0:00

Sentinţă dură: 2 poliţişti şi un pădurar condamnaţi cu executare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDupă doi ani şi jumătate de proces, Tribunalul Neamţ a pronunţat sentinţa în Dosarul Grinţieş – instrumentat de DIICOT – în care s-a judecat strict jaful a 1.000 de arbori, nu întreaga pagubă produsă prin pădurile comunei, cum au înţeles greşit o parte din localnici. Iar pedepsele au fost pe măsură, marele noroc al inculpaţilor fiind că în România nu se adună, ca în SUA, anii de închisoare, ci se contopesc pedepsele.

Aşadar, Dumitru Galanton, unul din afaceriştii locali specializat în “exploatarea şi comercializarea materialului lemnos” a primit 3 ani pentru constituire de grup infracţional organizat, 3 ani pentru tăiere ilegală de arbori şi 3 ani pentru evaziune fiscală. Pedeapsa rezultantă – 3 ani cu executare şi, în plus, un an de pedeapsă complementară după eliberare, timp în care va fi lipsit de o serie de drepturi civile.

Valentin Todirică, fostul şef de post din Grinţieş, care s-a pensionat la scurt timp după debutul anchetei şi după ce-a stat o vreme în arest, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate cu executare, în vreme ce fostul său subaltern agentul Ştefan Măcărescu (singurul care rămăsese în sistem după tot scandalul, dar a demisionat ulterior) a primit 4 ani cu executare şi un an de pedeapsă complementară. Al treilea poliţist din dosar, Ovidiu Bezim, care lucra ca ajutor de şef de post la Farcaşa, a scăpat cu un an de închisoare cu suspendare, dar a ieşit din sistem, prin demisie, cam în aceeaşi perioadă în care s-a pensionat Todirică.

Şi în cazul angajaţilor Direcţiei Silvice Neamţ, pedepsele au fost individualizate în funcţie de contribuţia fiecăruia. Pădurarul Paul Caraze a primit 4 ani de închisoare cu executare (rezultanta pentu mai multe infracţiuni, inclusiv abuz în serviciu şi luare de mită), în vreme ce inginerul silvic Ionel Ricea a luat un an cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Ceilalţi doi inculpaţi, Constantin Enache şi Adrian Grasu, au fost condamnaţi la un an şi, respectiv, 3 luni de închisoare cu suspendare.

În scopul recuperării prejudiciului, instanţa a dispus ca Benone Moroşanu, un alt afacerist local care a fost judecat separat pentru că şi-a recunoscut faptele, împreună cu doi dintre partenerii lui, să plătească 41.000 de lei către Direcţia Silvică şi 16.000 de lei către ANAF, sens în care li s-a şi pus sechestru pe bunuri, iar Dumitru Galanton şi omul lui de bază trebuie să achite 118.000 lei Direcţiei silvice.

Prin sentinţa anterioară, prin care Moroşanu a primit 3 ani cu suspendare, judecătorii au stabilit cum se vor recupera banii de la afaceriştii din ţară implicaţi în reţea. Cel mai mult are de plătit administratorul unei firme din Constanţa – 39.000 lei, urmat de un om de afaceri din Teleorman, cu 20.000 de lei, de administratorul unei firme din Argeş care a achitat deja 18.500 lei, de patronul unei societăţi comerciale din Bacău cu 15.000 lei și de un nemţean din Tazlău, singurul a scăpat cu doar 3.000 de lei.

Sentinţa de astăzi a Tribunalului Neamţ va fi atacată, cu siguranţă, la Curtea de Apel Bacău cel puţin de avocaţii celor care au primit pedepse cu executare. Este, însă, ultima cale de atac, verdictul instanţei superioare fiind definitiv. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentInovaţii ale reformei din educaţie: vacanţa de toamnă!
Articolul următorStimaţi târgnemţeni, ghiciţi? Se întrerupe din nou!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. pe baietii astia i-au rezolvat rapid,dar pe cel care a furat tot Grintiesul ……pe ala nu il agata nimeni……sunt altii la nivel mai mare care au morcovul in f… sa nu se afle ce fel de afaceri se faceau in zona…?

Comentariile sunt închise.