0:00

Școala nouă, mistuită de flăcări, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un incendiu de proporții a mistuit ieri dimineață, în jurul orei 4, noua clădire a școlii din centrul satului Icușești. A ars tot ce se afla înăuntru – mobilier, materiale didactice, calculatoare, imprimante, cataloage, biblioteca, inclusiv registrele care conțineau situațiile contabile ale unității. Clădirea a fost ridicată din materiale ușoare, printr-o finanțare de la Banca Mondială, inițiată de fosta guvernare penelistă, în urmă cu mai bine de șapte ani. Cele trei autospeciale de pompieri de la Roman care au ajuns acolo n-au mai putut face mare lucru. Din construcție au rămas doar câțiva pereți laterali și scheletul metalic.

Dată fiind nenorocirea, căzută taman înainte de revenirea copiilor din vacanță, președintele Culiță Tărâță a convocat o întâlnire de urgență, cu reprezentanții unora din cele mai cunoscute firme de construcții, cu inspectorul general școlar Viorel Stan, colonelul Ioan Nițică de la ISU Neamț și primarul Leonard Oprea, de la Icușești.

„Copiii încep școala și vor merge în clădirea veche. Aș vrea să se vadă ce se mai poate face aici. Incendiul n-a afectat structura metalică a clădirii. Îmi pare rău că începem anul cu un necaz, dar asta e situația și trebuie să o luăm ca atare. Bine că nu s-a întâmplat nimic în timpul orelor de curs și că n-au fost victime. Problemele se pot rezolva. Din câte se pare, cauza care a dus la producerea acestui incendiu a fost un scurtcircuit, dar nu ne putem lansa în afirmații până la finalizarea anchetei. Suntem în măsură să reabilităm școala într-un timp foarte scurt. Chiar dacă este duminică, am convocat constructorii din județ, pentru a reface din temelii această școală. Din fericire, avem aici școala veche, care, datorită conducerii, oferă condiții optime. În paralel, începem refacerea școlii, mai ales că timpul este favorabil. Avem aici constructori cu o experiență îndelungată, care ne vor ajuta să refacem această școală. Vom apela la toate modalitățile de a găsi bani, la sponsori și la Guvern. Sunt copiii noștri și suntem obligați să avem grijă de școli, de biserici și de spitale. Am solicitat la Facultatea de Construcții Iași  o soluție rapidă și eficientă. Până vor veni fonduri de la Ministerul Educației, noi trebuie să găsim soluții concrete, pe plan local și județean, pentru a rezolva această problemă. De asta sunt prezenți aici și dl Ioan Nițică, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, și dl inspector Viorel Stan. Vrem, de asemenea, ca toate obiectivele aflate pe domeniul public și privat al județului să fie asigurate, pentru că, din păcate, această clădire nu a fost asigurată, fiind construită prin 2005. Trebuie să găsim resurse și în bugetul județului pentru a rezolva această problemă, este un caz de extremă urgență”, a precizat președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță.

„Din păcate, în momentul când au ajuns cele trei autospeciale aici, incendiul era deja generalizat. Cauza urmează să fie stabilită în cursul anchetei pe care o desfășurăm în parteneriat cu organele de poliție”, a declarat col. Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.

„Avem 125 de elevi care învățau aici, iar acum vor merge la cursuri în vechea clădire, urmând ca programul să se desfășoare pe două schimburi. Am convocat toți directorii de școli din zona Roman, pentru a găsi un surplus de material didactic, pentru ca orele de curs să înceapă în mod normal și la Icușești. O altă urgență o constituie repartizarea unui microbuz școlar pentru comuna Icușești, iar acest lucru se va întâmpla de îndată ce vor ajunge în județ primele mașini. Pagubele cauzate de incendiu se ridică la 6,5 miliarde de lei vechi”, a spus și inspectorul general Viorel Stan.

Leonard Oprea, primarul comunei Icușești, a adăugat  că ”focul s-a extins cu atâta repeziciune de la acoperiș către întreaga clădire, încât, chiar dacă ar fi existat o autospecială în dotarea comunei, nu s-ar fi putut face mare lucru. Indiferent de situație, nu mai aveam ce face”.

La fața locului s-au prezentat trei mari constructori din județul Neamț, respectiv Mihai Bătrânu – Moldocor SA, Valerian Zub – TLSIT și Ioan Mancea – General Construct. Astfel, ing. Mihai Bătrânu a declarat că „în momentul în care vom avea la dispoziție proiectul fostei construcții, vom putea porni la drum”. „Susțin ceea ce a spus colegul meu, Mihai Bătrânu, însă fără un calcul al lucrărilor nimeni nu poate începe proiectul”, a adăugat ing. Valerian Zub.

Ce contează acum pentru cei din Icușești este că președintele Culiță Tărâță, dar și liderii firmelor de construcții au manifestat toată diponibilitatea de a ajuta comunitatea și sunt foarte mari șanse ca promisiunea de a reface școala în maximum trei luni să fie dusă la îndeplinire.

 Constantin NEGRU

Articolul precedentSemnalizare inedită
Articolul următorOferte pentru trei jucători

2 COMENTARII

  1. aceasta scoala a fost facuta cu mari sacrificii cu FINANTARE DE LA BANCA MONDIALA are STAN curaj sa -i informeze si pe acestia sau poate le trimite niste poze actuale .MANAGEMENTUL E PUNCTUL SLAB a doctorului s t a n

Comentariile sunt închise.