0:00

“Romanul e capitala Moldovei pe linia handbalului feminin”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Laurenţiu Leoreanu, preşedintele de onoare al HCM Roman

Caravana Ligii Naționale Feminine de Handbal s-a pus în mișcare miercuri. Odată cu trecerea anilor, handbalul feminin ar fi încetat să existe în România, fără sprijinul Consiliilor Locale sau Judeţene. Niciuna din cele 12 formaţii din Liga Naţională feminină nu şi-ar fi putut face bugetul pentru sezonul 2013-2014 fără implicarea autorităţilor. Aceasta este realitatea de la care a pornit acest campionat. Sponsorii au rămas prea puţini sau chiar deloc la câteva echipe, iar banii obţinuţi din drepturi TV, sau bilete, pe întreg sezonul, abia dacă ajung pentru câteva deplasări. Despre comisioane obținute din vânzări de jucătoare, nici nu poate fi vorba, deși campionatul intern este considerat a fi unul puternic la nivel feminin. Dacă, în anii trecuți, Moldova avea cel puțin 3 echipe în prima ligă, la Iași, Piatra Neamț, sau Bacău, acum Romanul a rămas capitala Moldovei în Liga Națională Feminină. Un motiv bun pentru a sta de vorbă cu profesorul Laurențiu Leoreanu, primarul Romanului, pentru a vedea dacă ”și-a făcut lecțiile” în vederea susținerii ”examenelor” din campionat.

– Este un un nou început pentru HCM Roman. Cu ce gânduri abordați acest nou campionat?

– Este echipa municipalității, dar, trebuie să spunem că, în același timp, este și echipa Moldovei. Romanul este în momentul de față singura echipă din această zonă a țării din Liga Națională. Zece ani de handbal, în Liga Națională, este un lucru care și obligă. Eu cred că, în acest an, am încercat să întărim lotul, dar, în același timp, am căutat să ne menținem în același buget. Condiția a fost creșterea calitativă, dar cu încadrare în buget. Am spus-o întotdeauna că vrem performanță, că avem nevoie de sport. La Roman, Sala Sporturilor este neîncăpătoare la fiecare meci al echipei HCM, dar am susţinut întotdeauna că trebuie respectată legalitatea, trebuie să ne încadrăm în buget, pentru că aceasta este situația.

– Ați văzut în decursul anilor multe formule de echipă la HCM. Arată această echipă mai puternică?

– S-a făcut o pregătire fizică bună, iar în meciurile amicale echipa mi-a lăsat o impresie bună. Sunt jucătoare importante pe care le-am adus la echipă, așa cum este Tamaș, care este romașcancă și care este campioana Serbiei, vorbim de Băbeanu, care este venită de la Oltchim, care a jucat și la Craiova, vorbim de Mihalschi, o altă componentă a lotului național. O avem pe pivotul Ivan, care, de asemenea, a cochetat cu echipa națională. Mai avem o jucătoare de națională, care este accidentată, Iuganu, care a suferit o operație de corectură la genunchi. Noi sperăm luna aceasta să se recupereze și luna octombrie s-o găsească în teren. Am apropiat de echipă și vreo 3 jucătoare de la LPS Roman, un portar, un inter și o extremă. Încercăm să împletim experiența, lupta din teren ducându-se timp de ani de zile de jucătoarele consacrate, cu jucătoare tinere, pe care le aducem de la LPS, care să trăiască în atmosfera echipei, la nivel de performanță, pe principiul competitivității și a celui mai bun, care întotdeauna va fi în teren, acordându-se întotdeauna egalitatea de șanse. Este echipa de suflet a Romanului, un bun ambasador pentru Roman, care în acest moment, este capitala Moldovei pe linia handbalului feminin.

– Aveți pe banca tehnică un antrenor foarte tânăr, poate cel mai tânăr din Liga Națională. Ce v-a determinat să faceți acest lucru?

– Eu am lucrat foarte bine și cu profesorul Bădulescu și cu profesorul Muși, dar acum îl avem la echipă pe antrenorul secund al naționalei, Florentin Pera. Am tot respectul pentru antrenorii cu care am colaborat, se bucură de toată stima mea, ne-am despărțit în condiții amiabile. Am vrut să dăm o șansă și celor tineri, pentru că am încercat să întinerim echipa și eu cred, știți cum se întâmplă, în general în viață, când vine un tânăr să se angajeze, i se spune: da, te angajăm, dar trebuie să ai 3 ani vechime. Dacă nimeni nu l-a primit, dacă nu avea cei 3 ani vechime, pe cale de consecință el va rămâne mereu în expectativă. Așa și aici, dacă este antrenor secund la națională, a lucrat sub bagheta ”maestrului” Gheorghe Tadici, a fost pe la Deva și Constanța, cred că merită acum și un loc la o echipă care-și dorește performanța, dar care are un buget modest pentru o echipă de nivel național, dar care, cu foarte mult suflet, fiind strâns unită în jurul băncii tehnice, a anuturajului echipei, poate să facă performanță, pentru că la noi este un climat de seriozitate, fără vedetisme, mofturi și cheltuieli extravagante. Astea sunt posibilitățilenoastre, mici, dar suntem serioși. Ceea ce promitem, încercăm să îndeplinim, ceea ce vă cerem, încercați să îndepliniți.

– Cine va câștiga campionatul?

– Este întrebarea care stă pe buzele tuturor iubitorilor handbalului, în condițiile în care din acest an, sistemul competițional a fost modificat, cu play-off și play-out. Fără Oltchim, dispărută în ceața crizei financiare şi, în condiţiile date, viitoarea campioană va fi decisă la nivel de primării. Adică va câştiga oraşul sau judeţul care va fi dispus să ofere un buget mai mare pentru handbal. La prima vedere, Baia Mare şi Braşovul pornesc cu prima şansă, având şi susţinerea unor sponsori, însă într-o competiţie bazată aproape exclusiv pe fonduri publice oricând pot apărea surprize. Deva, Brăila, Clujul vor avea, la rândul lor, un cuvânt de spus în noul sezon. Va fi în stare Romanul să se bată pentru un loc pe podium? Depinde de investitorii privați, puțini, care pot înclina balanța victoriei către HCM Roman.

“Romanul e capitala Moldovei pe linia handbalului feminin”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Romanul e capitala Moldovei pe linia handbalului feminin”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentPremieră la Primăria Târgu Neamţ: Conferinţă de presă „sinceră, obiectivă și transparentă”
Articolul următorAuditul de la Drupo e gata!