ambulantaACTUALIZARE ora 13.45:

Din cei 8 copii, plus cadrul didactic, ajunși la Spitalul Județean Piatra Neamț, au fost internate 2 fetițe care aveau și o viroză respiratorie. Încă nimeni nu poate spune care este factorul declanșator. Ceilalți copii au fost îndrumați spre medicul de familie pentru îngrijiri la domiciliu, cu recomandarea ca, în cazul apariției unor stări de rău, să revină la Pediatrie. Dr. Suzana Constantinescu, șefa secției Pediatrie a SJU Neamț, spune că bubele par a fi mai vechi, în niciun caz de astăzi, iar cauza lor, deși necunoscută încă, nu poate fi nici deratizarea de vinerea trecută, că ar fi apărut simptome mai devreme, și, aparent, nici cornul (de fapt, biscuiții) și laptele, fiindcă produsele distribuite azi fac parte din același lot din care au mâncat și ieri și alaltăieri, și nu s-a întâmplat nimic. În acest caz, dilema va fi lămurită de controlul DSP.

ACTUALIZARE ora 12.50: Directorul Dan Morenciu a declarat că doamna dr. Biatrice Corfu a anunțat Direcția de Sănătate Publică Neamț, conform procedurilor, el, la rându-i, a informat Prefectura. O echipă de la DSP condusă de dr. Cristina Grădinaru a ajuns la Girov.

ACTUALIZARE ora 12.45: Problema la Girov pare să fie mai serioasă decât se credea. Microbuzul școlar tocmai a adus încă patru copii de la grădinița din Căciulești, care prezintă aceleași simptome. La dispensar, sunt în continuare copii în curte, din cei care nu par să se simtă atât de rău. Potrivit doctoriței care i-a văzut, manifestările sunt specifice unei alergii și cei mai mulți din cei 22 de copii prezintă prurit și bubițe. Doi copii s-ar părea că sunt mai grav și acuză dureri de oase, plus frisoane și febră mare.

Între timp, a apărut și ipoteza că, de fapt, ar fi din cauza apei.

ACTUALIZARE ora 12.40: Directoarea Școlii Girov, care răspunde de grădinița din Căciulești, Florentina Georgeta Molcăluț, a precizat că, în acest moment, 8 copii și educatoarea au fost duși cu ambulanțele la Spitalul Județean, iar ceilalți rămân sub supraveghere. Așa a rezultat din triaj. ”Nu știm exact ce s-a întâmplat. Din câte mi s-a spus, un copil ar fi avut bubițe când a venit astăzi la grădiniță”.

Pe de altă parte, directoarea spune că deratizarea s-a făcut la toate școlile din comună și asta s-a întâmplat acum o săptămână, vinerea trecută.

Pentru 20 copii de la Grădinița din Căciulești, Girov a fost chemată ambulanța, după ce s-a observat că acestora le-au ieșit niște bubițe pe corp.

În jur de ora 10, s-au observat niște bubițe pe corpul lor și au fost duși cu toții la dispensarul școlii. Nu știm încă ce este cu aceste bubițe. A fost chemată ambulanța. Urmează să vedem”, a declarat Bianca Mitrea, persoana care răspunde de școala de la Căciulești.

Primarul Florinel Sarion, aflat la niște cursuri, a spus că a vorbit cu viceprimarul, care se află la dispensar, și, din câte i-a povestit acesta, ar fi vorba de o intoxicație de la corn și lapte.

Pe de altă parte, Mihaela Olaru, asistenta șefă de la Ambulanța Județeană, spune că nu pare a fi toxiinfecție alimentară și, mai degrabă, incidentul ar putea avea legătură cu substanțele folosite recent la dezinsecție/ deratizare. În sprijinul acestui argument pare să fie faptul că și educatoarei i-au apărut bube pe corp.

Vom reveni cu amănunte.

(ZCH)

 

Articolul precedentANM: Ploi şi descărcări electrice de joi până sâmbătă
Articolul următorA intrat cu maşina într-o stâncă şi s-a răsturnat!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.