0:00

Situație de urgență la UPU: Într-o oră, sunt 2 pacienți gravi și 5 așteaptă investigații, ZCH NEWS - sursa ta de informații693 de pacienți s-au prezentat la UPU de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț în primele patru zile ale acestei săptămâni. Asta înseamnă 7,2 pacienți pe oră.

Din toți pacienții, 19 au fost cazuri critice (cod roșu), inclusiv oameni care aveau nevoie de resuscitare, și care au trebuit în secunda 0 să fie preluați de personalul medical. Alți 144 de pacienți au fost gravi (cod galben), la care a trebui să se intervină în maxim 15 minute. Acești 163 de bolnavi au solicitat și cele mai multe resurse, adică personal medical, medicamente, investigații, consulturi ale medicilor din secții, operații chirurgicale imediate. Din datele puse la dispoziție de SJU Piatra Neamț, reiese că din toți pacienții care s-au prezentat la Urgență, doar 171 au rămas internați, adică 25%. Ceilalți 501 bolnavi, adică trei sferturi, au fost cazuri de cod verde. Adică pacienți ce necesită cel puțin două resurse: consult și investigație CT sau radiologică, plus tratament simptomatologic.

Situație de urgență la UPU: Într-o oră, sunt 2 pacienți gravi și 5 așteaptă investigații, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCea mai aglomerată zi a fost luni, 10 iunie. De la ora 7 dimineață până a doua zi, la ora 7, nu mai puțin de 187 de pacienți – adică tot 7 pe oră – au ajuns în triajul UPU. Dintre toți acești oameni, care au ajuns cu ambulanțele sau nu, 7 au fost pacienți critici și 33 gravi. Pe lângă acești 40 de bolnavi, care într-o singură zi înseamnă cam doi pacienți gravi pe oră, au mai avut nevoie de îngrijiri medicale, investigații și așa mai departe alți 138 de pacienți. La finalul zilei, doar 46 au rămas internați. Iar situația de luni s-a repetat și în zilele următoare: marți – din 182 de pacienți care s-au prezentat, doar 43 au fost internați, miercuri – din 166 de prezentări, doar 45 de bolnavi au rămas internați, iar joi – din 158 de pacienți, doar 37 au fost internați, între care și unul grav, care a fost resuscitat și care vineri a fost transferat cu elicopterul SMURD la Iași.

Acestea sunt cifrele care arată mai multe fațete ale modului cum funcționează și cum este percepută starea de urgență în sănătate. Dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului, consideră că nemulțumirile personalului medical, pe de o parte, și ale bolnavilor, pe de altă parte, reflectă tot atâtea probleme: „Spațiul, circuitele, personalul și materialele sanitare, astea sunt problemele. Pot să am personal dublu, chiar triplu, dacă n-am circuite și spațiu suficient, sigur că nu am cum să mă descurc. Soluția este relocarea UPU, într-un spațiu mai mare și înțeleg că proiectul noului spital merge înainte”. (C.I.)

Articolul precedentÎnchirierea rochiilor de seară – avantaje/dezavantaje
Articolul următorCOD GALBEN Instabilitate atmosferică în Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui