Cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Armenia, Sucursala Roman a Uniunii Armenilor din România a organizat, joi, la orele prânzului, în sala de festivități a unui colegiu din oraș, un eveniment cultural. Au fost prezenți, alături de dr. Emanuel Nazaretian, președintele Sucursalei Roman a Uniunii Armenilor din România, mulți armeni din oraș și din localitățile apropiate, un numeros public. Au fost invitați Varujan Vasganian, președintele Uniunii Armenilor din România, președinții Sucursalelor Botoșani și Gherla a Uniunii Armenilor din România.
În data de 21 septembrie 1991, prin referendum național, Armenia s-a desprins de fosta Uniune Sovietică, devenind stat independent. De atunci încoace, în fiecare an, în data de 21 septembrie se sărbătorește Ziua Națională a Republicii Armenia. În alocuțiunea sa, Varujan Vosganian a spus, printre altele: „În numele tuturor armenilor din România, eu vreau să mulțumesc poporului român și autorităților române pentru atitudinea lor din 1991. Eram la Erevan atunci când poporul armean alegea independența și, în întâlnirea pe care am avut-o cu șeful comitetului pentru organizarea referendumului, i-am spus acestuia: «O să vedeți că România va fi prima țară care va recunoaște independența Armeniei». Și, în urma demersurilor noastre, și cu contribuția lui Theodor Meleșcanu, prin poziția pe care o avea atunci, în decembrie 1991, România a fost primul stat din lume care a recunoscut Armenia ca stat independent. Armenii își regăsesc, după decenii de comunism, cu toate manifestările laice, dar mai ales religioase suspendate, își regăsesc tradițiile și rădăcinile și aici, în România, unde trăiesc de secole o viață senină și prielnică alături de români”.
Spectacolul care a constituit miezul evenimentului a fost susținut de formația de dansuri ”Hayakaghak” din Gherla, formație care a fost înființată în anul 2012. Surprinzător este faptul că formația nu are un coregraf, fetele au găsit pe internet niște dansuri rituale armenești, au învățat mișcările și, cooptând și câțiva băieți, a luat ființă formația de dansuri care acum este deja cunoscută în toată România, dar și peste hotare. Dansurile armene vin din vremuri păgâne, fiind dansuri rituale. Cu timpul, odată cu creștinarea, toate dansurile s-au transformat, luând o formă populară. Spectaculos este faptul că fiecare dans are sensul lui, specificul lui, costumelel lui, culorile și ornamentele lui.
Au mai avut loc scurte recitaluri de muzică clasică, interpretate la orgă și chitară. (D.A.)