Ordonanța de urgență privind măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, cunoscută sub numele de „ordonanța trenuleț” își propunea să limiteze cheltuielile la buget, în condițiile unui deficit în creștere. Măsurile au vizat și domeniul educației. Una dintre prevederi prevedea o condiție pentru acordarea primelor de carieră didactică și profesională, dar și a tichetelor sociale educaționale în valoare de 500 de lei, anume ca sumele să provină din fonduri externe nerambursabile. În practică, după cum avertiza site-ul edupedu.ro, toate aceste programe sunt finanțate într-un sistem mixt, existând pericolul ca, din cauza formulării din cadrul ordonanței, aceste programe să fie blocate.
Recent, guvernul a modificat printr-o ordonanță de urgență textul ordonanței cu privire la finanțarea celor două programe din domeniul educației, incluzând în mod explicit termenul de „cofinanțare națională”, ceea ce va permite alocarea fondurilor necesare. Mai exact, noile articole prevăd că aceste cheltuieli „se decontează integral din fonduri externe nerambursabile și din cofinanțarea națională aferentă programului”, corectând formularea anterioară care excludea contribuția națională.
Prin aceste modificări vor putea fi acordate și în anul 2025:
- primele de carieră didactică și profesională pentru personalul din învățământul de stat,
- tichetele sociale educaționale acordate copiilor din medii dezavantajate,
- sprijinul material pentru anumite categorii de persoane defavorizate.
Pentru cardurile cu 500 de lei pentru elevii din medii dezavantajate, se poartă în acest moment negocieri cu Comisia Europeană pentru bugetul necesar acestor carduri, potrivit Ministerului Educației.
Dând undă verde la cofinanțarea națională guvernul deblochează și mecanismul de emitere și distribuție a cardurilor către beneficiari, un proces care nu poate fi suportat din bani europeni, și suplimentează cu peste 1,58 milioane de lei bugetul alocat Poștei Române pentru distribuirea cardurilor pentru elevi.
În ordonanța de urgență adoptată joi, 3 aprilie, guvernul vorbește și despre cei peste 4.200 de profesori care încă nu au primit prima de carieră didactică aferentă anului școlar 2023–2024, bani ce ar fi trebuit acordați din octombrie anul trecut, acum deblocându-se plățile și pentru ei. Urmează ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să plătească sumele aferente primei de carieră didactică / carieră profesională pe suport electronic pentru aceștia, potrivit Notei de fundamentare.
Angela Croitoru