0:00

Sănătatea din legume şi fructe pusă la îndoială de comportamentul comercianţilor!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn perioada 20 – 24 iulie, OPC Neamţ a desfăşurat acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor la comercializarea legumelor şi fructelor prospete şi a pastei de tomate. Au fost verificaţi 16 operatori economici, la care s-au constatat abateri.

“S-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 3.794 kilograme legume – fructe şi pastă de tomate, în valoare de 15.639 lei. S-au aplicat 12 amenzi contravenţionale în valoare totală de 26.000 lei şi 4 avertismente”, se menţionează în comunicatul de presă al OPC Neamţ.

CUM TREBUIE SĂ PROCEDEZE COMERCIANŢII

În cazul acestor produse ambalate, informaţiile trebuie să fie prezentate în mod lizibil şi vizibil pe una dintre părţile ambalajului, fie imprimate direct pe colet, astfel încât să nu poată fi şterse, fie pe o etichetă care este parte integrantă din ambalaj sau bine ataşată acestuia. Consumatorul trebuie informat cu privire la: ambalatorul/expeditorul; produsul; specia sau soiul (dacă este cazul); ţara de origine; categoria de calitate; calibrul (dacă este cazul); marca oficială de control (opţional). Produsele pot fi prezentate de comerciantul en-detail şi neambalate, cu condiţia ca acestea să fie însoţite la vânzare de un anunţ vizibil şi lizibil care să indice informaţiile specifice prevăzute în standardele de comercializare cu privire la denumire, ţara de origine a produsului şi clasa de calitate din care acesta face parte.

CUM PROCEDEAZĂ COMERCIANŢII

A). Legume – fructe

Deficienţele constatate se referă la:

– informarea incompletă a consumatorilor s-a constatat la 2 operatori economici care comercializau produsele: lămâi, portocale, piersici, nectarine fără etichetare în limba română şi mere de provenienţă Polonia fără nicio informaţie inscripţionată pe ambalaj;

– neafişarea preţului de vânzare s-a constatat la legumele şi fructele comercializate în vrac la un singur operator economic

– neafişarea în imediata apropiere a produselor, într-un mod vizibil şi lizibil, a ţării de origine şi a calităţii legumelor şi fructelor, astfel încât cumpărătorii să nu fie induşi în eroare, s-a constatat la 11 operatori economici

– comercializarea unor sortimentele de mere: IDARED – provenienţă Polonia şi GOLDEN – provenienţă Italia, pentru care eticheta de prezentare anunţa „calitatea I ”, iar pe eticheta produsului, declarat de producător era înscris „calitatea II”.

B). Pastă de tomate

Au fost constatate abateri de etichetare faţă de prevederile legale cu privire la conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi păstrarea bulionului şi a pastei de tomate la 5 produse identificate la comercializare la 3 operatori economici:

– Pastă de tomate, având pe ambalaj menţiunile „Fără coloranţi. Fără conservanţi”, în condiţiile în care este interzisă oricum adăugarea de astfel de aditivi în pasta de tomate, informaţie care poate induce consumatorii în eroare asupra unui avantaj al produsului pe care îl au, în fapt, toate produsele similare;

– Pastă tomate tip 24%, ambalată la cutii a 800 g, de provenienţă Turcia, care avea înscrise menţiunile: „100%natural” şi „fără amidon”, deşi, toate produsele similare nu conţin amidon;

– „Bulion 18%” şi „Pastă de tomate 28%”, cu  înscrierea menţiunii: „Nu conţine  conservanţi sau aditivi chimici”, deşi legea prevede că la fabricare bulionului şi pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante.
– „pastă tomate – tip 24%, de provenienţă Turcia, la care s-a constatat lipsa înscrierii conţinutului de sare sub formă procentuală.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

Consumul de fructe şi legume proaspete este recomandat în orice anotimp pentru aportul de vitamine şi minerale.

Pentru aceste produse trebuie să fie respectate anumite cerinţe de calitate şi anume: să fie întregi, sănătoase, curate, fără materii străine vizibile, fără daunatori, fără miros şi/sau gust străin.

Consumatorii trebuie să ţină cont de toate aceste cerinţe, precum şi de informaţiile obligatorii ce trebuie înscrise pe etichetă: ambalatorul/expeditorul, produsul, specia sau soiul, ţara de origine şi categoria de calitate.

Modalitatea de depozitare trebuie respectată atât de operatorul economic cât şi de consumatori, după achiziţionare. (ZCH NEWS)

Articolul precedentHoţi filmaţi, dar neidentificaţi! GALERIE FOTO
Articolul următorHCM Roman, a doua victorie în Cehia!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.