neuro iasiProcurorii DNA Iași au dispus reținerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 4 iunie, a şefului Radiologiei de la Spitalul “Oblu” Iaşi şi a unui infirmier din aceeaşi unitate medicală.

Două asistente medicale sunt cercetate sub control judiciar.

Eduard Moldoveanu, șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iași este acuzat de “luare de mită și abuz în serviciu, ambele în formă continuată”.

Dan Ionuţ Aranyosi, infirmier în aceeaşi unitate, este acuzat de “complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată”.

Procurorii anticorupție au mai dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 4 iunie, față de Elena Carmen Gherman şi Maria Magdalena Rîndaşu, asistente medicale în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „Oblu”, care sunt acuzate de “luare de mită și abuz în serviciu”. Cele două mai au şi obligația de a nu exercita profesia de asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „Oblu” Iași.

“La datele de 18 martie, 13 mai și 3 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, în calitate de Șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iași și medic în cadrul acestui laborator, a pretins și primit cu titlu de mită de la trei pacienți diferiți suma de 600 lei (în total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente. Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale, respectiv suma totală de 2.000 lei”, se precizează în comunicatul DNA.

“La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului N. Oblu Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian. La data de 11 februarie 2016, inculpata Rîndașu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al Spitalului N. Oblu Iași, a pretins și primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi. Totodată, cele două inculpate și-au încălcat atribuțiile de serviciu și nu au înregistrat în evidențele unității medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian și RMN de genunchi, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iași cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale în sumă totală de 750 lei. În baza aceleiași rezoluții infracționale, Aranyosi Dan Ionuț, în calitate de infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iași, a ajutat prin intermedierea relațiilor dintre pacienți și ceilalți trei inculpați și negocierea prețului, primind în schimb o parte din beneficii”, mai afirmă procurorii DNA Iaşi. (ZCH NEWS)