0:00

Scenarii după posibila sentință în cazul Ionel Arsene, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCel mai important proces al unui personaj din administrația publică nemțeană din ultimii ani ar putea lua sfârșit vineri, 10 martie. La această dată, Curtea de Apel Brașov este așteptată să dea un verdict definitiv în cazul lui Ionel Arsene. Președintele Consiliului Județean Neamț a fost condamnat în primă instanță la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru trafic de influență.

Fără a face presupuneri în privința verdictului, este de menționat ce s-ar putea întâmpla, din punct de vedere administrativ, la Consiliul Județean.

Primul scenariu este simplu. Dacă Ionel Arsene este achitat sau dacă instanța de judecată dispune rejudecarea, liderul PSD își va păstra funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț și am asista la o continuare a situației actuale.

În cazul în care instanța decide condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate, „indiferent de modalitatea de individualizare a pedepsei”, mandatul președintelui de consiliu județean încetează de drept, după cum menționează articolele 193 și 160 din Codul Administrativ. În acest caz, „atribuțiile acestuia sunt exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat de consiliul județean, prin vot secret, cu majoritate absolută, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției de președinte al consiliului județean”, menționează art. 192 din același text de lege.

Din perspectivă administrativă, lucrurile par, cel puțin în primă fază, destul de clare. Ion Asaftei pare favorit în a prelua funcția de președinte a CJ Neamț în cazul în care Ionel Arsene ar fi condamnat. Acesta este, probabil, și unul dintre motivele pentru care s-a insistat ca el să fie cooptat în echipa de conducere. Rămâne de văzut dacă, odată ”scăpați” de presiunea lui Ionel Arsene, consilierii PSD nu vor dori o altă configurare a funcțiilor de conducere în Consiliul Județean, în care PSD să ocupe primul plan, eventual chiar cu o cooptare a PNL-ului, ca un avans la viitoarele configurații politice.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Tentativă de omor între vecini: două persoane au ajuns la spital
Articolul următorTradiții și obiceiuri de Măcinici
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.