Poliția Română anunță lansarea etapei a treia a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică în 18 județe din țară, o inițiativă menită să îmbunătățească eforturile de prevenire și combatere a violenței care va începe de astăzi 1 octombrie.
Implementarea acestui sistem urmărește protejarea victimelor și tragerea la răspundere a agresorilor prin utilizarea unor mecanisme moderne de supraveghere.
Într-o conferință de presă susținută astăzi, 1 octombrie, comisarul șef de poliție Fotea Cristian, împreună cu inspectorul principal de poliție Dumitrel Denisa și inspectorul principal de poliție Astancăi Ionuț, au clarificat aspectele cele mai importante ale sistemului. Ei au prezentat și obiectele care vor fi folosite pentru monitorizarea inculpaților.
La nivelul județului Neamț, acest sistem a devenit operațional de la 1 ianuarie 2024. Pe lângă monitorizarea violenței domestice, sistemul va fi aplicat și în cazurile de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în care inculpații vor fi obligați să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere.
”Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune”, a declarat comisarul șef de poliție Fotea Cristian.
Date privind violența domestică în Neamț
În primele 8 luni ale anului 2024, polițiștii din județul Neamț au intervenit în 2.930 de cazuri de violență domestică, dintre care 850 au avut loc în mediul urban și 2.080 în mediul rural. În aceeași perioadă, numărul infracțiunilor în acest domeniu a crescut cu 2,6% față de anul anterior, totalizând 744 de fapte penale. Majoritatea infracțiunilor au fost de „lovire sau alte violențe” (60,5%) și „nerespectarea ordinelor de protecție” (15,19%).
Polițiștii au emis 205 ordine de protecție provizorii, dintre care 96 au fost transformate în ordine de protecție de către instanțe de judecată. În același interval, instanțele au emis 257 de ordine de protecție, iar în 52 de cazuri, agresorii au fost obligați să poarte dispozitivul electronic de supraveghere.
„Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 195 au fost confirmate de unitățile de parchet (respectiv 95%). Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română. După locul comiterii, 228 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 516 în mediul rural, 659 la domiciliu și 85 în spațiul public.
În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (763) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (812)”, a declarat inspectorul principal de poliție Dumitrel Denisa.
Rezultatele monitorizării electronice în Neamț
De la implementarea sistemului de monitorizare electronică, au fost constatate 32 de infracțiuni, inclusiv 15 cazuri de nerespectare a ordinii de protecție.
„Au fost înregistrate un total 32 de infracțiuni, dintre care 6 de distrugere, 15 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 11 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu. Ca urmare a nerespectării măsurilor dispuse în ordinele de protecție provizorii sau ordinele de protecție a fost luată măsura preventivă de reținere față de 2 persoane”, a declarat inspectorul principal de poliție Astancăi Ionuț.
Denisa POPA
Foto: Bogdan CĂLIAN