0:00

Se pregătesc modificări la OUG 84 pentru testările anti-drog ale șoferilor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGuvernul lucrează la schimbarea OUG 84 privind testările anti-drog ale șoferilor, în special pentru a aborda problema rezultatelor fals pozitive ale aparatelor de testare. În cazurile în care un șofer primește un rezultat fals pozitiv și rămâne fără permis de conducere, noile modificări propuse de Guvern prevăd ca instituțiile de medicină legală să comunice rezultatul analizelor în maximum 72 de ore de la recoltarea probelor. Șoferii care primesc un rezultat care confirmă că nu au consumat substanțe interzise își vor recupera permisul de conducere fie pe baza rezultatului analizelor. De asemenea, dacă nu primesc niciun rezultat până la expirarea termenului de 72 de ore de la recoltare fără a primi un rezultat, sancțiunea inițială este anulată. Aceste modificări urmează să fie discutate în ședința de Guvern de la sfârșitul acestei săptămâni.

Cele mai importante modificări

”Art. I – (1) Instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice și comunică rezultatul acestora către Poliția Română în termenul de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.(2) Permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.(3) Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.”, se arată în draftul de OUG.

Ce spune Marcel Ciolacu, cu privire la permisele deja retrase și modificările ce vor urma.

Cred că e rostul MAI și Ministerului Justiției să găsească o soluție. Eu voi veni cu o modificare așa cum am anunțat la ordonanță, în maxim 72 de ore să fie răspunsul dat de la INML și în cazul în care statul român nu se încadrează va restitui după această perioadă permisul, urmând ca după rezultatele finale să pună în aplicare legea. Laboratoarele eu cred că este corect să rămână la INML. De aceea am avut ședința comună și am vorbit și cu dl ministru al Sănătății, care a informat o parte din presă, că avem un program deja semnat cu Banca Mondială de aproximativ 40 de milioane de euro pentru cele șase centre regionale și cele 22 sau 24 de zone din țară, astfel încât să putem acoperi eficient cu aparatură nouă”.

Denisa POPA

Articolul precedentCod portocaliu de averse în mai multe localități din regiunea Nord Est
Articolul următorCod roșu de caniculă în regiunea Nord Est
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.