Radu FIRĂSTRĂU

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este centru de tratament pentru pacienții cu noul coronavirus. Decizia a fost luată astăzi, 24 martie, la capătul unei videoconferințe maraton a ministrului Sănătății cu autoritățile județene din țară. „Conform criteriilor Ministerului Sănătății, centrul județean care va primi și trata pacienții infectați cu noul coronavirus este Spitalul de Urgență de la Piatra Neamț”, a declarat Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Inițial, s-a dorit ca Spitalul Municipal de Urgență Roman să fie centru de tratament, fiind și primul care primește, zilele acestea, echipamentul de diagnosticare real-time PCR. Spitalul de la Roman rămâne „spital curat”și va prelua pacienții cu alte afecțiuni decât coronavirus. La rândul său, Spitalul orășenesc Târgu Neamț va fi un centru de suport pentru internarea și tratarea cazurilor obișnuite de pacienți, conform clasificării și nivelului de acreditare.

Urmează ca Spitalul Județean de la Piatra Neamț să se pregătească mai intens. De astăzi au început externările pacienților care nu au nevoie de îngrijiri de urgență, așa cum s-a stabilit, ieri, prin ordinul comandantului acțiunii. Reorganizarea spitalului județean vine la timp, mai multe cadre medicale din UPU și Medicină Internă fiind trimise la izolare acasă, în ultima perioadă, după ce au fost în contact cu pacienți confirmați pozitiv ulterior, între care și Vasile Ouatu. Omul de afaceri a fost adus cu ambulanța la UPU, pe 17 martie, suspect de pneumonie și trimis la Sanatoriul Bisericani, apoi retrimis la spitalul județean, la Boli Infecțioase. În noaptea de 19 spre 20 martie s-a anunțat rezultatul pozitiv, de la Iași și a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, unde a decedat în seara de 22 martie. N-ar fi singurul pacient despre care nu s-a putut stabili clar că este caz suspect, astfel că lista cadrelor medicale afectate ar putea fi mai lungă. Cert este că, de mâine, secția Medicină Internă se închide, temporar și va intra în dezinfecție. „Este o decizie care intră în vigoare de mâine. Secția va fi închisă câteva zile, va fi dezinfectată, sunt cadre medicale suspecte de infecție cu coronavirus, care sunt în izolare la domicilii. Ancheta epidemiologică este încă în derulare. Spitalul va trebui să găsească soluții pentru pacienții care nu pot fi externați”, a adăugat directorul executiv interimar al DSP Neamț. O parte din cadrele medicale suspecte este internată în secția Boli Infecțioase de la Piatra Neamț. Astăzi s-a închis, pentru 14 zile, și Policlinica spitalului, urmând să fie dezinfectată.

Situația de la spitalul din Piatra Neamț este, într-o proporție mai mică, similară cu cea de la spitalul din Suceava. Sunt 70 de cadre medicale confirmate infectate cu coronavirus astăzi, la Spitalul Județean de Urgență Suceava, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Situația face subiectul unui dosar penal „in rem” deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava pentru zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu. Tot în această după-amiază, ministrul Sănătății a decis ca Spitalul Județean Suceava să fie centru de tratament pentru bolnavii de noul coronavirus. (C.I.)