reclama autocenter

tasca 01

Parohia „Schimbarea la Față” este nou înființată, în anul 2002, iar venirea lui Dan Caia, ca preot slujitor, s-a întâmplat în anul 2003. Arondarea bisericii a avut loc pe 1 aprilie 2003, arondare realizată de Prea Sfințitul Calinic Botoșăneanul, împreună cu părintele protopop de atunci, Ailincăi Dumitru. Tot atunci, după stabilirea noilor granițe ale noii parohii s-a depus efortul pentru a se construi noua biserică. „Prin bunăvoința domnului primar, Alexandru Drăgan, ni s-a oferit în centrul comunei o suprafață de vreo 1.700 metri pătrați pentru a se construi noua biserică. Începând cu primăvara anului 2005 am început lucrările pentru noua biserică, astfel că până în august 2006 am reușit să ridicăm demisolul, iar cu ocazia Hramului Schimbării la Față din același an, am săvârșit prima și sfânta Liturghie. Am continuat în anii următori cu amenajările interioare, după care în primăvara anului 2009 am continuat cu lucrările exterioare. În iarna lui 2011 am reușit să punem turlele bisericii și să terminăm de acoperit sfânta biserică. În anul 2012 au reușit să facem finisajele exterioare, nu numai fațada, ci și curtea și gardul. Anul acesta am demarat lucrările pentru finisajele interioare, instalații, tencuieli și nădăjduim ca până la sfârșitul anului să reușim să batem și fresca neagră. Anul viitor vom trece la celelalte mari lucrări, anume pictura și mobilierul bisericii”, a declarat preotul Parohiei „Schimbarea la Față”, Dan Caia.

„Ajutorul cel mare îl avem de la domnul primar”

Chiar dacă de câțiva ani buni, primăriile se confruntă cu o criză financiară fără precedent, cu bugete din ce în ce mai mici, comuna Tașca este una din puținele localități din țară, unde administrația locală, prin implicarea directă a primarului Alexandru Drăgan, sprijină acest important domeniu din viața unei comunități. „Trebuie să mărturism că ajutorul cel mai mare, în afară de Dumnezeu, îl avem de la domnul primar Drăgan. Alături de primărie s-au implicat și enoriașii, cu puținul lor, atât cât au putut, dar și micii întreprinzători. Carpatcement Tașca este una din societățile care ne-au sprijinit în demersul nostru cu un ajutor substanțial în ceea ce privește cimentul. Dar, cel mai mare sprijin l-am avut și îl avem din partea primăriei, a Consiliului Local, dar în special din partea domnului primar. În 2003 când s-a înființat prima parohie, domnul primar , împreună cu părintele protopop și Prea Sfințitul Calinic au stabilit hramul noii parohii, Schimbarea la Față. Această sărbătoare era importantă pentru comună, pentru că era Hramul și sărbătoarea de bază a comunei Tașca. În următorii ani am continuat să sărbătorim atât hramul parohiei, cât și a comunei. Suntem în pregătirile hramului, pentru că marți, 6 august. Îl vom începe pe 5 august, seara începând cu orele 18, când vom săvârși slujba Vecerniei hramului, oficiată de un frumos sobor de preoți, alături de un recital al Corului Conservatorului din Iași. A doua zi, marți dimineață, va fi slujbă, iar de la ora 9 va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Același cor ne va încânta sufletele, iar pentru a înfrumuseța hramul bisericii și a comunei, avem și un invitat deosebit, și anume pe părintele Marius Ciprian Pop, care este și un vrednic artist. Dânsul va sluji alături de noi, iar la încheierea sfintei Liturghii va susține un frumos moment de cântări religioase. După slujbă, vom oferi invitaților și pelerinilor o agapă frățească, vor fi serviți cu un pachet la plecare, cu sărmăluțe, cu pește, cu un pahar de vin, cozonac și colac, pentru ca toți să rămână cu o imagine frumoasă despre hramul nostru și să se întoarcă cu mult drag către noi”, a încheiat părintele paroh Dan Caia.

