0:00

Șase partide își împart mandatele în Consiliul Local Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAlegerile din 9 iunie au adus schimbări importante în Piatra Neamț, primarul în funcție Andrei Carabelea fiind învins de candidatul PSD, Adrian Niță, fost prefect al județului Neamț.

Rezultatele au fost foarte interesante și în ceea ce privește componența Consiliului Local, unde șase partide și-au împărțit cele 23 de mandate.

  • Partidul Social Democrat – 8 mandate;
  • Partidul Național Liberal – 7 mandate;
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 3 mandate;
  • Alianța Dreapta Unită – 2 mandate;
  • Partidul Umanist Social Liberal – 2 mandate;
  • Partidul S.O.S. România – un mandat.

Niciunul dintre cei trei independenți care au candidați, Florentina Luca Moise, Diana Acatrinei și Alin Lehăduș nu au reușit să atingă pragul electoral.

Soluția cea mai simplă pentru o majoritatea stabilă ar fi o colaborare între PSD și PNL, care ar fi în ton cu mesajele care sunt trase de la „centru”. Rămâne de văzut dacă la Piatra Neamț o astfel de colaborare ar putea funcționa, în condițiile în care tocmai s-a sfârșit o campanie aprigă în care nu au lipsit atacurile între cele două partide.

Dacă nu se găsește o soluție între social democrați și liberali, atunci drumul spre o majoritate de 12 voturi va trece aproape sigur pe la AUR, cele trei mandate putând oferi un cuvânt important, la care s-ar adăuga PUSL. În acest scenariu însă, orice formulă de alianță va fi una care va funcționa „la limită”, orice absență sau trădare putând da calculele peste cap.

Având în vedere că mai sunt aproximativ trei luni până când noii aleși își vor ocupa fotoliile, este suficient timp de negociere.

Vlad B.

Articolul precedentSalonul Auto Piatra Neamț 2024 la Curtea Domnească
Articolul următorMugur Cozmanciuc, deputat PNL: „Protejăm monumentele istorice, pentru că fac parte din identitatea noastră”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.