0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL: Elevii lui Teașcă la Piatra Neamț

Astăzi, la ora 17, 30, pe stadionul 1 Mai din Piatra Neamț va avea loc întâlnirea dintre Ceahlăul (divizia B ) și Universitatea Cluj (divizia A ). Este un bun prilej de verificare a potențialului celor două echipe (antrenate de Petre Steinbach și Constantin Teașcă ) înaintea mult așteptatului start competițional. (Ceahlăul, joi, 8 august 1968 )

Selecție la fotbal

În zilele de 13, 14 și 15 august, la ora 10 dimineața, pe stadionul 1 Mai din Piatra Neamț, CS Ceahlăul organizează un concurs de selecție pentru formarea echipelor de copii la fotbal. Vor fi primiți pentru selecție copii care au vârste între 10 și 15 ani. Ei vor avea la dânșii echipament personal (chiloți, maieu și teniși). Înscrierile se fac direct la stadion în zilele și la ora mai sus arătate. Concursul de selecție va fi condus de antrenorul Petre Steinbach. (Ceahlăul, sâmbătă, 10 august 1968)

Meci amical cu Universitatea Cluj: Ceahlăul – Universitatea Cluj 2-3

Ultima verificare înaintea începerii oficiale a programului competițional, disputată în compania puternicei formații Universitatea Cluj a confirmat forma satisfăcătoare cu care Ceahlăul pășește în actualul campionat. Ceahlăul deschide scorul în minutul 16, când nimeni nu se aștepta, prin Seceleanu cu un șut prin surprindere de la aproximativ 40 de metri. Egalarea a survenit în minutul 38: o lovitură de corner, executată de Mustățea cu efect, surprinde neatentă apărarea noastră, mingea se scurge prin fața câtorva jucători, niciun apărător al Ceahlăului n-o respinge și Neșu, mai inspirat decât toți, o introduce în poartă. Două minute mai târziu, Fania, face o cursă pe partea stângă a terenului, centrează lui Anca, găsit liber și acesta de la 14 metri, înscrie nestingherit: 2-1 pentru Universitatea Cluj. Decalajul se menține doar un minut, căci Meder vădit enervat de situație, de pe linia de 16 metri, își creează un culoar și egalează. Începusem să ne gândim la un onorabil scor egal, când, în minutul 84 într-o învălmășeală în careul gazdelor, Mustățea profită de deruta și de neatenția lui Iencsi și înscrie: 3-2 pentru Universitatea, scor cu care se va încheia și meciul. Echipa lui C. Teașcă, întinerită simțitor, ne-a cam dezamăgit, practicând un fotbal monoton, fără suflet, cu toate eforturile antrenorului ei. Ne abținem de la mențiuni speciale la gazde, dar trebuie să le semnalăm câteva lacune în ceea ce privește circulația balonului în câmp, slaba mobilitate în acțiunile de atac, nesiguranță în apărare. 

Ceahlăul: Mitrofan (Argeșanu) – Olteanu, Gheorghe, Iencsi, Zaharia, Onica, Seceleanu, Negustoru, Meder, Dragu, Pătrașcu. Au mai jucat Diaconu, Bolovan și Zamfirescu.

Universitatea Cluj: Ringheanu – Codrea, Pexa, Solomon, Câmpeanu, Bungău, Fania, Coman, Neșu, Anca, Mustățea. Au mai jucat Lică și Caliniu.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Petre Steinbach (antrenor Ceahlăul): “Jocul, consider, a fost plăcut și și-a atins scopul pentru ambele echipe. Concepțiile tactice indicate de mine au început să fie puse în aplicare, jucătorii mei însă nu au înțeles că pe teren mai presus de orice trebuie păstrată disciplina, în special la deciziile arbitrului”.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Constantin Teașcă (antrenor U Cluj): “Ceahlăul m-a surprins prin jocul angajant, ofensiv pe care-l practică, de unde nu de mult cunoșteam echipa ca făcând un joc defensiv. La anul, cred, va putea ataca și supremația în divizia B. Nu emit o părere de complezență, ci mă gândesc că la Piatra Neamț, este într-adevăr nevoie de o echipă în divizia A, căci are spectatori și organizatori care iubesc fotbalul”. (Cristian Livescu, Ceahlăul, sâmbătă, 10 august 1968 )

