***** ACTUALIZARE: Ministrul Sorina Pintea a anunțat că examenul de rezidențiat va fi organizat pe 8 decembrie. ”Ne aflăm într-o situație fără precedent, să nu se poată organiza examenul de rezidențiat. 5.684 de absolvenți riscă să nu poată continua pregătirea”, a declarat ministrul Sănătății.

Perioada înscrierilor va fi și ea întârziată, înscrierile încep la finalul lunii octombrie, nu la începutul lunii, cum se obișnuia. În schimb, se păstrează perioada de semnare a contractelor individuale de muncă a rezidenților cu spitalele: 6-14 ianuarie 2020.

Nnoul calendar al concursului de intrare în rezidențiat, potrivit ministrului Sorina Pintea, citat de Hotnews:

– înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;

– transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;

– centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;

– sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;

– examenul de rezidențiat – 8 decembrie 2019

– alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;

– semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;

– repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro toate amănutele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.

***** ȘTIRE INIȚIALĂ:

Din cauza blocajului generat de lipsa unui ministru al Educației, examenul de rezidențiat se va amâna, potrivit informațiilor obținute de Educație Privată.

Potrivit surselor citate, examenul va fi reprogramat, într-o primă etapă tot pentru acest an, însă deja au survenit două amânări. Inițial, examenul a fost anunțat pentru 10 noiembrie, apoi mutat pe 17 noiembrie. Pentru că nu există nici măcar ministru interimar la Educație, nu are cine semna ordinele de rigoare și nu poate fi organizat examenul. Potrivit OUG 18/2009, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual, prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației. În plus, Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate tot prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației.

Ministerul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat pentru astăzi, 4 octombrie, o conferință de presă, pe tema examenului de rezidențiat. (ZCH News)

 

 

Articolul precedentApa Serv anunță reluarea furnizării apei potabile
Articolul următorAtenție! Produs cosmetic periculos pentru sănătate retras dintr-un hipermarket
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.