pietricica turism

piata moldocor 04

* diferența până la 4,26 milioane de euro ar da-o Ministerul Dezvoltării
* ieri, de dimineață, printre scheletul metalic al fostelor geamuri, se puteau vedea la etaj niște tinere domnițe care dereticau și adunau diverse lucruri în găleți

Consilierii locali ai Pietrei au fost convocați ieri, la prânz, la o ședință de îndată pentru a aproba partea de finanțare care-i revine primăriei în refacerea Pieței Centrale, mistuită în urmă cu două luni. Potrivit hârtiilor puse în fața aleșilor locali și aprobate rapid, ”Municipiul Piatra Neamț va asigura finanțarea pentru lucrările de sistematizare pe verticală a amplasamentului, racordurile la utilități, întreținerea și exploatarea obiectivului de investiție, în valoare de 743,15 mii lei (167,63 mii euro la cursul de 4,4333 din data de 19.08.2014), din care C+M 461,97 mii lei (104,20 mii euro), potrivit devizului general aprobat prin HCL nr. 269 din 05.09.2014”.

piata moldocor 03

Viceprimarul Aurelia Simionică a explicat că municipalitatea și-a asumat cofinanțarea încă de la întocmirea proiectului de reconstrucție a pieței, însă fără să precizeze vreo sumă. Acum, după drumurile făcute la București și avizele favorabile până în acest moment, obținute de pe la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a fost nevoie de menționat, negru pe alb, valoarea contribuției locale la această investiție. ”Practic, contribuția consiliului local va fi de 167.630 de euro, iar restul până la 4.266.940 euro va veni de la minister”, a declarat Aurelia Simionică. După cum se arată în raportul de specialitate oferit consilierilor locali, banii din bugetul Pietrei vor asigura partea de utilități.

piata moldocor 02

Între timp, la hala arsă a pieței, lucrurile se mișcă încet, foarte încet sau deloc. Ieri, de dimineață, printre scheletul metalic al fostelor geamuri, se puteau vedea la etaj niște tinere domnițe care dereticau și adunau diverse lucruri în găleți. Una chiar a făcut deliciul trecătorilor fiind singura care avea echipament de protecție – o mască chirurgicală, de tipul celor anti-gripă aviară. Celelalte erau în echipament de lucru lejer, cu mâneci scurte și trening, fără mănuși și cu pletele strânse într-o coadă, la spate, nu sub o cască, așa cum poate ar fi fost de preferat. Câteva ceasuri mai târziu, societatea Moldocor, care a primit sarcina de a demola hala, a întins plase de protecție, semn că va începe și această operațiune, cât de curând.

piata moldocor 01

Demolarea halei este așteptată cu mult interes inclusiv de societatea de asigurări, care, într-o corespondență adresată primăriei săptămâna aceasta, a solicitat să fie anunțată când s-a încheiat decopertarea, pentru a-și trimite, din nou, expertul în structuri de rezistență, ca să mai facă o evaluare și să estimeze ce mai poate fi valorificat din resturi și câți bani s-ar obține. Abia după aceea se gândește dacă și câți bani dă în contul despăgubirii. Oricum, după cum spun oficialii primăriei, relația cu ei este de lungă durată, iar banii din asigurare e posibil să vină într-un viitor destul de îndepărtat. Mult prea îndepărtat pentru dorința autorităților de a reface piața, în orice caz.

Dana OSTAHIE