pietricica turism

La sfârșitul săptămânii trecute, elevii de la școala din Agapia au fost vizitați de către responsabilul societății Rossal zona 3 Târgu Neamț, Mihail Florea, în cadrul unui parteneriat dintre societatea de salubritate și Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” din comună.

Scopul parteneriatului este educarea și conștientizarea cetățenilor de a colecta selectiv gunoiul menajer de la sursă. Lecția de educație ecologică oferită de elevii școlii, îndrumați de profesori și de prof. Petronela Olteanu, directorul adjunct al liceului, a fost răsplătită de către Rossal, cu diplome și cadouri.

Totodată, Mihail Florea responsabilul Rossal zona 3 Târgu Neamț a explicat elevilor importanța educației ecologice: „Noi plătim mult gunoiul, pentru că nu reușim să-l colectăm selectiv. Tot ce este gunoi menajer îl ducem la stația de transfer de la Târgu Neamț și apoi îl ducem la Girov. Dacă vom învăța să reciclăm de acasă vom plăti mai puțin. Sticla nu se amestecă cu nimic. Cartonul și plasticul sunt sortate separat de către angajații noștri de la stația de sortare. Plasticul putrezește în câteva sute de ani. De aceea nu trebuie să facem rău solului. Reciclarea înseamnă să refolosim un produs. Să nu mai aruncăm la gunoiul menajer o cantitate foarte mare. Să învățăm să punem separat plasticul, sticla. Din comuna Agapia luăm 100 de tone de gunoi pe lună. Din această cantitate, doar 2 tone luăm reciclabil. Până la 50%, cât ne obligă Uniunea Europeană este cale lungă. De aceea plătim așa de mult, pentru că nu suntem civilizați și aruncăm peste tot gunoiul, dar și atunci când aruncăm sticla de plastic în gunoiul menajer”, a explicat Mihail Florea.

Împreună, încercăm să-i motivăm pe toți să găsim soluții, pentru a face lumea din jurul nostru mai curată. Putem să fim puterea exemplului pentru cei mari, să fie conștienți că viitorul nostru depinde de ceea ce facem astăzi”, a declarat prof. Petronela Olteanu, directorul adjunct.

C.T. STURZU