Pentru că nu mai are locuri să-i cazeze pe pacienții suspecți, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și cu Direcția de Sănătate Publică Neamț au găsit o soluție. De astăzi, 8 octombrie, cei care se prezintă la spitalele din Târgu Neamț și Bicaz, cu suspiciune de infectare cu coronavirus, rămân în cele două spitale. Aceștia sunt transferați la spitalul județean în momentul când au teste pozitive. Sunt 9 paturi disponibile la spitalul din Bicaz și 21 la cel din Târgu Neamț.

Dr. Silviu Verzea, managerul demisionar al spitalului județean, explică faptul că depășirea capacității de cazare a suspecților, pacienți care ocupă cele mai multe paturi, a fost analizată cu ceva timp în urmă: „Am anticipat situația și am discutat încă de acum două săptămâni cu medicul epidemiolog, cu dr. Herghelegiu și cu DSP Neamț o variantă. Singura soluție, fiindcă în spital nu mai putem reorganiza circuitele, a fost să se creeze o zonă tampon la spitalele din Târgu Neamț și Bicaz, unde pacienții suspecți să fie internați până primesc rezultatele testelor. Această variantă a fost agreată și avizată de DSP Neamț chiar după ziua de luni, 5 octombrie, când ne-am depășit capacitatea. Este o soluție temporară, dar deocamdată singura care poate face ca situații precum cea de luni – absolut intolerabilă, din punctul meu de vedere – să nu mai existe. Chiar astăzi, spitalul din Bicaz ne-a anunțat că are ocupate cele 9 paturi, deci funcționează ca soluție. În același timp, la noi se eliberează, astfel, până la 90 de paturi și putem gestiona avalanșa de pacienți. Temporar, repet, pentru că spitalul nostru și-a depășit capacitatea, cu toată presiunea din ultima vreme, atât organizatoric, cât și ca resurse, umane și materiale”. Presiune care a debușat prin demisia anunțată încă de marți și depusă a doua zi de dr. Silviu Verzea.

Cifrele de astăzi arată că în spitalul județean sunt internați 358 de pacienți Covid (față de 301 bolnavi din data de 5 octombrie), iar suspecți sunt 30 (față de 56 câți erau lun). Din cele 12 paturi din ATI, 10 sunt ocupate cu bolnavi critici (doar ieri au fost 11), dintre care patru sunt ventilați mecanic.

C.I.

Articolul precedentEugen Țapu, PNL: ”Un miliard de euro pentru extinderea rețelelor de gaze naturale”
Articolul următorS-au scumpit biletele la telegondolă