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ne cheamă fotbaliștii

Nu exagerăm deloc dacă afirmăm că epoca noastră a creat din fotbal un adevărat mit, cu eroi “legendari“ cu idoli, cu minuni – în sfârșit – toate atributele unei posibile mitologii. Iată-ne în ziua începerii unui nou sezon fotbalistic în care vrem să fim mai darnici ca oricând în “ofrande“ (citiți “aplauze” ) cu idolii noștrii. Ne gândim în primul rând la componenții singurei divizionare B a județului – Ceahlăul Piatra Neamț – care, dincolo de prestigiu ce trebuie să-l mențină, în plus are înalta misiune de a apăra culorile unui club de la a cărei înființare se vor împlini, nu peste multă vreme, 50 de ani, motiv de retrospective nostalgice, dar și planuri înflăcărate de viitor. Ne gândim apoi la cele două promițătoare echipe care activează în divizia C – Victoria Roman și Cimentul Bicaz –  incluzând numeroși jucători tineri, dornici de afirmare. În ceea ce ne privește ne alăturăm glasul de cel al miilor de “microbiști”, urând eroilor balonului rotund din județul nostru, mult succes în actualul campionat. (C. Livescu, Ceahlăul, duminică, 11 august 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B – Ceahlăul a debutat onorabil la Galați: Meci nul cu Oțelul 0-0

Într-un meci de mare tensiune susținut în compania unei echipe avantajate de teren, echipa Ceahlăul a menținut rezultatul alb, fiind în câteva momente la un pas de victorie (prin Meder şi Negustoru ) și reabilitând astfel prezența penibilă din primăvară, pe același stadion. Argeșanu a găsit destule prilejuri de a se remarca, culegând baloane dificile. Iencsi, fără îndoială, a hotărât soarta meciului prin plasamentul său bun și prin promptitudinea intervențiilor. Cuvinte de laudă și pentru Olteanu, ambiționat pe postul său și Gheorghe, de nerecunoscut duminică în comparație cu ultimele sale evoluții. Rezultatul acesta de la începutul campionatului, mai ales în deplasare, echivalează cu o victorie, urmare a unei adevărate rezistențe sportive.

Ceahlăul: Argeșanu-Olteanu, Gheorghe, Iencsi, Zaharia, Onica, Seceleanu, Negustoru, Meder, Dragu, Pătrașcu.

Oțelul: Şerbănoiu- Boieru, Coman, Secășeanu, Luban, Bruștiuc, Cernea, Ailioaie, Ocescu, Câmpeanu, Drăghescu.

(Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 13 august 1968)

Divizia C: Cimentul Bicaz-IP Bacău 0-1

Prezentă pentru prima dată în divizia C, echipa din Bicaz a disputat meciul inaugural la Roznov în compania studenților din Bacău, terenul propriu fiind în reparație. Jocul a fost de slabă factură tehnică datorat nivelului scăzut de cunoștințe tehnice și tactice și unei insuficiente pregătiri fizice. Golul a fost marcat de Buterez în minutul 67. De menționat cele câteva ocazi clare, ratate de Barbu, Chelaru, Vârlan și Coandă care ar fi putut schimba soarta meciului. Se resimte lipsa de interes pentru asigurarea celor mai bune condiții jucătorilor. Semnificativ este felul în care s-a făcut duminică deplasarea la Roznov, nefiind asigurat din timp transportul, acesta făcându-se în ultimul moment. (N. H. Sorin, Ceahlăul, marți, 13 august 1968 )

