0:00

Una dintre cele mai dificile operaţiuni derulate de salvamontiştii nemţeni a început în seara de 30 aprilie, la ora 22, după ce au fost anunţaţi că un bărbat a fost dat dispărut de către aparţinători, după ce s-a rătăcit de grup în zona Curmăturii la Scaune – Curmătura Stănilelor Mari, din masivul Ceahlău.

Salvare de mare dificultate prin canion şi cascade a unui bărbat şi a câinelui său, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Am intervenit cu o echipă operativă care a plecat din Baza Durău, unitatea canină specială de căutare şi cu o echipă plecată simultan din Baza Salvamont Dochia”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „În jurul orei 23.50 salvatorul montan Răzvan Andrieş, aflat în peretele Curmăturii Stănilelor, reperează acustic victima undeva în peretii de deasupra canionului Cheia Mare /Piatra Sură, între Culcuşul Căprioarelor şi Vârful Pietrei Sure. Efectuează traverseul canionului şi, în jurul orei 1, echipa de intervenţie nr. 1 ajunge în partea expusă a Vârfului Pietrei Sure unde găseşte victima”.

Salvare de mare dificultate prin canion şi cascade a unui bărbat şi a câinelui său, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiBărbatul, care are 43 de ani şi este din judeţul Neamţ, s-a rătăcit în timp ce cobora de la Dochia pe un traseu nemarcat. Era cu câinele său şi a escaladat mai multe vâlcele înclinate şi brâne stâncoase, până ce-a ajuns într-o zonă, deasupra unor pereţi de stâncă de aproape 200 de metri.

Salvare de mare dificultate prin canion şi cascade a unui bărbat şi a câinelui său, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În scurt timp, echipa de salvare avea să realizeze că extragerea celor doi din acea zonă necesită echipa de suport şi echipament suplimentar”, a adăugat Raul Papalicef. „La ora 03.30 echipa suport cu echipament special de iluminat, corzi de 200 metri lungime şi mult echipament tehnic, dar şi medical, făcea joncţiunea cu prima echipă de intervenţie, iar a treia echipă intra direct prin canion escaladând cascadele pentru a suplimenta şi asista coborârea. Au urmat lansări tehnice ale salvatorilor, ale victimelor, rapelurile de evacuare ale celor care asigurau asistenţa atelierelor de asigurare. Când toate cele trei echipe s-au regrupat în fundul canionului era deja dimjneaţă. O dimineaţă frumoasă ca sufletul unor oameni care şi-au depăşit limitele cu profesionalismul şi dăruirea de care au dat dovadă de atâtea ori”. (C.M.)

Articolul precedentNicolae Breban, laureatul ediţiei a II-a a Premiului „Ion Creangă”
Articolul următorTârgu-Neamţ: Bărbat găsit mort într-un apartament
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.