0:00

* ”Și noi suntem țigani, dar așa ceva nu ne-a fost dat să vedem. Cum pot trăi acești oameni, cu copiii în asemenea mizerie?”, a spus una dintre beneficiarele ajutorului social adusă pentru curăţenie în Speranţa

Speranța 2014 / CARTIERUL INTERZIS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mai mulți cetățeni de etnie rromă, beneficiari ai ajutorului social și scoși la muncă în folosul comunității s-au crucit când au văzut în ce condiții s-au obișnuit să trăiască rromii din cartierul Speranța, mai exact cei care ocupă ce a mai rămas din halele denumite generic F-uri. Amenajate pe post de locuințe sociale încă de pe vremea primarului Ion Rotaru, special pentru cetățenii municipiului Piatra Neamț de etnie rromă, acestea s-au transformat, de-a lungul anilor, datorită ”chiriașilor” de acolo, în adevărate focare de infecție. Mirosuri pestilențiale domină zona și peste tot zac aruncate deșeuri de toate soiurile: de la peturi de plastic până la vase de toaletă, căzi de baie, haine vechi și tot ceea ce nu mai poate fi folositor. Toate acestea înconjurate de un miros puternic de urină și fecale. Primăria a scos de aici în fiecare an, tone de gunoaie. Locuitorii zonei par a fi însă un izvor de mizerie și alte și alte gunoaie. Încălzirea vremii și pericolul de îmbolnăvire care persistă la fiecare pas a făcut ca locuitorii cartierului să anunțe Garda de Mediu și Primăria în același timp. Municipalitatea, deși conștientă de ceea ce se adună în permanență acolo, a trecut, din nou la curățarea zonei. Au ieșit la muncă angajați ai societăților de salubritate, beneficiari ai ajutoarelor sociale care prestează muncă în folosul comunității și toată forța de muncă ce poate rezista mirosurilor infecte emanate de întreaga zonă. ”Muncitorii” au fost echipați cu măști și mănuși și au pus mâna pe mături, greble și lopeți.

Speranța 2014 / CARTIERUL INTERZIS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Nu pun mâna să facă nimic”

”Și noi suntem țigani dar nu știu cum pot trăi oamenii aștia în mizeria asta. Își fac nevoile în câmp și cresc copii aici. Nu ne-a fost dat să vedem așa ceva”, a spus una dintre beneficiarele ajutorului social pentru care prestează muncă în folosul comunității.

”Dacă te gândești că unde își fac nevoile mai și mânăncă. Îți este greață de ce este aici. Am primit măști și mănuși, de când muncim aici, de două zile nouă nu ne-a mai trebuit mâncare. Pe deasupra nici nu pun mâna să facă nimic. Toată lumea muncește să le strângă mizeria, iar ei stau și se uită la noi, fumează și beau cafele. Să le fie rușine, au ajuns să-și facă nevoile în ușa de la casă. Și noi suntem rromi, nu avem bani și trăim din ajutor social dar mergeți să vedeți cum e la noi acasă”, a declarat o altă femeie care muncea de zor la curățarea zonei.

Speranța 2014 / CARTIERUL INTERZIS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Nu este normal ca ei să stea și să privească”

Municipalitatea nu prea întrevede soluții pentru a scăpa de mizeria din zonă. Deși s-au angrenat toate forțele pentru a curăța, municipalitatea spune că doar desființarea respectivelor locuințe, prin demolare ar duce la dispariția imensei gropi de gunoi creată de ”chiriașii” care ocupă legal sau ilegal F-urile din Speranța. Viceprimarul Adrian Grigoraș a mers personal la fața locului pentru a vedea ce se întâmplă.

”Trebuie gândit un program astfel încât toți acești oameni, care nu au nicio grijă, să fie puși la treabă. Nu este normal ca ei să stea și să privească la cei care au venit să facă le facă ordine sub geam. Cei care stau aici și beneficiază de aceste locuințe ar trebui să păstreze curățenia în zonă, nu să vină Primăria în fiecare an să facă igienizare și ei să contiue să arunce tot felul de deșeuri. Zona este un adevărat focar de infecție. Până miercuri, pe 14, trebuie degajate de aici toate gunoiele. Au dreptate oamenii care muncesc aici la curățenie că nu se poate respira”, a declarat viceprimarul Adrian Grigoraș.

Speranța 2014 / CARTIERUL INTERZIS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Trebuie ras de pe fața pământului”

”Avem termen până pe 14 mai să curățăm acea zonă. Acolo este un adevărat focar de infecție, termenul a fost impus de Garda de Mediu, ni s-a dat ultimatum, dacă nu rezolvăm problema, primim amendă. Se curăță deja în zonă de la începutul acestei săptămâni și au ieșit acolo cu diverse mijloace lucrătorii de la Locativ Serv, Salubritas, Brantner și cei ce primesc ajutoare sociale. Sunt tone de gunoaie acolo, căutăm o soluție ieftină să vedem cum transportăm acest gunoi. Locuitorii de la H-uri au reclamat mizeria de acolo, sunt mirosuri pestilențiale. Cei care locuiesc acolo fac mâncare afară pe pirostrii, cu calul legat alături. Acum, așa cum am spus este nevoie de bani pentru a transporta gunoiul strâns de acolo, în mod normal costă 100 de lei metrul cub. Acum Brantner estimează câte gunoaie vor fi strânse de acolo, sute de tone, după cum arată zona. Ce a mai rămas din halele acelea trebuie ras de pe fața pământului, iar acum se lucrează la documentație pentru că nu putem demola fără autorizație”, a precizat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Speranța 2014 / CARTIERUL INTERZIS, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sute de metri cubi de gunoaie şi în 2013

Și anul trecut a avut loc o acțiune asemănătoare, tot în Speranța și tot la F-uri. Atunci lucrătorii de la salubriate și ceilalți muncitori angrenați în procesul de curățare al zonei în cauză au scos de acolo sute de metri cubi de gunoaie. Primăria promite curățenie în Speranța de acum înainte având în vedere faptul că F-urile vor fi demolate imediat după ce va fi obținută autorizația de demolare și după ce cetățenii de etnie rromă care locuiesc în ele vor fi evacuați în baza deciziei instanțelor de judecată.

Irina CĂLIN

Articolul precedentE-ON pune piedică microhidrocentralei
Articolul următorSpitalul Județean își dă restanțele