Cupa României: Viitorul Săvinești – Volanul Bicaz 3-1

Spectatorii din Săvinești au avut satisfacția de a aplauda la sfârșitul jocului victoria echipei favorite, în prima fază a Cupei României. M. Smeu (2 goluri) și Cioată (1 gol ) au marcat pentru săvineșteni, oaspeții reducând din handicap în partea a doua. Ni s-a părut inexplicabilă căderea din repriza a doua a formației Viitorul. Volanul Bicaz, deși învinsă pare capabilă de rezultate bune. (Traian Coman)

Divizia C: Letea Bacău-Victoria Roman 1-0

Echipa romașcană a debutat cu stângul în noul campionat, infirmând aprecierile și așteptările noastre. Victoria a făcut un joc slab, contribuind din plin la nivelul scăzut al partidei. Spre deosebire însă de echipa gazdă, care se află la debutul său în divizia C, echipa romașcană nu avea motive să joace slab. Nu este posibil ca jucători precum Nicoară, Tifirel (care a fost și schimbat ), Colnic să nu reușească o acțiune mai eficace sau măcar să stopeze corect o minge. În jocul echipei Victoria au abundat șuturile “bubuite” la întâmplare, ratările copilărești (s-a “remarcat” în special Sârcu 2 ). Doar Arnăutu a corespuns. Se așteaptă din partea jucătorilor romașcani o comportare mai bună. (G. M. Groapă,  Ceahlăul, miercuri, 14 august 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Înaintea meciurilor pe teren propriu, P. Steinbach, C. Grigoriu, C. Timofte și Iacob Ponici ne vorbesc despre perspectivele echipei Ceahlăul

Municipiul Piatra Neamț este reprezentat în divizia secundă a țării de echipa Ceahlăul. Anul trecut jucătorii acestei formații au bătut, însă prea târziu, la porțile primei divizii a fotbalului românesc. Ce se va întâmpla anul acesta?

Timofte Constantin (fost jucător al Ceahlăului, membru de onoare): “Am asistat la mai multe antrenamente și meciuri de pregătire. Consider că sub îndrumarea maestrului Steinbach, jucătorii primesc o bună instrucție fotbalistică. Echipa va merge bine dacă toți jucătorii vor vorbi aceeași limbă. Dorința mea este ca echipa să promoveze în A”.

Iacob Ponici (salariat al Întreprinderii 23 august, susținător, posesor al abonamentului 857): “Cred că niciodată nu s-a făcut o pregătire mai metodică, mai susținută. Îmi place linia de fundași, mai multă eficacitate și viteză în atac ar ridica valoarea echipei”.

Constantin Grigoriu (judecător, președintele Comisiei Județene de Fotbal): “Antrenamentele efectuate cu interes se reflectă în meciurile susținute până acum, care au fost în general frumoase. Secția de fotbal a clubului face tot posibilul să asigure condiții optime pentru participarea fotbaliștilor în campionat”.

Constantin Meder (jucătorul cu nr. 9 din echipa Ceahlăul): “În comparație cu anii trecuți, consider pregătirea echipei mai bună. Se observă un progres în pregătirea tehnică, o concepție de joc. Dorința noastră e să jucăm un fotbal spectaculos, plăcut și să ne clasăm pe un loc meritoriu”.

Cu o deosebită amabilitate ne-a vorbit și maestrul Petre Steinbach despre pregătirea echipei: “Consider că anul acesta campionatul va fi deosebit de greu. Ceahlăul are adversari cu veleități pentru divizia A: Steagu Roșu, Politehnica Galați. Noi ne-am pregătit temeinic și intenționăm cât mai sus. Cu acest obiectiv am început campionatul. Vom face totul ca pe teren elevii mei să joace fotbal și să nu fie preocupați de rezolvarea litigiilor cu arbitrul, cu adversarii sau cu coechipierii”.

