0:00

Scriitorii din Neamţ, încă un raft de cărţi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În lunile mai şi iunie, 9 dintre scriitorii din Neamţ ne-au semnalat noi apariţii editoriale despre care nu am scris încă. Până ne vom opri pe îndelete la fiecare carte în parte, facem doar o scurtă trecere în revistă a acestora şi, evident, o invitaţie pentru cititori de a le căuta prin librării, deşi sunt şanse minime de a le şi găsi.

Scriitorul Adrian Alui Gheorghe, la nici un an de la apariţia romanului „Urma”, cu care a avut un succes de librărie neaşteptat pentru aceste vremuri, a scos recent de sub tipar un alt volum, romanul ”Laika”, la Editura „Cartea Românească”. Volumul se anunţă a fi un nou succes de librărie, umorul nesecat şi imaginaţia debordabilă fiind atuurile principale ale acestui autor de primă linie în literatura română de azi.

Cu un nou volum, de data asta cu proze „ultrascurte”, revine în librării şi criticul literar Adrian G. Romila: „Radio pe zăpadă”, Editura „Tracus Arte” Bucureşti. Spre surpriza multor colegi de breaslă, Adrian G. Romila pare a fi, pe lângă titlul recunoscut de veritabil critic literar, un autor de proză de cursă lungă. Un roman foarte bun („În drum spre Sud”, Editura Brumar, Timişoara) şi prozele sale „ultrascurte” din cea mai recentă carte îl recomandă printre scriitorii „în vogă” ai literaturii române contemporane. Talentul, tinereţea  şi solida lui pregătire filologică îşi spun cuvântul.

Scriitorul Lucian Strochi îşi publică la Editura „Cetatea Doamnei” un inedit volum, „Ancade”, într-un elegant format de carte de buzunar, care cuprinde în cele 164 de pagini numai poezii cu formă fixă: balade, catrene, distihuri, doine, gazeluri, haiku-uri, lucanse, pasteluri, pantumuri, ode, sonete, tanka, triolete. În total, 179 de poezii, unele dintre ele adevărate bijuterii lirice.

Poetul Mihai Merticaru revine cu un nou volum de versuri, „Fiordurile memoriei. Poeme”, apărut la Editura Cetatea Doamnei Piatra Neamţ. Volumul cuprinde şi o fişă biobibliografică completă şi referinţe critice despre autor, apărute de-a lungul anilor în presa literară şi în ziarele locale.

Cu o proză memorialistică vine în librării Vlad Vlas, un nume mai nou în viaţa literară nemţeană. Este vorba de volumul „Chemarea regatului spart”, apărut la Editura „Răzeşu”. Câteva cuvinte, frumoase, despre autor semnează poetul şi academicianul Nicolae Dabija din Chişinău.

O surpriză pentru noi: ofiţerul de poliţie Teodor Sandu din Piatra Neamţ a scos recent un nou volum de versuri, „Şiroiesc păsări peste apus”, carte apărută la Editura „Tipo Moldova” din Iaşi, cu o prefaţă semnată de cunoscutul italienist şi critic literar Geo Vasile şi un cuvânt de întâmpinare a poetului Aurelian Titu Dumitrescu. Este a 5-a carte de versuri publicată de sensibilul poet cu epoleţi în doar patru ani (celelalte patru  – Tablouri şi clipe, Mireasma lacrimilor, Răbdarea pietrei, Eternitatea personală – fiind apărute în anii 2010 şi 2011), semn că avem de a face cu un talent prolific.

Mihai Niculiţă, alt poet pe care l-a dat mai recent comuna Borca, după Aurel Dumitraşcu şi Radu Florescu, a lansat recent volumul său de versuri „Poza de nuntă”, volumul fiind editat de Asociaţia italienilor din România.

Marele colecţionar de tablouri ale artiştilor plastici nemţeni, Vasile Pleşca, a mai scos un album, după cel dedicat lui Costică Filimon, cu tablourile lui Dumitru Bezem, lucrări aflate în colecţia Elena şi Vasile Pleşca.

Cezar Ţucu, poetul şi profesorul de matematică de la Tazlău a tipărit recent încă alte blesteme (ajunse la numărul 464) în cel de-al 12-lea volum de versuri al său, „Păcatele blestemului”, după cel anterior „Blestemele păcatului”, volum apărut la Editura „Timpul”, cu o prefaţă de Cristian Livescu.

În sfârşit, un nou poet important al Neamţului – a existat şi până acum dar a trăit pe alte meleaguri europene -, Giuseppe Masavo pre numele său mai nou, şi-a scos recent al doilea volum de versuri (aflate la sertar până acum) cu un titlu ludic „Muzică pentru pisici”, la Editura „Limes” din Cluj, cu o prefaţă semnată de poetul Mircea Petean, editorul cărţii. (N. SAVA)

Articolul precedentPictorul Ciprian Istrate, la 44 de ani
Articolul următorAstăzi, moment festiv la Şcoala de vară

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu cum se face ca nimeresc la voi taman la „evenimente mari, importante”!
    In loc de orice alt comentariu, va redau citeva din versurile Poetului:

    „Orice cap ingust un geniu para-si,
    Cu versuri goale de cuprins sa placa
    Si, cum doreste, zgomot mare faca,
    Cununi de lauri de la plebe ceara-si;”

    Si inca…

    „Nu faci efect, nesimtitori
    Ramin cu totii? Fii pe pace;
    Cind piatra cade-n mlastina
    Ea nici un cerc nu face.”

Comentariile sunt închise.