0:00

Consiliul Local Roman se întrunește astăzi, 29 iunie, în ședință de îndată pentru a aproba Primăriei depunerea unui proiect, prin care să fie construită o grădiniță nouă în municipiu.

Investiția, denumită oficial ”Construcţia şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie preşcolară în municipiul Roman”, se dorește a fi finanțată prin POR 2014-2020, axa destinată investițiilor în educație și e cu titlu de prioritate pentru autoritățile romașcane.

Potrivit documentelor oficiale, grădinița va fi cu program prelungit și va mai atenua puțin din deficitul locurilor din unitățile de învățământ preșcolar.

Există un deficit de 478 de locuri în învăţământul preşcolar, la nivelul anului 2016, pentru un grad de participare de 100%. Deficitul estimat pentru anul şcolar 2018-2019 este de 346 de locuri. Investiţia propusă va acoperi 160 de locuri – 8 grupe de clasă – şi va asigura infrastructura necesară unui nivel crescut al educaţiei preşcolarilor din municipiul Roman”, susțin oficialii.

Pentru realizarea investiției, primul pas va fi făcut tot în ședința CL de azi, când consilierii vor trece din domeniul privat în cel public un teren din sudul municipiului, aproape de stadionul Moldova, cu acces pietonal și auto din strada Victor Hugo, în suprafață de 4.207 mp, cu 831.235 lei valoare de inventar.

Imobilul ce va adăposti funcțiunea de grădiniță cu program prelungit se dezvoltă pe două nivele, parter și un etaj, având spațiile distribuite astfel încât fluxurile să fie separate (copii, educatori, personal auxiliar, materiale și alimente). În acest scop se vor utiliza intrări separate, la nivelul parterului iar distribuția pe verticală se va face cu ajutorul a două scări închise – una pentru copii și o altă scară pentru personal. Circulația verticală a materialelor (lenjerie și alimente) se realizează, de asemenea, separat, cu ajutorul unor montcharge-uri. Distribuția spațiilor la fiecare nivel ia în considerare realizarea unui circuit funcțional simplu pentru copii și asigurarea unui microclimat cu o calitate superioară, prin limitarea posibilităților de contaminare a spațiilor destinate exclusiv copiilor. Astfel, se vor prevedea vestiare la fiecare nivel, dispuse astfel încât să fie limitată posibilitatea accesului în zonele destinate copiilor cu îmbrăcăminte pentru exterior. Structura s-a conformat în aşa fel încât să corespundă cât mai bine cerinţelor arhitecturale şi funcţionale, urmărindu-se, în acelaşi timp, concluziile și recomandările studiului geologic. Închiderile exterioare se vor realiza din zidărie BCA şi termoizolaţie 15 cm grosime. Compartimentările interioare se vor realiza din zidărie BCA. Gradul înalt de confort cerut de beneficiar a impus folosirea unor materiale de finisaj şi obiecte sanitare de bună calitate, pardoseli din gresie, parchet din lemn laminat pentru trafic intens, în spaţiile destinate copiilor: vestiare, săli polivalente, săli de joacă, săli de dormit; placaje parţiale cu faianţă în băi şi bucătărie, zugrăveli cu vopsele lavabile cu grad redus de compuşi organici volatili – în spaţiile destinate copiilor: vestiare, săli polivalente, săli de joacă, săli de dormit. Acoperişul este în sistem terasă, iar scurgerea apelor pluviale se realizează cu ajutorul unor sifoane de terasă către tubulatura interioară verticală și orizontală către rețeaua locală de canalizare. Curtea va avea o terasă acoperită, adiacentă clădirii, precum și zone necesare accesului și funcțiunii specifice: împrejmuire, iluminat exterior, alei pietonale, alei carosabile, zonă de joacă pentru copii, inclusiv pistă pentru biciclete, curte cu flori şi spații verzi. Alimentarea cu apă a obiectivului se va realiza de la reţeaua orăşenească de alimentare cu apă . Preparea apei calde de consum menajer se va face cu boiler cu serpentină, alimentat cu agent termic primar de la instalatia de incalzire. Apele uzate menajere preluate de la grupurile sanitare, vor fi evacuate gravitațional prin coloane verticale în rețeaua publică de canalizare”, se arată în descrierea proiectului întocmit de arhitectul Mihai Cristian Trandafir.

Investiția se ridică la 7.531.682 lei, din care peste 5,7 milioane de lei sunt eligibili, iar contribuția municipiului Roman va fi pe la 114.000 lei. Durata de realizare a fost estimată la 3 ani și jumătate. (D.O.)

FOTO: Primăria Municipiului Roman

Articolul precedentADMITERE LICEU Recomandarea Ministerului Educației: ”E preferabil să intri la un liceu care nu îţi place, decât să nu intri deloc!”
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Pe Cod galben de ploi, se irigă spațiul verde!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.