0:00

Romașcanii, sătui de câini și de rromi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În cadrul realizării strategiei de dezvoltare a municipiului pe perioada 2014-2020, romașcanii au fost întrebați de satisfacția pe care o resimt pe mai multe domenii. 400 de persoane au fost sondate, rezultatul final fiind cotat cu 95% nivel de încredere și ±4,5% marjă de eroare. Răspunsurile lor vor fi punctul de plecare în dezvoltarea orașului, strategia fiind planificată pentru mijlocul lunii ianuarie, când va fi publică și trecută prin Consiliul Local. Romașcanii consideră că orașul lor ar trebui să se îndrepte spre industria metalurgică, alimentară, serviciile educaționale, reciclarea deșeurilor și investiții în industria de mașini, echipamente și automotive. Peste 50% dintre cei întrebați au cerut atragerea de noi investitori și deschiderea fabricii, modernizarea infrastructurii rutiere, dezvoltarea mijloacelor de divertisment, extindere rețelor de apă și canalizare. Mai pe final, s-au cerut mai multe spații verzi, locuri de joacă și o mai mare siguranță pe străzi.

 Imaginea municipiului

 65,4% dintre respondenți consideră că Romanul este foarte curat. 58,2% consideră că prețul utilităților e foarte mare, deși numai 46,5% consideră că viața în Roman e scumpă și 29,6 nu sunt de acord cu asta. 23,8% consideră că sunt mulți copii ai străzii, 43,8% nu sunt de acord. Romașcanii privesc cu ochi buni și siguranța pe străzi: 56,7% au spus că se simt în siguranță, iar 18,6% că nu. Doar 21,4% dintre cei întrebați consideră că în Roman sunt mulți câini ai străzii, în timp ce 57,8% nu sunt de acord.

Un alt capitol a privit infrastructura, școlară și rutieră: 60,8% dintre cei chestionați consideră că rețeaua școlară este foarte bine dezvoltată, 21,6% sunt indeciși, în timp ce 58% cred că avem unități de învățământ de foarte bună calitate. Referitor la transportul în comun, 59,2% consideră că actuala rețea acoperă bine orașul, 21,8% nu sunt de acord, iar 11,5% nu se pot pronunța. Pe infrastructură rutieră, 53,3% consideră că străzile sunt foarte bine asfaltate, 16,3% sunt indeciși și 17,1% sunt în dezacord. 55,3% consideră că infrastructura face față bine traficului, iar 14,2% îi contrazic. 62,1% consideră că sunt suficiente locuri de parcare, 16,3% ar vrea mai multe.

Cultură, sport și viitor

57,8% dintre romașcani consideră că sunt suficiente spitale, iar 18,7% sunt de părerea contrarie, Alți 36,9% găsesc spitalele și policlinicile moderne, în timp ce 38% nu sunt de acord.

Și pe domeniul cultural au fost opinii. 52% dintre cei întrebați consideră că romașanii au o  viață culturală foarte bogată, în timp 21,2% nu sunt de acord cu această idee. În același timp,  pe viața sportivă, 59,3% consideră că există performanțe, 13,5% nu sunt de acord, iar 26% nu sunt deciși. Foarte mulți romașcani – 72,1% consideră că în Roman se găsesc multe magazine, mall-uri, supermakert-uri, dar 85% cred că Romanul nu are suficiente cinemtografe. Alți 15,8% romașcani consideră că municipiul are suficiente ștranduri și piscine, iar 67,3% nu sunt de acord cu acest lucru. În schimb, la ceea ce înseamnă cluburi, restaurante și baruri, romașcanii cred, în proporție de 77,6% că sunt suficiente.

Locuri de muncă și viitor

 Nu mai puțin de 46,6% romașcani nu cred că se găsesc ușor locuri de muncă, iar 14,3% cred că se oferă salarii destul de mari, dar 59,7 nu sunt de acord cu acest lucru. Însă, în același timp, romașcanii sunt prea statornici, deoarecedoar 27,5% consideră că ar trebui să urmeze cursuri de perfecționare, iar alții 42% sunt în dezacord cu acest lucru. Alți 30,5% ar vrea să urmeze cursuri de recalificare, însă 41,1% nu sunt de acord, iar 22,4% nu se pot pronunța.

În ceea ce privește viitorul, 58,7% dintre romașcanii chestionai sunt foarte optimiști pentru viitorul municipiului. Alți 56,9% sunt foarte mulțumiți de administrația locală, iar încrederea în actualul primar este de 73,9%.

Urgențe și modele

În opinia romașcanilor, cea mai mare urgență este atragerea de investiții, urmată de asigurarea de locuri de muncă și modernizarea străzilor și trotuarelor. În același timp, romașcanii cer modernizarea spitalului, a rețelelor de apă, rezolvarea problemei minorităților, a câinilor, mai multă curățenie, reducere de taxe, izolarea termincă, locuințe pentru tineri sau înființarea unui cinematograf.

În opinia romașcanilor chestionați, modele sunt următoarele orașe: Piatra Neamț – preferință de 23,4%, Iași- 22,3%, Bacău – 10,7%, urmate de Sibiu, Brașov, Cluj Napoca, Timișoara sau București. Pentru alegerea lor a contat curățenia, parcurile, divertismentul, faptul că sunt orașe culturale sau sunt linișitite.

 Mulțumiri. Pe cartiere

Romașcanii au dat note pentru cartierele în care locuiesc. S-a avut în vedere accesul la internet, cablu, locuri de joacă, iluminat, accesul la școală, estetica clădirilor, serviciile de salubritate, calitatea aerului, accesul la activități sportive sau la servicii medicale.

Astfel, zonei Republicii i-a fost acordată nota 7,85, în timp ce pentru Favorit romașcanii au dat nota 8,67. Mult mai puțin s-a acordat pentru zona Anton Pann – Mihai Viteazu, cotată la 7,55, iar cel mai mult a primit zona Roman Mușat – centru – 8,85. O notă mare a primit și cartierul Bălcescu – 7,80, dar asta și pentru că în zonă se lucrează la infrastructură. Pentru cartierul Petru Rareș, inclusiv zona Pieței, nota acordată a fost de 7,65, în timp ce zona Smirodava – Bogdan Dragoș romașcanii consideră că merită un 8,35.

În aceste cartiere s-a întocmit și un clasament al celor mai stringente probleme. Pentru Republicii s-a cerut amenajarea de parcuri, o mai multă siguranță și eliminarea câinilor comunitari. Pentru Favorit, cetățenii au cerut transport în comun, parcuri și locuri de joacă, precum și izolarea blocurilor. În zona Anton Pann, romașcanii vor infrastructură modernă, locuri de parcare și mai multe spații verzi. Pe centrul municipiului, problemele identificate sunt legate de numărul de parcări, reabilitarea blocurilor și amenajarea de alei. În cartierul Bălcescu, cetățenii au cerut canalizare și apă, asfaltarea străzilor și alimentare cu gaz metan. Pentru zona Petru Rareș locuitorii au cerut canalizarea, reabilitarea clădirilor și mai multe locuri de joacă, în timp ce pentru Smirodava se doresc mai multe locuri de parcare, repararea străzilor și o mai mare civilizare a populației minoritare.

Claudia MATEI

Articolul precedentCampania preventivă „Alcohol – Drugs”, la final
Articolul următorFetele vicelui, cadouri cu repetiție de la Moș