bisericani”Spitalul Bisericani este un spital în dinamică și care funcționează un pic subfinanțat”, a declarat astăzi, 4 mai, prefectul Vlad Angheluță, după ce a anunțat că Prefectura lucrează la o analiză completă a asistenței medicale din județul Neamț pe 2015. Prefectul a vizitat personal unitatea de la Bisericani și susține că ”are servicii medicale nedecontate de Casa de Asigurări în valoare de 422.916 lei pe primul trimestru al anului 2015”. Angheluță a spus că va discuta și cu Radu Firăstrău, președintele CJAS Neamț, fiindcă situația ar fi apărut, zice el, ca urmare a bolnavilor care ajung la Bisericani când toate paturile sunt ocupate și, evident, nu pot fi dați afară, ci sunt internați și tratați corespunzător. ”De aici a apărut acest deficit de finanțare”, a precizat prefectul, adăugând că, la o mare nevoie, se oferă să facă lobby la Ministerul Sănătății, pentru fonduri suplimentare.

Banii puțini sunt și obiectul plângerilor repetate pe care primarul de Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, le-a făcut de când Spitalul Bisericani a ajuns în ograda primăriei: „M-am zbătut și mă zbat în continuare pentru a aduce fonduri la spital, dar nimeni nu vrea să înțeleagă că nu e sanatoriul meu, este al unei jumătăți din țară. Sistemul este foarte prost făcut, nu se dă voie decât la 96 de internări la acuți pe lună. Și de aici vin problemele. E ceva de groază! Nu putem să trimitem acasă oamenii, să moară pe drum, Doamne ferește, trebuie internați. Iar asta înseamnă costuri care nu sunt decontate dacă este depășit numărul de internări. Răspunderea este a directorului de spital, a doctorului și, nu în ultimul rând, a mea ca primar. Bani de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt mai puțini față de anul trecut. Am fost la București și am negociat banii pentru Spitalul de la Bisericani pentru anul acesta. Din start ne-a zis că s-a micșorat valoarea contractului cu 5% față de anul trecut. De ce? Pentru că s-a micșorat CAS-ul și nu mai au de unde colecta bani. Ne-am certat mult pe tema asta, dar în final a rămas așa cum au stabilit ei. Nu, n-au dat mai mulți bani, din contra. Noi am trimis adrese oficiale și înștiințări din partea primăriei și a spitalului către primul ministru, viceprim-ministru, la Ministerul Sănătății, la secretarul de stat al Ministerului Sănătății, la ministerul Finanțelor. Toată lumea dă din umeri. Sperăm să mai primim ceva la rectificare. Noi nu mai putem face nimic. Dacă s-ar vrea, s-ar găsi soluții, dar nu se vrea”, a declarat primarul Ion Rotaru.

Dinspre Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, Radu Firăstrău susține că se prea poate ca banii să nu fie suficienți, însă, față de anul trecut, Spitalul Bisericani primește cu 250.000 de lei în plus lunar: ”Spitalul Bisericani este spitalul cu cea mai mare creștere pe contract față de anul trecut. Valoarea decontată este de 1.145.000 de lei pe lună, iar până la sfârșitul anului spitalul va primi de la Casă 6.262.000 lei. Problema vine de la faptul că sunt limitați de o reglementare care spune că nu pot avea un buget pe acuți mai mare cu 25% față de anul precedent”. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: Gheorghe Ştefan vrea la doctor, dar magistraţii nu-i dau voie!
Articolul următorInspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ primeşte drapelul de luptă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.