0:00

Și Progresul României face mișcare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Culiță Tărâță, președintele UNPR Neamț, a ”scăpat” ieri, în cadrul conferinței de presă organizate la sediul filialei, că Uniunea Națională pentru Progresul României își va crea o structură tip organizație non-guvernamentală, non-profit, dar cu tangențe politice, pentru a venit în sprijinul celor care ar vrea să facă politica UNPR, dar nu pot din cauza condiționărilor legislative. Este vorba în principal de consilieri locali și județeni și de primari, care, dacă ar schimba barca politică, și-ar pierde mandatul/funcția. Tărâță a anunțat că a fost depusă solicitarea de înregistrare a fundației, la tribunal, iar în prezent inițiativa se află pe circuitul legal către înființare: ”Pe lângă UNPR va funcționa o fundație, denumită Mișcarea națională pentru Progresul României, la care vor avea voie să adere, fără să se înscrie în partid, primarii și consilierii”.

Constantin Iacoban, președintele excutiv al UNPR Neamț, a venit în completare: ”Există simpatii pentru UNPR, din partea unor oameni cu funcții importante în administrația locală, primari și consilieri locali, dar deocamdată aceștia stau în stand-by până când va apărea posibilitatea ca ei să-și exprime public simpatia”. Fundația Mișcarea națională pentru Progresul României se vrea a fi o astfel de posibilitate.

Doi parlamentari în plus pentru UNPR

Partidul condus de vicepremierul Gabriel Oprea rămâne cu porțile deschise pentru parlamentarii care vor să i se alăture și, după cum anunță liderii UNPR, campania de transferuri continuă și în această perioadă. Per total, acum, grupul UNPR numără 48 de parlamentari, dar s-au anunțat pentru viitorul foarte apropiat alți doi aleși ai poporului care vor semna adeziune la UNPR. Vor fi, deci, 50 și încă se numără.

”UNPR acționează în cadrul grupului PSD, dar ne revendicăm niște competențe în ce privește siguranța națională, administrația și agricultura. Primează interesul național și în acest sens avem inițiative legislative în ce privește conservarea resurselor – sol, apă, tradiții chiar -, susținerea producției interne… Parlamentarii UNPR sunt implicați în marile propuneri legislative de specialitate”, a anunțat Liviu Bumbu, senator UNPR de Neamț.

PSD-UNPR, împreună, dar separat

Dacă la București PSD și UNPR par a se înțelege de minune, acordându-și reciproc susținere în Guvern și în Parlament, la Neamț protocolul de colaborare dintre cele două formațiuni politice pare a se aplica mai mult cu sughițuri și sincope. Ceea ce nu e de azi, de ieri, ci de vreo doi ani. Lucrurile se complică însă acum, întrucât în țară se preconizează noi alianțe și fuziuni, mai ales pe segmentul de dreapta, revendicat de o mulțime de titulari. Că se unifică dreapta, cum, când și cu cine sunt chestiuni mai puțin relevante pentru cei ”de stânga”, dar măcar o parte din ei recunosc că ar putea exista probleme. La Neamț, unde stânga și dreapta sunt chestiuni relative poate mai mult ca în altă parte, unde stânga bate palma cu dreapta și nicio alianță de la București nu pare a se aplica așa cum trebuie în județ, UNPR-iștii ar trebui să fie în alianță cu PSD-iștii. Teoretic, sunt. Practic…

”Sunt probleme la comunele unde PDL și PNL s-au aliat și pot crea majorități. Noi vom vota întotdeauna cu PSD. În 2016, totuși, vom participa la alegeri ca partid de sine stătător”, a anunțat Constantin Iacoban, președinte executiv al UNPR Neamț.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentPNL Neamţ – o pace cât un blat
Articolul următorCeahlăul are licenţă pentru cupele europene! La ce bun?