3 1Vineri, 16 februarie, în sala primăriei Târgu-Neamţ a avut loc o întâlnire între primarul Daniel Harpa, Mihail Florea, responsabilul Rossal pe zona 3, Gabriel Ţigănuş, reprezentantul ADI ECO Neamţ şi directorii mai multor unități de învățământ.

“Scopul acestei întâlniri este de a începe un parteneriat cu şcolile din oraşul nostru pentru a reuşi să colectăm gunoiul cât mai selectiv, asta cu sprijinul societăţii Rossal, care o să ne ofere materiale promoţionale şi pubele. Trebuie să convingem cetăţenii să colecteze gunoiul selectiv, iar elevii să fie cu puterea exemplului. Vom face şi un regulament în acest sens”, a spus primarul Daniel Harpa.

1 1În Târgu-Neamţ sunt amplasate 84 de platforme de tip T3, în care ar trebui amplasate câte trei containere pentru gunoiul selectiv. Dacă la nivel naţional există o cazuistică de colectare selectivă de 3%, la Târgu-Neamţ colectăm selectiv în procent de 5%. Însă indicatorul nostru de performanţă este de 40%. Dacă nu vom colecta selectiv preţul se va mări, plus că vom fi sancţionaţi şi de Uniunea Europeană. Dorim să intrăm în parteneriat cu şcolile, cu primăria şi presa. Vom pune la dispoziţie pliante pentru colectarea selectivă pe care să le prezentaţi la orele de dirigenţie. Puteţi face şi un concurs între echipe pe şcoli. Veniţi cu propuneri.Vă invităm cu elevii la staţia noastră de sortare să vedeţi cum se sortează cartonul, plasticul pe culori, folia, etc. Dorim să dăm un exemplu de educaţie civică. Putem face şi patrule de elevi, aşa cum am făcut patrule cu primăria şi Poliţia Locală, când am prins pe cei care aruncă gunoiul pe unde apucă sau cotrobăie prin containere. În urma acestor concursuri noi vom acorda premii echipelor de elevi, premii pe care le veţi stabili d-stră, directorii de şcoli şi licee. Putem face un regulament şi să propunem premii şi să monitorizăm. Doresc să iau de la fiecare şcoală separat, să vin cu maşina de gunoi şi să luăm plastic, carton, sticlă. D-stră trebuie să ne spuneţi unde să amplasăm aceste containere. Pe noi ne interesează să facem educaţie cu copiii şi părinţii lor”, a explicat Mihail Florea responsabilul Rossal pe zona 3 Târgu-Neamţ.

„Acest parteneriat trebuie să fie sub semnul voluntariatului. Elevii să se înscrie voluntar. Nu neapărat să fie concurs. În acest proiect ar fi bine ca oameni de la Rossal să vină în şcoli şi să explice elevilor ce înseamnă colectarea selectivă. Referitor la colectarea selectivă, nu ar fi rău ca acele persoane care îşi aruncă gunoiul pe malul apei, chiar dacă ştiu că vine maşina de gunoi şi-i ia gunoiul din faţa porţii, să fie amendate”, a spus prof. Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă”.

Ar trebui ca dumneavoastră, cei de la Rossal să cereţi idei de la copii. Să vină elevii cu proiecte de ecologie, să se implice în educaţia civică, iar d-stră să finanţaţi aceste idei şi proiecte ale copiilor.Întâi trebuie să discutăm şi noi cu echipele noastre manageriale de la şcoli şi licee despre acest proiect. Putem face un concurs de idei în rândul elevilor despre colectarea selectivă şi despre ecologie”, a propus prof. Adina Margine, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”.

Eu merg pe puterea exemplului. Mi-aş dori ca pe fiecare etaj din şcoală să existe pubele pentru gunoiul selectiv, iar fiecare elev să-şi arunce gunoiul selectiv.Dacă Rossal ne-ar ajuta cu astfel de pubele medii, ar fi ideal. O să vă dăm dimensiunile acestor pubele ca să ni le puneţi la dispoziţie”, a propus şi prof. Karina Cojocariu, directorul Liceului „Vasile Conta”.

C.T. STURZU

Articolul precedentLocuri de muncă pentru bugetari: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
Articolul următorFOTO Simulare cu pompieri la Colegiul „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.