revelion

* staţiunile din judeţ concurează, din punct de vedere al preţurilor, cu cele de pe Valea Prahovei

”Nu fi fraier, nu poți plăti mai mult!” Este doar unul dintre mijloacele prin care deținătorii de pensiuni, apartamente, unități de cazare și alimentație publică, încearcă să-și atragă clienți pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă. Dacă pentru perioada Crăciunului este încetățenită ideea că se petrece acasă, în familie și în consecință ofertele sunt mai puține și mai slabe, pentru petrecerea revelionului, internetul abundă în oferte, care mai de care mai atrăgătoare. Singurul lucru care le diferențiază este prețul: cu banii ceruți pentru un pachet de 3 nopți de cazare, demipensiune și cină festivă de Revelion, poți, liniștit, să pleci în stațiuni celebre din Europa și să mai rămâi și cu bani. Stațiunile care se vor a fi turistice, din Neamț, concurează lejer cu cele cu adevărat declarate ”stațiuni”, de pe Valea Prahovei sau din județul Brașov. Din punctul de vedere al tarifelor practicate evident. Pentru că, la o primă vedere, serviciile și entertainement-ul oferite lasă de dorit.

Durău, Lacu Roşu sau pe lângă Piatra Neamţ

Luăm un singur exemplu: Stațiunea Durău. Cu toate eforturile autorităților, deși se încearcă de ani buni, pârtia nu a fost omologată. Mai mult, acolo sunt ceva instalații de cablu, chiar și un patinoar și o pârtie pentru săniuțe însă fiecare le ”exploatează” pe risc propriu. Nici ofertele de cazare și masă nu sunt extraordinare la prețul cerut de ofertanți. Unitățile de elită sunt puține, cu tarife pe măsură. La o pensiune sau un hotel de 4 stele prețurile variază între 3.200 de lei – pachet cu 3 nopți de cazare, 3 mese pe zi și cină festivă și 4.000 de lei pentru o cameră dublă și servicii similare, însă amatorii ar trebui să știe că respectivele unități sunt ocupate. Dacă totuși insistați să petreceți Revelionul și câteva zile înainte și după la Durău sau în împrejurimi, trebuie să mai știți că aveți la dispoziție câteva pensiuni și vile care nu oferă cină festivă. Oferă însă cazare (trebuie să închiriezi toată vila), obligatoriu măcar 3 nopți. La Lacu Roșu, stațiune aflată în apropierea municipiului Piatra Neamț, situația este aceeași. Unitățile de cazare sunt ocupate 100%, încă din luna septembrie, puține vile rămânând goale, din motiv de confort, majoritatea fiind de 2 stele, cu toalete comune. Și totuși, dacă chiar vreți să ieșiți undeva de Revelion puteți accesa ofertele din imediata apropiere a orașului. Pensiunile și restaurantele din  vecinătate au oferte atrăgătoare: cazare pentru 3 nopți cu 700 de lei de familie și cină festivă cu 200 de lei de persoană, cel din urmă preț fiind practicat de majoritatea restaurantelor din Piatra Neamț care organizează petreceri în nopatea de Revelion, exceptând bineînțeles restaurantele de 4 stele care oferă servicii pe măsura prețului: 100 de euro de persoană – masă și program artistic.

”De ani de zile petrecem acasă sau la prieteni”

Puțini sunt cei care s-au gândit la rezervarea unui loc pentru petrecerea din noaptea de Revelion. Marea majoritate preferă să stea acasă sau în cel mai bun caz să meargă la restaurant, iar decizia se ia de obicei, în ultimul moment.

”Nu sunt bani, de ani de zile ies în centru sau petrecem acasă sau la prieteni. Au trecut vremurile când petreceam trei zile sau trei nopți. Pur și simplu nu ne-am gândit la nimic. Nu mai ieșim de vreo trei ani încoace pentru că nu ne mai permitem”, a spus M.I. din Piatra Neamț.

”Nu știu să vă răspund. Desigur, acum copii sunt mari și ar trebui să ne permitem să ieșim undeva. Din păcate nu planificăm nimic pentru că nu știm ce bani avem de sărbători. Mai este și Crăciunul și așa mai departe. Dacă găsim un restaurant cu prețuri rezonabile…”, a mărturisit C.V. din Piatra Neamț.

”Sincer, nu merită. Prețurile sunt extrem de ridicate. Eu chiar m-am interesat de ceva oferte. La noi nu merg sub nicio formă. Nu se merită. Dacă nu am bani să merg undeva în afară, unde prețurile sunt mai mici decât la noi, mai bine stau acasă. Nu mi se pare normal să cheltui mai bine de o mie de euro pentru 3 zile și Revelion la Gura Humorului de exemplu când pot să plec în Austria la ski”, a precizat un tânăr din Piatra Neamț.

Mult, puțin, cu bani sau fără bani, concluzia este una singură: deși este la modă să pleci în vacanță de Revelion, anul acesta nemțenii dau vacanța pe statul acasă și ieșit în centrul orașului, la artificiile Primăriei, dacă vor fi și acelea.

Irina CĂLIN