Întotdeauna perioada alegerilor a fost ca un Crăciun suplimentar pentru alegători, deținătorii puterii politice alegând, pur accidental, bineînțeles, acest moment pentru a demonstra că ceea ce îi interesează pe ei este bunăstarea poporului. Din păcate însă, anul acesta moș Crăciun al alegerilor este ceva mai sărac, mai zgârcit și sigur mai cinic, doar anulând sau reducând o taxă pe care tot puterea a băgat-o 6 luni anterior, sau crescând infim niște încasări, doar cât să poată zice că au dat ceva, în limita resurselor. Aceste măsuri au, de asemenea, și un efect negativ pentru economie, însemnând cheltuieli noi și neplanificate de la buget și de aceea se fac, de obicei, din fondul de rezervă al Guvernului, cel… rezervat situațiilor de urgență. Am putut vedea exemple de astfel de măsuri în ultimele săptămâni. Guvernul a decis alocarea a 6 milioane de lei din acest fond de rezervă către biserici, trei biserici mai exact.
A fost extinsă amnistia fiscală pentru a include și bugetarii ce nu vor fi obligați să dea înapoi banii pe care i-au încasat fără a avea vreun drept, statul renunțând la încasări de aproximativ 700 de milioane de lei. Asemenea clemență este lăudabilă, mai ales că în acest fel se pare că țara o duce bine, în condițiile în care își permite să piardă acești bani. Funcționarii care au comis aceste erori au avut parte, pe cale de consecință, de aceeași bunăvoință care îi va face să fie la fel de neatenți cu greșelile lor, pentru că dacă statului nu îi pasă de bani, de ce i-ar păsa funcționarului? Ce bine ar fi și dacă și băncile ar face la fel: să greșească și să pună în contul clienților niște bani și după aia să zică, hai dacă așa a fost să fie, să-i păstreze! Dacă la stat se poate, la privat e mai greu cu dărnicia, acolo contează eficiența, randamentul, profitul, rentabilitatea. Dacă nu cumva banii vin tot de la stat.
Eșecul ” Electorata”
Din capitolul cadouri electorale sortite eșecului a fost și „Electorata”, propusă de Guvern la începutul anului. Era o măsură menită să ajute românii cu credite la băni. Această măsură urma să se aplice pentru persoane cu venituri brute de peste 2.200 lei/lună, dar cu o reducere a plafonului cu care banca poate dimina rata lunară de plată de la 50% la 35%. Cum măsură se pare că nu făcea altceva decât să crească gradul total de îndatorare a individului pe termen lung, scăzând doar suma datorată pe termen scurt, ea a rămas undeva în coadă de pește, între ostilitatea băncilor și cetățenii nelămuriți și neîncrezători. Primul ministru Victor Ponta se pare că a realizat neajunsurile acestei măsuri declarând că inițiativa privind finanțarea creditelor restante cu ajutor din partea statului „nu este funcțională” deoarece nu există „entuziasm” în domeniul bancar, Guvernul neputându-se implica în atribuțiile BNR.
Un mic eșec însă nu a descurajat puterea de la a căuta măsuri prin care să câștige simpatia alegătorilor. Este clar că sezonul cadourilor electorale abia a început și, ca întotdeana, ce e mai bun se păstrează pentru chiar înainte de alegeri.
Reducerea CAS cu 5% la angajator
Măsura propusă de putere privind reducerea CAS cu 5% la angajator a stârnit multe discuții atât între economiști cât și în clasa politică. În condițiile intrării în recesiune tehnică întrebarea este cum își permite bugetul țării să renunțe la o sursă importantă de venituri.Și cât înseamnă această cheltuială? Un exemplu simplu: o companie ce plătește unui angajat un salariu brut de 3.000 de lei, plătește în prezent CAS de 20,8% din acest salariu, mai exact 624 de lei. Scăderea CAS cu 5% la angajator ar diminua acest procentaj la 15,8%, compania datorând doar 474 de lei. O diferență de 150 lei pentru un singur angajat. Bineînțeles că o astfel de măsură ajută companiile, scad costurile, dar mai scade și contribuția către stat, scad încasările la buget. Și întrebarea la care nimeni nu a vrut să răspundă clar: de unde se vor compensa acești bani? Susținătorii acestei inițiative au afirmat că vor fi încurajate firmele să creeze noi locuri de muncă, să crească salariile și astfel sumele de la bugetul de stat nu vor fi atât de mult diminuate. Dar nu toate firmele vor face aceste lucruri, unele se vor mulțumi cu marja mai mare de profit și vor spune mulțumesc. Mulți economiști au avertizat că această măsură este riscantă în situația economică actuală a României, dar aceste avertismente nu au fost luate în serios.