„Ar fi bine să revenim la valorile spiritului românesc”

Se pare că după 1989, viața spirituală a satelor a început să scadă în intensitate, poate și datorită faptului că oamenii au alte griji, alte priorități. „De-a lungul timpului am reușit să întreținem în condiții bune Căminul Cultural, iar anul acesta se împlinesc 20 de ani de când s-a înființat Ziua Comunei, zi de bilanț anual, de întâlnire cu locuitorii și cu fiii satului, cu vecini, cu prieteni. Mai nou acum, luptăm să înființăm în centrul comunei un spațiu cultural-religios administrativ, unde omul să vină să se tămăduiască și pentru suflet, nu numai pentru trup. Pe 6 august, e sărbătoarea Schimbării la Față, zi în care ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute să schimbăm fața comunei, să schimbăm mentalitatea oamenilor, să devenim mai buni, mai pașnici, mai răbdători, mai buni creștini, iar pe 18 august, duminica de după Sfânta Maria, avem o sărbătoare pentru trup, unde oamenii se distrează și cântă. Acum suntem în perioada de finalizare a bisericii Schimbarea la Față, pentru ca toți credincioșii să participe la slujbe în condiții normale, iar în aceeași curte se află Centrul Cultural, fosta clădire a Căminului Cultural primind o altă înfățișare datorită fondurilor europene prin 3.2.2, reușind să facem o sală de spectacole cu o acustică deosebită, fapt observat și de cântăreții Operei din Viena, care ne-au lăudat pentru formă și acustică. Avem și o prelungire a clădirii, unde se va afla noul sediu al primăriei și o sală de ședințe. Am reușit să armonizăm, cultura, cu religia și administrația, într-un spațiu din centrul comunei și unde fiecare poate veni să se mai bucure că trăiește. Tare ar fi bine să revenim la valorile spiritului românesc și să-l înnobilăm. Comuna Tașca are cu ce se mândri și se poate lua la întrecere cu orice localitate din Europa privind zestrea economică și edilitară. Dar trebuie lucrat la spirit, pentru că în 23 de ani răutatea a reușit să ne perturbe acele valori spirituale specifice neamului românesc. Școala, biserica, sub conducerea administrației locale trebuie să pună în valoare așa numita posibilitate reală, ca omul să se simtă bine în țara lui”, a precizat primarul Alexandru Drăgan.

„Dumnezeu lucrează și prin mine”

Primarul Alexandru Drăgan recunoaște că Dumnezeu lucrează și prin el. „Am avut nenumărate cuvântări după slujbe unde am avut mesaje de mulțumire bunului Dumnezeu, că în cei 24 de ani de când sunt primar am reușit chiar mai mult de cât mi-am propus, dar am mulțumit și faptului că ne-a ferit Dumnezeu de cutremure, incendii. Vreau să vă spun că simt acest lucru, că Dumnezeu lucrează și prin mine. Și am să vă fac o mărturisire. Când m-am hotărât să devin primar, m-am întâlnit cu un bătrân, fost primar care acum are 85 de ani. Și l-am întrebat: Măi, nea Manole, ce părere ai? O să mă ajute oamenii? Știți ce mi-a răspuns? Ajută-te singur! Dacă pleci de la ideea că trebuie să te ajuți singur, o să-ți fie bine, dar să nu te rogi pentru averi, ci să te rogi la Dumnezeu. Vă spun cu mâna pe inimă că sunt foarte mulțumit când pot ajuta oameni la nevoie. Ei nu vin la biserică sau la primar degeaba, ei vin să caute ajutor. Când ne-am gândit la ridicarea acestei biserici, ne-am gândit că ea nu este pentru o zi sau două, ci pentru secole. Și ca să vă mai argumentez încă o dată că Dumnezeu lucrează prin oameni, am să vă spun o istorioară. Aveam nevoie recent de ciment, pentru că banii nu ajung niciodată. Și vine un prieten la mine și-l întreb dacă mă poate ajuta împrumut cu 25 de metri cubi de ciment. Fără nicio ezitare, a fost de acord să mă ajute. Sunt lucruri care trebuie să le vezi, să le înțelegi și să le simți”, a mărturisit primarul de Taşca.

Edilul invită pe toți credincioșii la Hramul comunei Tașca și al Bisericii „Schimbarea la Față”: „Marți, de hramul bisericii noastre, este o zi de post și rugăciune, dar vrem să dăm și strălucire acestei sărbători prin cântece închinate Domnului. Prin slujba oficiată de 15 preoți în mijlocul atâtor oameni, se va crea legătura dintre Cer și Pământ. Cu dragă inimă îi invităm pe toți la această sărbătoare, să vă rugați, să vă ospătați cu sărmăluțe moldovenești, ca să țineți minte că la Tașca Duhul lui Dumnezeu se coboară o dată pe an. Doamne Ajută!”, a încheiat primarul Alexandru Drăgan.

 tasca 02

tasca 03

tasca 04

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentParada ansamblurilor de la Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”
Articolul următorMunții Neamțului, în sărbătoare