0:00

Un pachet de ţigări este, de astăzi, 1 august, mai scump cu 60 de bani, ca şi litrul de alcool. Este efectul majorării accizei de la 563,97 lei/1000 ţigarete 594,97 lei/1.000 ţigarete.

Majorarea face parte din modificările aduse de Ordonanţa nr. 16/2022 pentru modificarea Codului Fiscal, aprobată pe 15 iulie şi care intră astăzi în vigoare.

Majorări vor fi şi la impozitarea veniturilor obţinute din jocuri de noroc. Cotele de impozit sunt acum de 3% până la 10.000 lei inclusiv, 300 lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei şi de 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Impozitul se calculează la fiecare plată.

Totodată, pentru veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, se calculează la nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

Excepţie fac câteva categorii de persoane începând cu elevii, studenţii cu vârsta pâna la 26 de ani, pensionarii pentru limită de vârstă, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi şi cei care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.

Angela Croitoru

Articolul precedentGeorge Lazăr, PNL Neamț: ”Toate propunerile la legile educației sunt binevenite”
Articolul următorANI lovește din nou în Consiliul Județean Neamț: sesizare la Parchet