0:00

Așa cum a promis la finele anului trecut, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț a pus piciorul în prag la început de 2022 și a trecut la recuperarea sporurilor acordate nelegal. Este vorba de aproape 1 milion lei sporuri Covid, ce se vor recupera „în rate” de la angajați. Sumele au fost acordate în perioada iunie-august 2020, la mare parte din angajații spitalului exclusiv Covid.

Spitalul Județean Neamț – faza amiabilă cu recuperarea milionului de lei spor Covid dat nelegal, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMesagerul acestei neplăcute vești pentru începutul noului an a fost chiar managerul Alexandru Filimon. Acesta a ținut să înmâneze personal notița de informare fiecărui medic șef de secție, șef de compartiment medical, administrativ, etc. Notiță în care, cu diplomație, se comunică sumele aferente fiecărui angajat și „propunerea” conducerii ca banii să fie recuperați lunar. Atașat, ca să nu existe vorbe la instanță, paginile din raportul Curții de Conturi care a constatat că 914.110 lei sporuri Covid au fost acordate nelegal anul trecut.

Odată cu înmânarea notiței și a copiei din raportul Curții de Conturi, managerul Alexandru Filimon s-a străduit să le explice angajaților că se așteaptă la înțelegere, nicidecum la procese.

Spitalul Județean Neamț – faza amiabilă cu recuperarea milionului de lei spor Covid dat nelegal, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Le-am explicat că lucrurile sunt clare: banii se regăsesc pe fiecare fluturaș din august, ca plată făcută pe lunile iunie și august 2020, raportat la salariul brut și pontaje. Am discutat cu oamenii și le-am spus că, totuși, banii au fost dați în mod eronat. Iar sumele sunt într-adevăr foarte mici. Din calculele noastre, un medic ar avea de dat în jur de 2.000 lei brut, o infirmieră undeva la 200 de lei brut, urmând să dăm deoparte contribuțiile achitate atunci. Nu sunt obligați, le-am adus la cunoștință constatarea Curții de Conturi, urmând să centralizăm acordurile fiecărui angajat”, declară managerul spitalului județean.

Alexandru Filimon susține că mesajul a fost clar și că „oamenii au înțeles, nu mă aștept la prea multe refuzuri, iar care vor fi, vor fi rezolvate cu siguranță atunci”.

Rămâne de văzut câți nemulțumiți vor fi de această măsură oarecum neobișnuită. Dacă aruncăm o privire pe un tabel cu sumele de reținut (ultima coloană), observăm că s-au primit sporuri de la 700 lei îngrijitoare, 1.400-1.700 lei asistentă medicală și până la 4.100 lei medic specialist sau 1.500 kinetoterapeut.

Spitalul Județean Neamț – faza amiabilă cu recuperarea milionului de lei spor Covid dat nelegal, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristina Iordache

Articolul precedentAccident mortal la Războieni
Articolul următorTragedie în Mărgineni. Un tânăr s-a spânzurat de stâlpul din vie