În perioada 26-28 februarie, pe itinerariul Bălți (Republica Moldova), Pașcani, Roman, Mănăstirea Neamț, s-a desfășurat cea de a XXII-a ediție a manifestării “Zilele Mitropolit Visarion Puiu”. Această ediție a fost consacrată împlinirii a 95 de ani de la alegerea, investirea și înscăunarea lui Visarion Puiu ca episcop al Hotinului.
Neobositul căutător prin trecut, preotul Florin Țuscanu, doctor în istorie, președintele Asociației “Mitropolit Visarion Puiu”, în urma mai multor deplasări în străinătate, pe urmele celui care a fost Episcop al Argeșului, Episcop al Hotinului, Mitropolit al Bucovinei și cârmuitor al Eparhiei românilor din străinătate (numită și Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală), a reușit să adune alte mărturii și alte dovezi ale trecerii prin lume a luminatului mitropolit.
Cu doi ani în urmă părintele Țuscanu a fost în Franța, la biserica românească de pe strada Jean de Beauvais din Paris și în orășelul VielsMaison Aisne, acolo unde – la 10 august 1964 – înaltul prelat a trecut la cele veșnice. Anul trecut preotul Țuscanu a vizitat mănăstirea catolică de la Maguzzano, de lângă oraşul italian Verona, unde Visarion Puiu a zăbovit o vreme și a reușit să găsească și să aducă în țară o bună parte din corespondența dintre Visarion Puiu și episcopul de Maguzzano, corespondență aflată în arhivele Vaticanului.
La simpozionul intitulat “Visarion Puiu, 95 de ani de la investirea și înscăunarea ca episcop al Hotinului”, desfășurat la Muzeul de istorie din Roman au participat cu lucrări și referate profesor doctorand Marcin Marynowski (Cracovia, Polonia), preotul Gianni Bombieri (Institutul Don Calabria, Italia), prelatul Giancarlo Conato (Verona, Italia), profesor doctor Nicolae Zganat (Republica Moldova), preot doctor Petru Ciobanu (Mitropolia Basarabiei) și mulți alți prelați și istorici din România. A fost expus un portret al mitropolitului executat în mozaic de către domnul Ioan Pascu, în vârstă de 90 de ani, din Piatra Neamț.
Ultima zi a evenimentului a fost consacrată pelerinajului, la Pașcani (locul nașterii mitropolitului) și la schitul Vovidenia, de la Mănăstirea Neamț, la casa lui Visarion Puiu. (D. AILINCĂI)