ca mijlocași propriu-ziși pe Onica și Dragu, a asigurat un control permanent al balonului la centru terenului. Vârfurile de atac Negustoru, Pătrașcu și Meder, stimulate de Dragu, impulsiv și ager cum ne-a obișnuit în ultimele sale evoluții s-au dovedit foarte combative. Și ca o micro-statistică, Ceahlăul a înscris primul gol în deplasare, prin Meder. Gheața a fost numai crăpată însă, nu spartă pe de-a-ntregul. Să mai aşteptăm…

Clasament:

1. Chimia Galați  7   5   0   2   17-8   10 puncte

…………………………………………………………………

9. Ceahlăul     7    2   2   3     8-7   6 puncte

Divizia C-Victorie dificilă, dar prețioasă

Unirea Negrești-Cimentul Bicaz 1-2 (0-0)

Echipa din Bicaz s-a descurcat mult mai bine în câmp decât în partidele anterioare, observându-se o ascendență a liniei de înaintare și o îmbunătățire a spiritului de disciplină. Meciul s-a desfășurat în condiții foarte vitrege pentru oaspeți, începând cu gazonul denivelat și terminând cu atitudinea nesportivă a gazdelor, care s-au dedat în repetate rânduri la ieșiri grosolane. Portarul Cimentului-Vasilache-a făcut o partidă excelentă și mare parte a succesului i se poate atribui. Accidentarea sa gravă la una dintre intercepții a silit echipa să joace utimele minute fără portar. Tot în această etapă, Victoria Roman a pierdut la Textila Buhuși cu 0-4.

Clasament:

1.Știința Bacău     6   4   1   1    9-1    9

……………………………………………………….

9. Cimentul Bicaz  6   2   2   2    7-6   6

10.Victoria Roman 6   2   2   2    6-9    6 (Ceahlăul, miercuri, 25 septembrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul județean. Constructorul Piatra Neamț-Relonul Săvinești 1-2 (1-2)

Fruntașa clasamentului nu a putut trece cu ușurință de Relonul, așa cum spera, cu toată dominarea din repriza secundă. Jocul a fost plăcut la înfățișare, cu numeroase faze palpitante la ambele porți. Relonul, la prima sa evoluție la Piatra Neamt, a furnizat o surpriză plăcută. Constructorul a condus în minutul 3 cu 1-0 prin golul înscris de Marin, iar Relonul a marcat ambele goluri prin Afloroaie. Arbitrul P. Constantinescu a condus cu multe scăpări.

Bradul Roznov-Unirea Roman 1-2 (0-0)

Suporterii din Roznov au fost din nou nemulțumiți de jocul prestat de componenții echipei locale și în nemulțumirea lor au furnizat un epilog nedorit partidei, fapt pentru care comisia județeană de fotbal va trebui să aplice sancțiuni severe organizatorilor. Roznovenii au reușit deschiderea scorulu în partea a doua prin Neamțu, iar oaspeții egalează prin Apostol și apoi înscriu golul victoriei prin Crețu. (C. Nemțeanu)

Victoria Săvinești-Celuloza Piatra Neamț 0-1 (0-0)

Viitorul a fost nevoit pentru a doua oară să părăsească învins propriul teren. E regetabil că această echipă în rândul căreia se numără o serie de jucători care au cunoscut odată o intensă emulație fotbalistică, oscilează încă în comportare, oferind inimoșilor admiratori de astăzi surprize nedorite. Credem, și nu suntem departe de certitudine, că nu toți jucătorii de la Viitorul se pregătesc cu seriozitate la antrenamente. De asemenea, media de vârstă a echipei este destul de ridicată, juniorii fiind menținuți exasperant pe banca rezervelor. Singurul jucător căruia nu i-am putea reproșa mai nimic este Necula. Celuloza, fără nume sonore, a desfășurat un joc combinativ, cu multe pase scurte. Golul a fost marcat de Ciurdea. (Traian Coman)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B-Metrom Brașov-Ceahlăul 2-0. Greșelile se plătesc scump

