De astăzi, 9 iunie, cursurile au fost suspendate și cei 147 de elevi de clasa a VIII-a nu mai vin la pregătire la Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț. Asta, după ce au apărut primele cazuri de Covid la două femei de serviciu. Problema este cum se va organiza Evaluarea Națională pentru elevii acestei școli, care începe pe 15 iunie, în condițiile în care elevii au avut nevoie de 15 săli de clasă pentru perioada de pregătire. Practic, tot corpul principal al școlii, adică parter și două etaje, a fost pus la dispoziția elevilor, ca să fie respectată distanța fizică. Au fost și profesorii care au intrat la clase, dar ancheta epidemiologică abia a început.

Prof. Ciprian Neța, directorul școlii, declară că în afară de cele două femei de serviciu, nu mai sunt alte persoane contaminate și, teoretic, nici n-ar trebui să fie: „O femeie de serviciu era în concediu medical de 12 zile și nu a venit la școală. Cealaltă femeie de serviciu ne-a anunțat vineri (n.n. – 5 iunie 2020) că se simte rău, nu a mai venit la școală și ulterior a fost confirmată Covid. Oricum, elevii au fost în clasele din corpul principal, femeia de serviciu a fost în alt sector, nu s-au intersectat. Nici cei 7 profesori nu au intrat în contact cu femeia de serviciu. Pe de altă parte, în școală s-au luat toate măsurile, toată lumea a purtat măști, doamna doctor a asigurat circuitele, a făcut triajul epidemiologic, există dezinfectanți. Nu am mai fost informat să mai fi apărut cazuri sau că cineva ar avea simptome. Deja am început dezinfecția în școală și păstrăm legătura cu Direcția de Sănătate Publică Neamț. Sper să nu fie probleme pe 15 iunie, pentru că avem 147 de elevi care intră în examen”. Școala Gimnazială nr. 2 este cea mai mare unitate de învățământ din Piatra-Neamț.

Aceleași situații și la alte două școli din județul Neamț. Doi elevi, unul de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman și unul de la Școala Gimnazială Gâdinți, sunt în izolare acasă după ce părinții au fost confirmați cu coronavirus. Elevii de la cele două școli nu au mai fost chemați în bănci, iar unitățile de învățământ au fost închise pentru dezinfecție.

Pentru elevii care nu pot participa la prima sesiune de Evaluare Națională, din perioada 15-18 iunie, există a doua sesiune, care a fost stabilită prin ordin de ministru pentru perioada 29-30 iunie.

(C.I.)