Compania de teatru rrom Giuvlipen prezintă duminică, 4 noiembrie, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ spectacolul “Kali Traš” (“Frica Neagră”). Caracterizat de organizatori ca fiind “primul spectacol despre Holocaustul rromilor”, este prezentat în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat. După spectacol va avea loc o discuţie, moderată de Raluca Naclad, șef serviciu literar și artistic al TT, “care va atinge subiecte ca oportunitatea înființării unui Teatru Rrom de stat sau provocările unui companii de teatru rrom pe scena teatrului independent din România”, potrivit aceleaşi surse.

“Kali Traš” este o producție bilingvă română-romani (traducere în română), adaptare liberă după romanul “Cu moartea-n ochi”, al scriitorului şi supraviețuitorului rrom, Valerică Stănescu. Regia artistică îi aparţine lui Mihai Lukacs, în distribuție fiind: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache și Mircea Dragoman. Scenografia şi costumele aparţin Iuliei Toma, mișcarea scenică lui Paul Dunca, dramaturgia fiind realizată de Mihaela Drăgan.

“Pornind pe urmele unei trupe rrome de teatru ambulant din România anilor 1940, «Kali Traš» spune, poate, cea mai dureroasă şi importantă poveste a comunității rrome: Holocaustul rromilor. Pe măsură ce înaintăm în poveste, aflăm ce întorsătură iau viețile celor patru protagonişti: Leanca, Şopârla, Franț şi Diloda, când află că vor fi deportați în Transnistria, unde nu ştiu ce îi aşteaptă”, menţionează organizatorii.

“«Kali traš» (romani, «Frica Neagră») este una din denumirile date de rromi Holocaustului, subiect aproape uitat în conştiința noastră comună. României i-a luat mult timp – abia în anul 2004 – să recunoască genocidul rromilor, de aceea există atât de puține reprezentări în artă, în media sau în discursul public despre deportările rromilor în Transnistria. În «Kali Traš» am folosit toate resursele noastre artistice, pasiunea, dar și furia și durerea, pentru a reda o  istorie atât de întunecată. Cu «Kali Traš» ne dorim mai mult decât o simplă prezentare a trecutului. Vrem un spectacol care să rămână în mințile și sufletul oamenilor, mult timp de acum încolo. Deşi dureros, facem acum un apel la memorie, pentru a răspunde la situațiile contemporane în lumina experiențelor trecute. Înlocuim amnezia confortabilă emoțional cu răspunsuri complexe din istoria noastră recentă, a declarat actrița Mihaela Drăgan.

Giuvlipen a fost înființată în 2014 de Mihaela Drăgan şi Zita Moldovan, în colaborare cu Mihai Lukacs. (ZCH NEWS)

Articolul precedentPiatra Neamț: din 2019 indicatoare rutiere noi în tot orașul
Articolul următorFOTO Primele imagini din blocul explodat
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.