Misterul controlului intens vehiculat și, mai ales întreținut, zilele acestea prin Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț s-a lămurit.

Dacă cineva ar fi crezut sperat că, după epopeea transferului tânărului ars Alexandru Gabriel Băiașu, s-ar fi pus problema unui control iminent, zvonurile au fost spulberate.

Astăzi, 8 noiembrie, în sfârșit Direcția de Sănătate Publică Neamț a răspuns la întrebarea dacă face vreun control. Răspunsul DSP pune toată agitația cu controlul pe seama… coincidenței cu momentul 31 octombrie și pacientul critic Alexandru, adus la UPU cu arsuri de gradul III pe 60% din corp: ”S-a primit o adresă în 18 octombrie 2018, de la Ministerul Sănătății, pentru ca, împreună cu directorii medicali de la spitalele din județ, să fie prelucrate în spitale ordinul 1091 privind protocoalele de transfer interclinic al pacientului critic, ordinul 509 și ordin 5 privind înființarea dispeceratului unic pentru centralizarea locurilor libere din unitățile sanitare cu paturi. Nu a avut legătură cu pacientul ars, fiindcă prelucrarea acestor normative s-a făcut în data de 29 octombrie la Spitalul Județean de Urgență. Noi am raportat prelucrarea acestor ordine la Ministerul Sănătății în data de 1 noiembrie, cu o zi înainte de termenul stabilit de minister. Ultimul control încrucișat la Spitalul Județean Neamț s-a făcut în luna mai, când la spital a venit echipa de la DSP Sibiu și echipa de la DSP Neamț a fost în control la Galați. Alte controale ale DSP Neamț la spitalul județean cu tematică de la Ministerul Sănătății nu s-au făcut, anul acesta”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Nu coincidența a făcut ca ieri, de pildă, în ziua de 7 noiembrie, procesele verbale de luare a cunoștință a prevederilor din cele 3 ordine importante, care stabilesc regulile medicale de acțiune imediată în cazul unui pacient critic, să fie adunate, încă, prin spital. Un medic al DSP Neamț a venit chiar la spital pentru a urgenta formalitatea, se pare. Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul medical al SJU Piatra Neamț, spune, astăzi, că toți medicii din secții și de pe UPU au fost instruiți, nu doar medicii șefi. Și că întârzierea ține de formalități: ”Da, am primit acum două săptămâni adresa de la DSP Neamț pentru prelucrarea ordinelor. A fost o neînțelegere din partea mea, am dat procesele verbale să fie semnate doar de medicii șefi de secții, dar a trebuit să fie semnate de toți medicii. De asta strângem și acum procesele verbale de pe secții. În spital s-a luat la cunoștință de aceste protocoale. Anul acesta, e prima dată când sunt instruiți medicii pe aceste ordine. Noi, prin UPU, raportăm în fiecare dimineață la dispeceratul unic paturile care sunt libere pe spital”.

În ce privește activitatea de prelevare a probelor epidemiologice din UPU, reprezentanții spitalului au spus încă de ieri că este o chestiune absolut normală, periodică, fără legătură cu vreun control insinuat/zvonit (detalii aici). (C.I.)