Seara de marți, 17 decembrie, este dedicată colindelor și folclorului românesc în cadrul Târgului de Crăciun la Neamț. Începând de la ora 18, pe scena amenajată de Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” pe platoul Curții Domnești din Piatra Neamț vor urca soliști și trupe îndrăgite de iubitorii genului.
Deschiderea serii aparține grupului de copii ai Asociației „Melisma” din Piatra Neamț, pregătiți de profesoara de canto popular și muzică ușoară Maria Țifrea. Artiștii vor interpreta colinde românești. De doi ani de când a fost înființată, Asociația „Melisma” se preocupă să promoveze în rândul copiilor și tinerilor muzica tradițional românească, dansul popular. Clubul este deschis inclusiv adulților care vor să cunoască obiceiurile noastre tradiționale exprimate prin dans și cânt, cursanții fiind sprijiniți în a-și stăpâni emoțiile și a-și dezvolta abilitățile artistice.
Programul va continua cu o suită de dansuri românești interpretate de Ansamblul folcloric „Comorile Neamțului”. Grupul a fost înfiinţat, în anul 2008, de profesor-coregraf Anda Maria Acristinei care, din dragoste pentru jocul si cântecul popular, a strâns în jurul său tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 30 de ani, care formează ansamblul. Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit, în acești ani, prin nenumărate reprezentaţii în turnee și distincții câștigate la concursuri și festivaluri naționale și internaționale la care ansamblul a participat (Franţa, Spania, Turcia, Grecia).
Prezent pe scena de la Piatra Neamț va fi și Alexandru Brădățan, un foarte apreciat și îndrăgit interpret din noul val de soliști folclorici. Dragostea pentru muzica tradițională a descoperit-o în familie, acasă la Gura Humorului. Ca artist a debutat în anul 2005, când a și înregistrat prima lui piesă, o horă dăruită de Maria Macovei. A fost piesa cu care avea să participe în acea iarnă la o filmare video la Moldoviţa, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, imagini ce au fost transmise la televiziunea naţională și care l-au făcut cunoscut în toată țara. De atunci, în palmaresul său figurează numeroase concerte, cel puţin două albume înregistrate, cel din anul 2012 fiind lansat în prezența regretatei Mărioara Murărescu.
Concertele serii de marți vor fi încheiate de cunoscutul solist Grigore Gherman, ucrainian din naștere, școlit în România. Născut în luna iunie 1987, în ținutul Herța, Ucraina, acesta a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, secția Compoziție Muzică Ușoară și Facultatea de Litere, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității „Iurii Fedkovici” din Cernăuți. A urcat pe scenă prima dată pe când avea vârsta de 12 ani, când a cântat alături de orchestra „Valea Prutului” din Cernăuți. Ca solist popular, a câștigat mai multe premii la festivalurile de gen și are câteva albume. Poate puțini știu că Grigore Gherman scrie și poezie, cu debut în anul 2009. Versurile sale au fost publicate în ziare si reviste cernăuţene („Gazeta de Herta”, „Libertatea Cuvîntului”, „Concordia”, „Zorile Bucovinei”, „Arcasul”, „Glasul Bucovinei”, „Mesager bucovinean”), în unele ziare și reviste din România (Curierul „Ginta latină”, „Crai nou”, „Ţara fagilor”, „România literară”), dar și în unele reviste din Republica Moldova („Biblio Polis”, „Clipa”) și Convorbiri literare. (C.I.)