Mulțumim interlocuitorilor noștri pentru solicitudine și ne alăturăm dorințelor: Ceahlăul-cât mai sus în clasament și meciuri frumoase, atractive. Începutul onorabil de la Galați să fie continuat duminică acasă cu Progresul Brăila, apoi cu Steagul Roșu Brașov. (E. Bucureșteanu, Ceahlăul, vineri, 16 august 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Spectatorii în criză de formă ?

Nutrim convingerea că în primul său meci pe teren propriu Ceahlăul va da dovadă de siguranță și ambiție și în atac va sorbi din plin din cupa ispitelor soldate cu goluri. Toate bune, dar problema de formă, orice s-ar spune, nu ridică atât jucătorii (bată-i norocul !), cât… publicul. Va da oare duminică randamentul scontat al încurajărilor, sau, în criză de pregătire fizică prealabilă, se va mărgini doar la manifestări de complezență? Domnește o stare de neîncredere, ne face impresia, în rândurile celor din tribunele locale, deși verificările susținute săptămânile trecute au dovedit că echipa  favorită este în evidentă ascendență valorică. Ceahlăul dispune în momentul de față de resurse serioase și cei mai entuziasmați de ele suntem noi cei din tribune. Fie ca duminică să fim mândri de băieții noștri! (C. Livescu, Ceahlăul, sâmbătă, 17 august 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul și-a materializat în goluri dorința de a câștiga: Ceahlăul-Progresul Brăila 3-0 (1-0)

1-0: Meder primește balonul în marginea careului, driblează în stilul său caracteristic și șutează imparabil la păianjen, făcând inutilă intervenția lui Rădoi;

2-0: Negustoru centrează cu precizie deasupra capului lui Dragu, aflat pe linia careului mic care înscrie imparabil;

3-0: Meder, în cursă pe partea dreaptă centrează cu mult aplomb și Pătrașcu reia nestingherit cu capul, fără drept de apel. Eroii zilei la Ceahlăul, au fost fără îndoială, atacanții, care au creat delicii demne de comentarii pe o întreagă săptămână. Linia de mijloc a jucat mai cu convingere decât în alte dăți. În schimb apărarea a fost mult sub nivelul înregistrat la Galați și puțin a lipsit să nu ne transforme palpitațiile în nemulțumiri. (C. Livescu, Ceahlăul, marți, 20 august 1968)

Clasament:

1. Poli Galați     2   2   0  0   6-2    4 puncte

2. Ceahlăul       2   1   1  0   3-0     3 puncte

TINERET:  Manifestările sportive ale zilei de duminică, 11 august 1968

Fotbal: Roznov, ora 10, divizia C, Cimentul Bicaz-Ştiința Bacău;

Săvinești, ora 16, Cupa României, Viitorul Săvinești-Volanul Bicaz;

Roman, ora 16, Cupa României, Recolta Horia-Cetatea Târgu Neamț;

Şah: Piatra Neamț, ora 9, Cupa 23 August, (Sala Sindicat Învățământ);

Volei: Piatra Neamț, ora 10 (sala Liceului Petru Rareș), Campionatul UCECOM, Voința Piatra Neamț-Voința Iași (masculin);

Roman, ora 10, (sala de sport), Campionatul UCECOM, Voința Roman-Voința Iași (feminine);

Popice: Piatra Neamț, ora 9 (arena Comuna din Paris), Campionatul Republican, individual și perechi;

Roman, ora 10 (arena FZR ) Cupa UCECOM, etapa județeană (participă Târgu Neamț și Roman, băieți și fete);

Cupa Metalurgistul: Roman, atletism, volei, fotbal, popice (faza pe județ), participă IM Roman, Uzina de Ţevi Roman și IM Ceahlău

Sâmbătă (17 august 1968) și duminică (18 august 1968) pe stadioane

Fotbal: Piatra Neamț: sâmbătă, ora 16, teren 1 Mai, etapa a doua a Cupei 23 August (participă echipe din campionatul județean și municipal);

