Anemia și distrofia au „revenit” în topul afecțiunilor printre sugari și copiii în vârstă de până la 3 ani. Este semnalul de alarmă tras de un pediatru din Neamț, care constată că anul acesta a crescut numărul de copii foarte mici care primesc astfel de diagnostice în spital. Micuții sunt aduși de părinți cu alte afecțiuni, iar la investigații reiese că organismul nu mai are rezervele normale de fier.

dr suzana constantinescu 02„Este îngrijorător numărul mare de sugari și copii în vârstă de până la 3 ani cu anemie și distrofie. Creșterea incidenței este favorizată de condițiile socio-economice precare, de familiile dezorganizate, monoparentale, de faptul că acești copii sunt lăsați acasă de mame care pleacă în străinătate”, afirmă dr. Suzana Constantinescu, șefa Secției pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Neamț.

Dacă în primele 6-8 săptămâni de viață, rezerva de fier a sugarului se pierde în mod firesc, iar apoi fierul se recuperează fiziologic și prin hrană, favorizată de alimentarea la sân, scăderea ulterioară a fierului în organismul sugarului poate surveni ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare și incorecte, a unui stil de viață nepotrivit dezvoltării armonioase. În strânsă legătură, apare și distrofia, iar împreună pot conduce la perturbări în creșterea echilibrată a nou-născutului. Copiii anemici sunt palizi la față, pot obosi sau prezenta stări nejustificate de somnolență, sugarii pot trece prin episoade de oboseală în timp ce sunt alimentați la sân iar, potrivit specialiștilor, pot prezenta respirație accelerată și un ritm cardiac crescut în perioadele când nu au activitate.

Dr. Suzana Constantinescu este de părere că reapariția distrofiei și a anemiei la sugari și copii mici are o cauză și în stilul modern de viață al părinților, tributari „culturii mall-ului” fiind și cei mici. „Anemie și distrofie la copiii de până la 3 ani și obezitate la cei de peste 3 ani – apar și din cauza consumului abuziv de produse care conțin E-uri, conservanți, inclusiv legume și fructe cumpărate din supermarketuri. Din cauză că mall-ul și supermarketul au devenit locuri de promenadă pentru mămicile cu copii mici. Este dezolant să vezi părinți cu copii mici cum se plimbă în mall, în condițiile în care afară e frumos, e bine, sunt păduri aproape de oraș. Am văzut eu, pentru că e deformație profesională, îi văd fără să-i urmăresc, și vreau să spun că este un mare paradox – să îți iei copilul și să-l plimbi în mall, când afară sunt la doi pași parcul, ștrandul, pădurea. Cultura mall-ului duce la boli grave”, mai spune șefa Pediatriei.

Iar paradoxul merge mai departe și, după ce copiii mai cresc, părinții se chinuie să-i dezvețe de socializarea „închisă” din mall, de tehnologie și alte preocupări moderne. (C.I.)

Articolul precedentBătrânul atacat de urs a fost operat de medicii pietreni
Articolul următorL4 Enadani Poiana Teiului a aflat preţul neprezentării de la Horia
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.