Secția psihiatrie funcționează, din anul 1985, într-una din cele mai vechi clădiri din componența Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț. Mutată, în anul 1985, de pe strada Ștefan cel Mare în blocul de garsoniere din curtea spitalului, secția (vecină cu clădirea în care se află Medicina Legală) ocupă imobilul format din parter și 4 nivele, structurată în două părți, una mai mare, cu 70 de paturi pentru adulți și una mai mică, pentru copii, cu 5 paturi. De când există secția aici, s-au făcut câteva reparații, la interior, s-a mai schimbat centrala termică, s-au montat geamuri termopan. Schimbarea tâmplăriei din lemn, veche de peste 30 de ani, a fost utilă. În timp, însă, s-a amplificat fenomenul de condens la interior, pe alocuri.

sju neamt psihiatrie
PSIHIATRIE

Acestea sunt condițiile din secție, potrivit nivelului de finanțare scăzut din domeniul sănătății, pe care toată lumea îl cunoaște. Nu prea au fost, în ultimii ani, fonduri pentru investiții sau măcar reparații capitale. Însă, acum are șanse să intre la finanțare, prin fonduri garantate guvernamental, un proiect de reabilitare termică a 3 corpuri vechi din curtea spitalului Neamț. Pe lângă clădirea în care funcționează Secția infecțioase, urmează să fie modernizate și reabilitate Secția psihiatrie și cea de Anatomie patologică (parterul și primul etaj din imobilul unde se află și Serviciul de Medicină Legală). În primul rând, se schimbă tipul de încălzire, de pe gaz metan, pe panouri solare. Asta duce la înlocuirea centralelor termice, a tuturor rețelelor – a traseelor de încălzire, a instalației electrice, sanitare, inclusiv la schimbarea caloriferelor de fontă. Potrivit documentației ce a fost adoptată de Consiliul Județean Neamț, clădirile vor trece prin ample lucrări de consolidare a structurii de rezistență, vor fi făcute anvelopări exterioare, reparate acoperișurile, iar în plus, vor fi reparate scările exterioare și rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități, unde este cazul. Practic, o dată cu lucrările de eficientizare termică a acestor 3 clădiri, vor fi rezolvate și alte probleme care trenau de mult timp, din cauza lipsei banilor.

sju neamt medicina legala
ANATOMIE PATOLOGICĂ / MEDICINĂ LEGALĂ

Avantajele oferite de structura clădirii în care funcționează Secția psihiatrie sunt, majoritatea, în beneficiul pacienților. Aceștia au la dispoziție saloane cu două, cu trei  paturi, sunt amenajate și rezerve, spații pentru diverse terapii, o sală de sport. Dr. Rodica Stan, medicul șef de secție, dorește o reechilibrare a spațiilor destinate bolnavilor, pentru că ar fi utilă și eficientă „o cameră antitraumă, din respect pentru bolnavul agitat și pentru confortul acestuia, un spațiu care să-i asigure un mediu protectiv din toate perspectivele”. Este un spațiu conceput pe principii terapeutice și după criterii de siguranță pentru acei pacienți aflați în criză, extrem de agitați în momentul când rămân internați și care pot fi cazați într-o astfel de cameră „blândă”, cu pereți „moi”, cu mobilier bine ancorat și colțuri rotunjite. Cum și acest mic proiect are nevoie de bani, șefa secției înțelege că trebuie să mai aștepte. În rest, pentru personal, spațiile sunt suficiente, iar vestiarul este separat, amenajat la subsol. De remarcat este și faptul că, pe lângă confortul pacienților, pe lângă obligația de a respecta normele sanitare, cele de prevenire a incendiilor și alte cerințe legale în domeniu, prin aceste investiții se va face o reducere consistentă a cheltuielilor cu utilitățile, pe ansamblul spitalului.(C.I.)

Articolul precedentDin seria „femeia la volan”: a intrat cu viteză în mașina poliției
Articolul următorPolitică şi politici de Brumărel la PMP Piatra Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.