Curtea de Apel Bacău a soluționat definitiv ieri, 18 iunie, dosarul incendiului de la fabrica Vestel din Săvinești. Toate apelurile au fost respinse, astfel că decizia inițială a Judecătoriei Piatra Neamț a fost menținută, modificările ținând strict de cheltuielile judiciare. Așadar, Sabin Mihai Trifescu, conducător de motostivuitor, a fost condamnat la 4 luni de închisoare, cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani. El a fost judecat pentru nerespectarea normelor legale de securitate și sănătate în muncă. Pentru aceeași infracțiune, a fost condamnat, la aceeași pedeapsă, inginerul Liviu Teodorescu. Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată în cazul manipulantului Iulian Buhăianu, judecat pentru ucidere și distrugere din culpă, dar și pentru nerespectarea normelor de securitate în muncă: 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendare.

Obligă în solidar inculpaţii Buhăianu Iulian, Teodorescu Liviu-Laurenţiu şi Trifescu Sabin-Mihai, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. VESTEL S.R.L. – comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, să plătească către partea civilă Chirilă Elena suma de 6.000 lei, reprezentând daune materiale şi suma de 150.000 lei reprezentând daune morale”, a mai decis instanța.

Obligă în solidar inculpaţii Buhăianu Iulian, Teodorescu Liviu-Laurenţiu şi Trifescu Sabin-Mihai, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. VESTEL S.R.L. – comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, să plătească către partea civilă Chirilă Mihai suma de 20.000 lei reprezentând daune morale. Obligă în solidar inculpaţii Buhăianu Iulian, Teodorescu Liviu-Laurenţiu şi Trifescu Sabin-Mihai, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. VESTEL S.R.L. – comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, să plătească către partea civilă Macovei Iuliana-Elena suma de 20.000 lei reprezentând daune morale”.

Din ancheta făcută după explozia urmată de incendiul devastator din 11 august 2014, a rezultat că Iulian Buhăianu a folosit utilajul în care lăsase cheia Trifescu. Muncitorul a vrut să transvazeze toluen dintr-un recipient în altul și a folosit motostivuitorul ca să poziționeze cubul plin cu toluen deasupra celui gol. A făcut manevre repetate, în timpul cărora s-a produs o scânteie care a declanșat explozia urmată de incendiu. Focul s-a extins rapid spre atelierul mecanic, unde se afla muncitorul care și-a pierdut viața.

Despre incendiul de la Vestel, puteți reciti aici, aici și aici. (C.M.)

FOTO: Mesagerul de Neamț

Articolul precedent10 mașini noi pentru polițiștii din Neamț
Articolul următorActualizare REZULTATE Evaluare Națională 2018
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.