0:00

Redeschiderea clădirii fostului ”Liceu de fete Sturdza-Cantacuzino”, actualmente Corp B al Colegiului Național ”Roman-Vodă” a fost evenimentul mult așteptat care a marcat sfârșitul de săptămână.

An școlar nou în casă nouă la Colegiul ”Roman-Vodă”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiClădirea a fost construită între anii 1921-1923 de prințesele Maria Sturdza și Ecaterina Cantacuzino (mamă și fiică), pe fosta proprietate a fostului primar de Roman Alecu Morţun (pe str. Costache Morţun nr. 1), cu scopul de a înfiinţa un liceu de fete cu denumirea Fundaţia Maria Gh. Sturdza şi Ecat. Ş. Cantacuzino. Tot atunci a fost definitivată și clădirea situată în curtea instituției (locuință a directoarei, prima directoare fiind profesoara Camelia Mihail Balaban, pensionată în anul 1947).

Dorinţa fondatoarelor era „ca această şcoală să contribuie la luminarea şi îndrumarea tinerelor generaţiuni de fete, formând bune românce şi mame de familie cari, pe lângă cunoştinţele didactice cerute de legile ţării, pentru asemenea şcoli, să înveţe şi industria casnică şi menajul.

Pentru ca şcoala să nu-şi schimbe destinaţia, s-a decis înfiinţarea unei epitropii care să poarte numele de ”Epitropia Fondaţiunii Maria Gh. Sturdza şi Ecaterina Cantacuzino” şi care să fie compusă din cinci membri: un reprezentant din familia Sturdza-Cantacuzino, P.S.S. Episcopul de Roman, preşedintele Tribunalului de Roman şi doi cetăţeni din oraşul Roman.

La data de 22 octombrie 1923 s-au deschis cursurile acestei şcoli.

În urma numeroaselor și importantelor degradări, clădirea a devenit nefuncțională în ultimii ani. Municipiul Roman a depus, în perioada 2013-2014 eforturi pentru a obține finanțare pentru reabilitarea integrală a Corpului B al CNRV. În 2014, s-a obținut această finanțare și până în 2016 Primăria Roman a implementat proiectul: «Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea Colegiului Naţional Roman-Vodă – Corp B, în vederea îmbunătăţirii calităţii infrastructurii educaţionale”, derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă». Finanțarea UE s-a derulat conform Contractului de finanţare nr. 4754/14.10.2014. Lucrările la acest proiect au demarat în noiembrie 2014, un volum mare de lucrări, unele dintre acestea de o complexitate ridicată. Astfel au trebuit consolidate sau finalizate consolidările pe laturile: nordică (învecinată cu LPS și Spitalul Municipal) și centrală ale clădirii, refacerea acoperișului (șarpantă și învelitoare) pe toată clădirea, înlocuirea completă a tâmplăriei, atât exterioare, cât și interioare, refacerea tuturor instalațiilor, înlocuirea încălzirii cu sobe cu gaze naturale cu încălzire centralizată, precum și tot ce ține de refacerea arhitecturii (tencuieli, zugrăveli, pardoseli, etc). Constructori au fost SC CONSTRUCȚII UNU SA Iași și SC CONBAS SRL Roman. Costurile totale ale reabilitării, modernizării și dezvoltării Colegiului Național ”Roman-Vodă” – Corp B se ridică la 6.014.976,22 lei.

Redeschiderea clădirii a avut loc sâmbătă, 10 septembrie, în prezența primarului Romanului, Laurențiu Dan Leoreanu, a numeroși consilieri locali, a numeroase cadre didactice, a unui sobor de preoți și a unui public entuziast. Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a adresat un mesaj de felicitare, din care am reținut:

Renovarea acestei fabrici de șlefuit caracterul copiilor noștri este una dintre cele mai frumoase perle care trebuie așezate în jurul gâtului unui om care și-a dorit, a realizat și, împreună cu ceilalți din echipa sa, a dus la realizarea unui proiect deosebit. Felicităm pe cei care și-au dorit, pe cei care s-au dedicat, dar în special pe cei care au realizat acestă lucrare deosebită.

Primarul Laurențiu Dan Leoreanu, în finalul amplei prezentări a istoricului lucrărilor, a spus: „Nu este o simplă clădire, este un simbol care trebuie păstrat cu maxim devotament, cu maximă responsabilitate și de aceea eu cred că fiecare diriginte care va primi clasă aici trebuie să-și asume, trebuie să înțeleagă că lucrurile bune trebuie păstrate, pentru ca să nu începem cu reparatul și să ne întoarcem de unde-am plecat, ci să mergem mai departe”.

Profesoara Mihaela Tanovici, directorul CNRV, a mulțumit pentru realizarea unui deziderat vechi: Acum suntem în această bijuterie arhitectonică. Toți ne-am dorim să fim aici și să trăim acest moment, dar puțini au crezut – și eu recunosc îndoiala, fiindcă au fost ani de lupte. Îi mulțumim din suflet domnului primar, pentru tot ceea ce a făcut, dar și colegilor mei din Consiliul Local, care au votat mereu, indiferent de culoarea politică, contribuțiile financiare pentru continuarea lucrărilor. (D.A)

Articolul precedentCe posturi scoate la concurs Inspectoratul Școlar Neamț
Articolul următorGALERIE FOTO Zilele Orașului Târgu Neamț / 11 septembrie 2016
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.