pietricica turism

Administrația publică a comunei Alexandru cel Bun a convocat ieri, 13 iunie, la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, tot aparatul politic și administrativ al județului la o analiză privind starea actuală a investițiilor de la această mare unitate spitalicească. Au fost prezenți Culiță Tărâță – președintele CJ Neamț, Alexandru Drăgan – singurul reprezentant al vreunui partid politic din Neaamț, cadre medicale de la DSP Neamț, dar și de la unitatea respectivă.

bisericani 2014 rotaru tarata
Cu această ocazie, primarul Ion Rotaru a declarat: “Fac apel la dl. Culiță Tărâță, dar și la dl. Alexandru Drăgan, ca să fie ajutat Spitalul Bisericani. Am invitat aici toți președinții organizațiilor politice din Neamț, inclusiv pe dl. Ionel Arsene. Dumnealui nu a răspuns la telefon, dar am vorbit cu subalternul Dan Vasile Constantin. Singurul care a răspuns invitației este dl. Alexandru Drăgan, de la PDL, care a venit și  a văzut ceea ce este aici. Spitalul are nevoie urgentă de cel puțin 20 miliarde lei vechi, plus 100.000 euro pentru lift, ca să nu mai fie plimbați bolnavii cu targa pe scările abrupte ale spitalului. Noi atât am putut face până acum, iar spațiul la care s-a lucrat are nevoie de băi, instalații electrice și de toate celelalte servicii, inclusiv de oxigen pentru pacienți. Acest spital nu este nici al comunei, nici al județului, ci al întregii țării. Deocamdată, Ministerul Sănătății nu ne-a dat nici un răspus solicitărilor noastre, iar singura variantă este CJ Neamț”.
Prezent la Bisericani, președintele Culiță Tărâță a precizat: “Am răspuns prezent solicitării primarului Ion Rotaru, pentru această analiză la fața locului, aici, la Sanatoriul Bisericani, și voi răspunde de fiecare dată cu promtitudine și la tot ceea ce este legat de sănătatea oamenilor din județul nostru. Accentuez, am obligația să fiu prezent la orice chemare, la orice oră din zi și din noapte. Așa cum medicii sunt mereu cu arma la picior și mereu în priză și cu fața spre front, așa trebuie să privim și noi lucrurile. Din păcate, unii privesc altfel, dar e treaba lor. Eu îmi fac datoria și trebuie să procedez ca atare. Necesarul sumelor care ar trebui alocate, în jur de 2,5 milioane lei, pentru a se definitiva investiția care s-a făcut, trebuie urgent rezolvat. Saloanele sunt destul de încăpătoare, mari, mediul ambiat este plăcut. Țin să felicit conducerea Primăriei Alexandru cel Bun, care, prin efortul propriu, a adus donații din străinătate pentru dotările care se impun, și pe care le-am văzut cu toții. Nu sunt paturi de ultimă generație, dar sunt bune, și se folosesc fără nici o problemă. Mi-am luat angajamentul în fața primarului că voi supune aprobării CJ Neamț, în prima sau a doua ședință, acest necesar, însă trebuie să vedem cum găsim soluția pentru alocarea acestor bani, măcar în două tranșe, în anul acesta jumătate, iar cealaltă la anul, ca să se poată face angajamentele de lucrări conform legilor în vigoare”.
În aceeași notă, primarul comunei Tașca, Alexandru Drăgan, președinte interimar al PDL Neamț, a concluzionat: “Aș vrea să spun că în ultima lună și jumătate, ziua de astăzi este cea mai plăcută, pentru că am văzut și aflat două lucruri foarte bune. În primul rând, sunt primar de 25 de ani și am vizitat de foarte multe ori bolnavii din comuna mea aflați în spitalul de la Bisericani, cunosc și cadrele medicale, competența, dăruirea și profesionalismul dânșilor, așa cum este și la Primăria Alexandru cel Bun. De aceea, îl felicit pe dl. primar Rotaru pentru ceea ce s-a făcut aici. În legătură cu susținerea sau nesusținerea, aș vrea să spun că nu ar trebui să se pună problema în așa manieră. Am spus, am discutat și cu dl. președinte, este necesar să facem un bilanț la doi ani, ce s-a întâmplat și ce s-a făcut și, mai ales, ce nu s-a făcut până acum, care sunt cauzele și efectele. Ca atare, ne facem un program pentru doi ani de mandat, cu priorități, termene, responsabilități, acoperite de finanțări certe. Una dintre priorități trebuie să fie destinată sănătății. Dacă nu suntem sănătoși, înseamnă că nu mai suntem un popor cum trebuie. În calitate de președinte al PDL, susțin toate demersurile în CJ Neamț, privind alocarea sumelor necesare terminării lucrărilor începute la Bisericani”.

Constantin NEGRU