0:00

Protestul a trecut, nedumeririle rămân

* deşi s-au întâlnit cu prefectul Angheluţă şi viceprimarul Simionică, chiriaşii ANL şi ai locuinţelor sociale nu au înţeles de ce li se majorează chiriile

150 de chiriași ANL și ai locuințelor sociale s-au adunat, ieri, în fața Prefecturii, pentru a protesta față de majorarea cu 100% a chiriilor pentru chiriașii care au depășit 35 de ani și cărora le-au expirat contractele încheiate pentru o perioadă de 5 ani. Și chiriașii locuințelor sociale din cartierele Speranța și Văleni s-au plâns de majorarea cu 10% a chiriilor plătite pentru o locuință socială.

Seria „câinii latră, caravana trece”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Oamenii s-au mobilizat pentru că așa ceva nu se poate. Cum poți scoate la vânzare o locuință în cartierul Speranța sau în Văleni la prețul uneia din oraș. Noi spunem că acesta este un abuz și că nu se respectă legea”, a spus liderul chiriașilor locuințelor sociale din Văleni.

”Am înțeles că s-a decis majorarea chiriilor pentru a determina oamenii să le cumpere, cel puțin ANL-urile. Dar să-ți evalueze un apartament cu două camere în Speranța la 33.000 de euro, suprafață construită și nu utilă… Păi cum? Cumpărăm casa scării cu peste 300 de euro metrul pătrat?”, a spus Florin Racovanu, chiriaș ANL din cartierul Speranța.

”Suntem bătaia lor de joc. Este pentru a doua oară în decurs de un an când au dublat chiriile. Păi înseamnă că la anul vom ajunge să plătim 10 milioane pe lei chiria. S-a uitat cineva cât câștigăm sau s-a gândit cineva cum poți face un credit să-ți cumperi locuința cu un salariu de 800 de lei pe lună. Aveți senzația că suntem bogați sau că dacă ne permiteam un apartament proprietate personală nu îl aveam deja?”, se întreba un alt chiriaş.

Seria „câinii latră, caravana trece”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanți ai protestarilor s-au așezat la masa negocierilor împreună cu prefectul Angheluță și cu Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț. Nu au plecat însă lămuriți și nici nu le-a promis nimeni că respectivele chirii pentru locuințele ANL, care variază între 300 și 700 de lei lunar, vor scădea. Viceprimarul Aurelia Simionică s-a prevalat de existența actelor normative după care se calculează chiriile pentru ANL-uri, iar prefectul județului a apelat la dialogul social.

”Controlul Curții de Conturi nu a produs niciun efect, este contestat în instanță și nu are nicio legătură cu majorarea chiriilor. Noi, primăria nu suntem proprietari pe locuințele ANL, noi doar le administrăm. Majorarea chiriilor s-a făcut pe baza hotărârii de Guvern și sunt perfect legale. La locuințele sociale, chiriile s-au majorat în baza ordonanței 40. Sunt peste 400 de ANL-iști care au rămas cu chiria mică, iar legea a fost dată pentru a asigura, pentru o perioadă de 5 ani o revigorare materială a familiilor tinere. După acești 5 ani, normativele ANL spun că respectivii chiriași ori se mută pe piața liberă, ori cer o locuință socială dacă este cazul, ori cumpără respectivele locuințe ANL. ANL vrea să vândă aceste apartamente pentru a avea fonduri noi în ideea de a investi în continuare în construcția altor locuințe de tip ANL. Prețul de vânzare este stabilit de ANL și până la această dată avem peste 100 de cereri de evaluare. Noi am luat în calcul inclusiv posibilitatea de creditare pentru achiziționarea acestor locuințe. Să vedem în ce măsură găsim o soluție pentru cei aproape 400 de chiriași ANL care au depășit 35 de ani și contractele pe 5 ani”, a spus viceprimarul Aurelia Simionică.

”Este un subiect de maxim interes, eu propun ca la proxima întâlnire a comisiei de dialog social, cât mai mulți reprezentanți ai chiriașilor ANL să vină să li se explice modul de calcul al chiriilor și documentația după care acestea se calculează”, a spus prefectul Vlad Angheluță.

Chiriașii ANL-urilor au plecat la fel de revoltați și nedumeriți cum au venit și au stabilit însă că, în cursul săptămânii viitoare, mai mulți reprezentanți ai acestora vor fi prezenți la masa de dezbateri a dialogului social inițiată de conducerea Prefecturii Neamț.

Irina CĂLIN

Articolul precedentScrisoare deschisă a cineaştilor către premier / Să susţinem unicul cinema viabil din judeţ!
Articolul următorGheorghe Vasiloiu – „greu de vacantat” 3?