0:00

SEAP, un sistem cu zeci de mii de erate?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn urma unei anchete de peste șase luni, o echipă a Societății Academice din România (SAR) a descoperit zeci de mii de erate în sistemul electronic de achiziții publice SEAP, alături de multe alte nereguli.

Raportul de țară pe care SAR îl pregătește în cadrul proiectului ANTICORRP — Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption — scoate în evidență disfuncționalități majore ale instrumentului care ar fi trebuit să asigure transparența procesului de atribuire a contractelor publice, respectiv Sistemul Electronic de Achiziții Publice sau, mai pe scurt, SEAP.

Analiza din cadrul Raportului SAR ridică o întrebare majoră: nu cumva întregul sistem a fost în așa fel conceput încât să ofere doar o aparență de transparență contractelor publice?

Întrebarea e cu atât mai legitimă, cu cât SEAP a fost realizat de grupul de firme UTI, beneficiare, la rândul lor, a unei liste impresionante de contracte cu statul, de la începutul anilor 90 și până în prezent (inclusiv realizarea Agendei Digitale a României, care ar trebui să preia și să eficientizeze SEAP). Pe baza acestor contracte, fondatorul UTI, Tiberiu Urdăreanu, a devenit unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. La începutul acestei luni, Poliția Română a început o operațiune de amploare, cu 146 de percheziții în București și în alte 11 județe din țară, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani și evaziune în domeniile IT și construcții.

SEAP, un sistem cu zeci de mii de erate?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrintre firmele la care a descins Poliția regăsim și UTI, alături de alte firme din domeniul IT, Romsys și Total Network Solution, dar și din domeniul construcțiilor, Erbașu și Strabag. După cum vom arăta în analiza funcționalității SEAP, domeniul construcțiilor pe bani publici furnizează o cifră impresionantă de… erate. În plus, în vara anului trecut, unul dintre directorii UTI a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul președintelui Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, sub acuzația de dare de mită.

Citiți ancheta la adresa: http://www.romaniacurata.ro/exclusiv-seap-transparentizeaza-sau-ascunde-date-esentiale-ale-contractelor-din-bani-publici-cine-este-urdareanu-multimilionarul-din-spatele-seap-si-ce-multe-alte-afaceri-au-chiar-firmele-lui-cu-st/

Articolul precedentCum se aplică TVA de 9% în turism
Articolul următorNEAMŢ: Iată unde se vor găsi mărţişoare!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.