Curtea de Apel Bacău a soluționat definitiv ieri, 18 iunie, dosarul incendiului de la fabrica Vestel din Săvinești. Toate apelurile au fost respinse, astfel că decizia inițială a Judecătoriei Piatra Neamț a fost menținută, modificările ținând strict de cheltuielile judiciare. Așadar, Sabin Mihai Trifescu, conducător de motostivuitor, a fost condamnat la 4 luni de închisoare, cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani. El a fost judecat pentru nerespectarea normelor legale de securitate și sănătate în muncă. Pentru aceeași infracțiune, a fost condamnat, la aceeași pedeapsă, inginerul Liviu Teodorescu. Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată în cazul manipulantului Iulian Buhăianu, judecat pentru ucidere și distrugere din culpă, dar și pentru nerespectarea normelor de securitate în muncă: 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendare.

Obligă în solidar inculpaţii Buhăianu Iulian, Teodorescu Liviu-Laurenţiu şi Trifescu Sabin-Mihai, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. VESTEL S.R.L. – comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, să plătească către partea civilă Chirilă Elena suma de 6.000 lei, reprezentând daune materiale şi suma de 150.000 lei reprezentând daune morale”, a mai decis instanța.

Obligă în solidar inculpaţii Buhăianu Iulian, Teodorescu Liviu-Laurenţiu şi Trifescu Sabin-Mihai, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. VESTEL S.R.L. – comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, să plătească către partea civilă Chirilă Mihai suma de 20.000 lei reprezentând daune morale. Obligă în solidar inculpaţii Buhăianu Iulian, Teodorescu Liviu-Laurenţiu şi Trifescu Sabin-Mihai, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. VESTEL S.R.L. – comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, să plătească către partea civilă Macovei Iuliana-Elena suma de 20.000 lei reprezentând daune morale”.

Din ancheta făcută după explozia urmată de incendiul devastator din 11 august 2014, a rezultat că Iulian Buhăianu a folosit utilajul în care lăsase cheia Trifescu. Muncitorul a vrut să transvazeze toluen dintr-un recipient în altul și a folosit motostivuitorul ca să poziționeze cubul plin cu toluen deasupra celui gol. A făcut manevre repetate, în timpul cărora s-a produs o scânteie care a declanșat explozia urmată de incendiu. Focul s-a extins rapid spre atelierul mecanic, unde se afla muncitorul care și-a pierdut viața.

Despre incendiul de la Vestel, puteți reciti aici, aici și aici. (C.M.)

FOTO: Mesagerul de Neamț