Fotbal: Piatra Neamț-duminică, ora 10, teren 1 Mai, divizia B : Ceahlăul-Progresul Brăila;

Fotbal: Roman: campionatul diviziei C, stadion 23 August, ora 10, Victoria Roman-Cimentul Bicaz;

Atletism: duminică, Piatra Neamț, ora 9 și în pauza meciului de divizie B, concurs de verificare al lotului de triatlon care participă la campionatul internațional;

Tenis de masă: sâmbătă, Piatra Neamț, ora 16, Casa de Cultură, Cupa 23 august (etapa preliminară);

Ciclism: duminică, ora 8, șoseaua Piatra Neamț-Bicaz, etapa finală pe județ a Cupei Tineretului Sătesc;

Oină: Roman, sâmbătă și duminică, stadionul 23 August, etapa județeană a Cupei Tineretului Sătesc;

Lupte: Piatra Neamț, duminică, ora 18, sala Şcolii Profesionale Auto, etapa finală pe județ a Cupei Tineretului Sătesc.

Cupa Metalurgistului-un debut promițător

Competiția sportivă adresată metalurgiștilor și-a atins scopul propus, prin organizarea etapei județene duminică în orașul Roman, la atletism, popice, volei și fotbal. S-au prezentat peste 120 de tineri din AS ale Întreprinderilor: Uzina de Ţevi Roman, IM Roman și IM Ceahlău Piatra Neamț. La probele atletice ale triatlonului (100 m, lungime, greutate) s-au remarcat atleții de la IM Roman. Ei au fost urmați de UŢ Roman și IM Ceahlău. În arena fabricii de zahăr, cele trei echipe de popice, timp de 6 ore s-au întrecut în măiestria lansării bilelor. (1. Laminorul Roman, 2. IM Roman, 3. IM Ceahlău Piatra Neamț). Sala de sport a găzduit întrecerile de volei, în finală IM Roman impunându-se cu 3-0 în fața echipei Laminorul Roman. La fotbal, IM Roman a câștigat cu 5-0 finala cu Laminorul Roman. Consiliul Județean al Sindicatelor a acordat premii în valoare de peste 2.000 de lei primilor clasați: 1. IM Roman, 2. UŢ Roman, 3. IM Ceahlău Piatra Neamț. (prof. Gheorghe Ciupercă)

POPICE:  Start în campionatul republican

În zilele de 10 și 11 august 1968, pe arena de popice a AS Hârtia Piatra Neamț s-a desfășurat faza întâi din cadrul campionatului republican la popice, etapa pe municipiu, individual și perechi la juniori și seniori, pe anul 1968. Disputarea locului întâi s-a desfășurat între sportivii de la AS Relonul Săvinești și Hârtia Piatra Neamț. După prima faza s-au înregistrat următoarele rezultate tehnice: individual (juniori-100 bile mixte), 1. Popa Mihai (Relonul Săvinești) cu 328 p.d.; (seniori-200 bile mixte), 1. Zaharia Ion (Relonul Săvinești) cu 748 p.d. La proba pe perechi, AS Relonul lansând câte 400 de bile, a totalizat 1527 p.d. situându-se pe primul loc. Trebuie menționat faptul că tânăra echipă din Săvinești înființată anul acesta, a reușit din primele lansări să ia conducerea menținându-se neînvinsă până la sfârșit. (prof. Gheorghe Ciupercă, metodist CJEFS Neamț)

Articolul precedentANTITEZE 34
Articolul următorPRM Neamţ strânge rândurile

1 COMENTARIU

  1. poza de jos e din sezonul 1971-1972-atunci a fost Traian Coman antrenor-e datata gresit,deasemeni Mustata si Butunoiu-prezenti in poza-nu se aflau la echipa in acel sezon (1969)

Comentariile sunt închise.