tg postliceala 05

Anul 1995, pentru Municipiul Roman, a însemnat deschiderea porților pentru o nouă formă de învățământ, aceea de învățământ preuniversitar particular. S-a conturat astfel un drum istoric pentru tineri şi persoane adulte prin initiațiva ca citadela romaşcană să devină curea de transmisie a Universităţii Populare Cultural Ştiintifice „Moldova” Iași. Trei școli postliceale au pășit hotărât și cu încredere pragul romașcan:

* Școala Postliceală Pedagogică cu durata de 3 ani și dublă specializare: învățători-educatoare;

* Școala Postliceală Economică cu durata de 2 ani și specializarea: Agenți de gestiune, finanțe-contabilitate;

* Școala Postliceală Sanitară cu durata de 3 ani și 2 specializări: asistent medical generalist și asistent medical de farmacie.

tg postliceala 06

Aceasta a fost posibilă datorită Autorizației de funcționare obţinută prin Hotărârea de Guvern din 1994 și a ministerelor de resort de către Universitatea fondatoare din Iași.

În anul 1999 centrul de înscriere de la Roman devine persoană juridică cu titlul de Filială prin Hotărârea tribunalului Piatra Neamț, după ce în prealabil a avut loc o evaluare efectuată de CNEAIP București și Ministerul Educației Naționale care a avut drept rezultat obținerea autorizației de încredere nr. 4146din 27 iulie 1999, în baza hotărârii CNEAIP nr. 10 din 15 iulie 1999 eliberată la data de 10 septembrie1999 cu nr. 23.

tg postliceala 03

Această unitate și-a început activitatea în anul școlar 1995-1996, forma de învățământ: curs de zi-având la baza planul de învățământ elaborat de Ministerul Educației Naționale.

Având la bază sloganul ”Cei buni vin cu noi” s-a urmărit prin publicitate media, televizată, pliante și presa locală atragerea tinerilor care nu reușesc să urmeze o formă de învățământ superior, să le punem la dizpoziție alegerea unor profesii cu eforturi materiale mici, să devina folositori societății și lor însuși,  prin aceasta obținându-se rezultate bune și foarte bune.

tg postliceala 04

În decursul anilor activitatea instituției de învățământ a suferit și unele modificări asfel că Școala Postliceală Pedagogică prin măsurile dispuse de Ministerul Educației Naționale a funcționat până în anul 2001 absolvind doar patru promoții (1998, 1999, 2000, 2001);

tg postliceala 02

Școala Postliceală Economică a funcționat până în anul 2007, absolvind șapte promoții.

Menționăm că s-a renunțat la continuitatea profilului economic deoarece s-au înființat facultăți cu durata de trei ani, marea majoritate a tinerilor preferând profilul economic din cadrul facultăților.

Din anul 2007 a rămas doar Școla Postliceală Sanitară, curs de zi, cu durata  de trei ani, și cele două specializări: asistent medical generalist și asistent medical de farmacie.

Având în vedere că de la obținerea autorizației de încredere din anul 1999 ne aflăm în al noulea an de activitate iar rezultatele fiind așa cum am demonstrat mai sus, hotărârea conducerii filialei Roman a fost aceea de a continua activitatea cu acest domeniu „sănătate și asistență pedagogică”, într-o formă legalizată pentru viitor trecând la întocmirea dosarului de autoevaluare în dorința obținerii acreditării.

tg postliceala 01

În decembrie 2008 a avut loc evaluarea externă a unității noastre de către o comisie ARACIP, acțiune în urma căreia în anul 2009 prin Ordinul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării nr. 4384 din 17.06.2009 ca urmare a Hotărârii Consiliului ARACIP nr. 5 din 25.05.2009 ni se acordă acreditarea pentru unitatea de învățământ preuniversitar particular Școala Postliceală Sanitară “Moldova”, pentru nivelul învățământ  postliceal, domeniul: ”Sănătate și asistență pedagogică”, calificările profesionale: “Asistent medical generalist” şi “Asistent medical de farmacie”, forma de învățământ curs de zi, având calitatea de persoană juridică de drept privat și de interes public, parte a sistemului național de învățământ beneficiind de toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege începând cu anul școlar 2009-2010.

De la înființare și până în prezent de la Școala Sanitară au absolvit 17 promoţii.

În anul școlar 2014-2015 școala funcționează cu 9 clase, specializare AMG și AMF și un număr de 30 cadre didactice calificate. Dintre acestea 15 sunt titularii școlii, 25 având modul psihopedagogic.

În anul școlar 2013-2014 s-au organizat concursuri între clase pe specializări și interșcoli cu participarea școlii de stat de la Suceava, a Școlii Sanitare Tecuci și Vaslui.

S-a participat cu lucrări la sesiuni de referate și comunicări de la Onești și Cluj-Napoca.

La Concursul Național “Asistentul medical și excelenţă în profesie” organizat de școala postliceală sanitară “Cristiana” Zalău au participat un număr de 9 elevi care au obținut 2 premii și 3 mențiuni.

Articolul precedentBarometrul democraţiei la Târgu Neamţ
Articolul următorHCF Piatra Neamț: Victorie muncită