0:00

  • Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a decis, ieri, prelungirea arestării celor patru ”capi” ai afacerii Microsoft
  • de luna aceasta Gheorghe Ştefan rămâne fără avocat pentru că maestrul Dancu va fi consul general la New York

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, aseară, prelungirea mandatelor de arestare a celor patru ”capi” ai afacerii Microsoft, sentinţă previzibilă pentru această perioadă în care DNA a obţinut un capital imens de imagine şi nu dă bine public ca procurorii să pună cătuşe pe mâini ”nobile”, iar judecătorii să le scoată. Aşadar, se poate spune că primarul de Piatra Neamţ a ajuns la al treilea mandat de edil şef şi la al doilea mandat de arestare, pentru o şpagă de 4 milioane de euro. Totalul ”comisioanelor” în dosarul Microsoft ar fi undeva la 20 de milioane, dar nu se ştie încă ce sumă se mai adună din dosarul EADS, despre care apar tot mai des ipoteze ”pe surse” că i-ar avea printre protagonişti pe Ştefan, Cocoş şi Niro. Şi că aşa cum s-a ”lucrat” în Microsoft, îndesând în diverse conturi diferenţa dintre ceea ce plătea statul şi cât valorau de fapt licenţele, la fel s-a procedat şi în cazul EADS. Doar teancurile de bani par ceva mai groase. Invers proporţionale cu declaraţiile ”subţiri” ale avocaţilor care au încercat, cum s-au priceput să-şi apere clienţii. De departe, memorabilă a fost frazarea maestrului Cătălin Dancu: ”Eu cred că Ștefan a căzut ca prostul. Cred că relaţiile de prietenie şi anturajul lui îl generează în această discuţie a computerelor.  Este ageamiu total. Nu avea ce să discute el de licențe IT, de software”.

Corect, cu amendamentul că nu despre licenţe se discuta, ci despre milioane. De euro. După această minunată declaraţie, Cătălin Dancu n-a mai ieşit public. Era clar că i-a făcut un deserviciu clientului său. Oricum Pinalti trebuie să-şi schimbe avocatul, pentru că maestrul Dancu este pe picior de plecare la New York, unde va fi noul consul general al României.

Revenind la sentinţa de aseară, atât Gheorghe Ştefan, cât şi Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru pot s-o conteste la completul de 5 judecători, aşa cum au făcut şi prima dată (chiar dacă nu le-a folosit la nimic). De asemenea, fiecare dintre ei poate solicita înlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu sau eliberarea sub control judiciar. În prima lună de arest, primarul de Piatra Neamţ a încercat toate variantele, inclusiv eliberarea pe cauţiune, în vreme ce Dorin Cocoş a făcut doar contestaţie la arestare şi a cerut, o singură dată, să fie eliberat. La rândul lui, Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, a solicitat înlocuirea măsurii arestului. Instanţa a fost inflexibilă la absolut toate cererile de până acum. Iar faptul că aseară a dispus prelungirea mandatelor e un semn. Semnul că vin tare din urmă investigaţiile din dosarul EADS.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentDeci se poate! Tâlhari minori trimişi la reeducare
Articolul următorConcursul internaţional de interpretare muzicală „Emanuel Elenescu”