În fața publicului brașovean, neașteptat de indiferent în ce privește soarta echipei locale, dornic în schimb de fotbal autentic, Ceahlăul și-a încercat șansele de a răzbuna ceva din regretele pricinuite de înfrângerea în fața celeilalte echipe brașovene, Stegul Roșu. Și în virtutea acestei dorințe, a fost cea care a dat partidei nuanțe de prospețime. Păcat însă că aceste nuanțe s-au irosit în zadar, fără profituri palpabile. Partenera noastră a fost o echipă modestă în cunoștințe, dar cu tupeul agresiv caracteristic gazdelor, de care a abuzat din plin, începând cu jocul brut în controlul balonului și terminând cu smulgerea unor favoruri din partea arbitrului bucureștean Vasile Dumitrescu. Sistemul lor ofensiv a fost atât de haotic, încât cu toată bunăvoința pe care am vrut să i-o arătăm, nu am putut descoperi nimic subtil. În apărarea nemțeană s-a jucat ireproșabil până în minutul 70, pentru ca în ultima parte a întâlnirii, datorită a două greșeli grave pricinuite de neatenție, brașovenii să înscrie de două ori, dar cu vădite repercursiuni în clasament. În minutul 73, Lazarovici profită de balonul scăpat din mână de Argeșanu și-l expediază scurt în poartă. La scorul de 1-0, Metromul începe să tragă de timp. Meder ratează cea mai mare ocazie a Ceahlăului în minutul 85 când singur cu portarul, în urma unei pase trimise de Pătrașcu, saltă pripit balonul pe lângă poartă. Imediat survine și cel de al doilea gol al brașovenilor când Ferentz recuperează balonul, insuficient de atent controlat în careu de Gheorghe Aurel și chiar de Zamfirescu aflat în apropiere. Argeșanu a surprins traictoria șutului, dar mingea i-a trecut printre mâini. Ceahlăul a inițiat în prima repriză 21 de atacuri, soldate cu câteva infiltrări în careul advers și cu 2 șuturi pe spațiul porții. În repriza următoare, acțiunile ofensive s-au micșorat la 17, din care 9 au fost situații favorabile, dar numai un șut la poarta lui Drăgănoiu. Degeaba concepția de joc este rodată, degeaba este tactica gândită la cald și la rece dacă totul se irosește în zadar pe teren.

Ceahlăul: Argeșanu-Olteanu, Gheorghe, Iencsi, Zaharia, Zamfirescu, Onica, Dragu, Negustoru (Seceleanu min. 63), Meder, Pătrașcu

Clasament:

1. Poli Galați    8    5     1      2   14-8   11

…………………………………………….

13. Ceahlăul     8    2     2     4    8-9     6

(Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 1 octombrie 1968)

Divizia C. Victoria Roman-Foresta Fălticeni 1-3 (1-1)

Spectatorii prezenți duminică pe stadionul 23 August din Roman au fost dezamăgiți din nou de componenții echipei Victoria. Lipsiți de antrenorul Legheriu (care a demisionat plecând la Stuful Tulcea), gazdele au greșit mai ales la capitolul tactică. Oaspeții s-au apărat supranumeric cu 7-8 jucători și au contraatacat periculos îndeosebi prin vârful lor Lancovschi. Romașcanii, în schimb, s-au complăcut în driblinguri inutile, neșutând la poarta din afara careului (lucru recomandat în condițiile unui teren alunecos din cauza ploii). Deși a atacat în majoritatea timpului, Victoriei i-au lipsit acea clarviziune a fazelor de atac și îndeosebi omul de gol. În condițiile în care Colnic (jucătorul care până la această partidă a marcat toate cele 6 goluri pentru romașcani în actualul campionat) a fost trecut inexplicabil fundaș central, de pe postul de vârf de atac (?), localnicii nu puteau spera la mai mult. Această stare de lucruri nu mai poate continua la nesfârșit. Este necesară angajarea unui antrenor cu dragoste de meserie și priceput. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 2 octombrie 1968)

Articolul precedentPermanenţa din Dărmăneşti schimbă sediul
Articolul următorSurprize în Liga a III-a