Majorarea (unor) alocații anunțată de ministerul muncii
În 5 septembrie este așteptat anunțul Ministerului Muncii privind majorarea alocațiilor pentru copii. În prezent peste 3.800.000 de copii din România primesc alocație de la stat în valoare de 42 de lei, ceva mai puțin de 10 euro. Pentru a face o comparație, alocația medie primită de copii în Uniunea Europeană este de 210 euro, „doar” de 21 de ori mai mare! În România copiii cu handicap până în vârsta de doi ani primesc 200 de lei, iar cei între 3 și 18 ani primesc 84 de lei. Nu se cunoaște încă despre ce majorări este vorba, dar pare puțin probabil ca alocațiile să fie mărite până la un nivel măcar apropiat de unul decent. Și, în plus, nu toate alocațiile se vor majora, fiind vizate doar alocațiile copiilor din familii sărace. Va fi interesant de văzut cum va defini, în acest context, doamna ministru al Muncii, Rovana Plumb sărăcia în România.
Reducerea taxei pe stâlp
Acesta este mai puțin un cadou și mai mult o diminuare a unei sancțiuni. Taxa pentru construcții speciale, sau cum a fost numită „taxa pe stâlp”, a fost una dintre măsurile controversate luate chiar de către guvernul Ponta, ea reprezentând practic o taxă pentru investiții, un lucru cel puțin ciudat. Considerată de mulți specialiști ca un factor major al intrării în recesiune tehnică a României, această taxă a fost justificată atunci ca o necesitate pentru a asigura încasări suplimentare la bugetul de stat. Dar acum că România a intrat în recesiune se pare că prioritățile s-au schimbat și aceste încasări nu mai sunt necesare. De aceea, taxa pe construcțiile speciale va fi redusă de la 1.5% la 1%. Mai mult chiar, pentru că sezonul cadourilor nu poate ignora aleșii locali, veniturile colectate vor rămâne la dispoziția autorităților locale și nu vor mai intra la bugetul de stat. Justificarea dlui. Ponta a fost simplă: „Banii autorităților locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, școli” și nu putem decât spera și urmări că acești bani suplimentari vor fi utilizați în aceste scopuri nobile. Imediat a venit și replica vicepremierului Dragnea care a spus că totuși va exista un control pe acești bani și că primarii nu îi pot cheltui oricum.
Români, vi se pregătește… ceva!
Noi și noi proiecte (cadouri) sunt încă în dezbatere între aleșii puterii. În Parlament sunt prevăzute discuții privind proiecte de lege menite să îmbuneze alegătorii. Unul dintre acestea este reducerea TVA pentru laptele de consum, legumele și fructele proaspete la 9%. O astfel de măsură a fost pusă în discuție chiar de când s-a decis reducerea TVA la pâine, dar întotdeauna s-a spus că trebuie așteptat momentul potrivit, iar perioada campaniei electorale se pare că este, coincidență, acel moment. Justificarea proiectului arată că această măsura va scădea prețul la produsele respective și va conduce la scăderea evaziunii fiscale. Un alt proiect „interesant” este cel care propune ca persoanele care au luat credite ipotecare și nu le pot achita vor beneficia de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară, fără a plăti cauțiune. Alt proiect vizează reabilitări termice finanțate de stat pentru blocurile construite după proiecte elaborate până în anul 1990, cu excepția celor încadrate în clasa I de risc seismic.
Dar nu toate cadourile electorale sunt pentru toată lumea. Și ordonanța privind traseismul aleșilor locali poată fi considerată un cadou mai exclusivist, sau mai bine zis, o permisiune pentru un cadou. Acum, o parte a aleșilor locali, stau și fac o listă cu ce cer ei să primească cu ocazia sărbătorii campaniei electorale. Ce e ciudat? Ei nu vor cadouri pentru că au fost cuminți, ci pentru a fi ascultători. Și pentru a munci cu drag și spor în alegeri.
România a intrat în recesiune tehnică în urmă cu mai puțin de o lună. Anul anterior au fost introduse numeroase taxe și impozite ce au afectat mediul economic spunându-se că avem nevoie de majorări de încasări la bugetul de stat. Dar e bine că avem bani de cadouri!
Vlad BĂLĂNESCU