Dascălii care dovedesc că au avut performanțe în activitate, la catedră și nu numai, se pot gândi de pe-acum să-și întocmească dosarul pentru obținerea gradației de merit.
Potrivit datelor publicate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, în perioada 1-18 martie dosarele candidaților vor fi depuse, spre avizare, la nivelul unității de învățământ, iar, mai apoi, acestea vor fi înscrise, în perioada 21-30 martie, la Inspectoratul Școlar Județean. Până pe 19 februarie, comisia paritară de la nivelul Inspectoratului Școlar va stabili ponderea gradațiilor de merit pe categorii de personal și pe discipline de învățământ. Anul trecut, 346 de cade didactice din județul Neamț și-au depus dosarele în vederea obținerii gradației de merit, pentru cele 210 locuri disponibile.
Graficul desfășurării concursului pentru acordarea gradațiilor de merit:
* 1-18 martie – Întocmirea și depunerea dosarelor la unitatea școlară;
* 21-30 martie – Trimiterea dosarelor, spre analiză, la Inspectoratul Școlar;
* 1-22 aprilie – Analiza dosarelor;
* 23 aprilie – 13 mai – Acordarea punctajelor;
* 16-17 mai – Apobarea listei de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar
* 18 mai – Afișarea listei la avizierul inspectoratului școlar
* 19-20 mai – Depunerea contestațiilor;
* 23-25 mai – Soluționarea contestațiilor;
* 26-27 mai – Validarea rezultatelor finale;
* 30-31 mai – Înainterea listei către Ministerul Educației;
* 11 august – Emiterea ordinului ministrului Educației Naționale.
La concurs, se pot înscrie doar cadrele didactice și cele didactice auxiliare, cu o vechime în mediul preuniversitar de cel puțin 4 ani, care s-au remarcat prin rezultate deosebite, în perioada 1 septembrie 2010 – 31 august 2015, și care au primit calificativul „Foarte bine” în fiecare an școlar, din perioada evaluată. De asemenea, candidați pentru gradațiile de merit pot fi și cadrele didactice care, în aceeași perioadă amintită, au ocupat funcții de conducere, de îndrumare și control. Personalul didactic din învățământ care beneficiază de gradație de merit până la 31 august 2016 poate participa la un nou concurs. La criteriile pentru acordarea gradației, cea mai mare importanță (80%) se acordă „criteriului activităților complexe cu valoare instructiv-educativă”. Excepție face doar personalul de conducere. În cazul acestuia, cea mai mare pondere (40%) este dată de „criteriul privind creșterea prestigiului unității de învățământ”, urmată de „criteriul privind performanțe deosebite în inovarea didactică/managerială” (30%). Gradația de merit reprezintă 25% din valoarea salariului de bază. (Marian TEODOROF)