Retrospectivă Monica D. Carp la Muzeul de Artă Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUniunea Artiştilor Plastici Neamţ şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ organizează, în perioada 15 noiembrie-15 decembrie, la Muzeul de Artă Roman, expoziţia retrospectivă Monica D. Carp. Intitulată „Semn şi însemn”, manifestarea are vernisajul miercuri, 21 martie, cu începere de la ora 16:00.

„Născută la 1 martie 1956, la Bozieni de Jos, Monica D. Carp a urmat cursurile Liceului de Cultură Generală din Roman. Talentul la pictură îi este remarcat de cunoscutul artist și profesor romașcan Gheorghe Iliescu, care îi îndrumă pașii spre facultatea de artă. Între anii 1980-1981 urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Bacău, unde îl are ca profesor pe pictorul Ilie Boca. Își desăvârșește studiile la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, profilul Arte Plastice, specializarea pictură din cadrul Universității de Arte ”George Enescu” din Iași. Sub îndrumarea prof. dr. Dimitrie Gavrilean susține teza de doctorat  cu titlul „Simboluri din arta populară și arta creștină-ortodoxă integrate în pictură”. Este profesoară la Clubul Copiilor din Roman și membră a Uniunii Artiștilor Plastici Neamț”, precizează organizatorii.

„A deschis 23 de expoziții personale la Bacău, Roman, Iași sau Piatra Neamț. A participat la numeroase expoziții colective și de grup: Anualele și Saloanele de artă de la Muzeul de Artă din Roman, Saloanele Moldovei Bacău-Iași, Expozițiile filialei UAP Neamț, București. Participările sale au fost remarcate și apreciate cu premii și diplome: Premiul al II-lea Artur Verona pentru compoziție, Premiul I, expoziţia concurs internaţional Universul cunoaşterii, Asociaţia cultural-ştiinţifică Vasile Pogor Iaşi; Diplomă de Originalitate-Muzeul de Artă Roman; Diplomă de Excelenţă Gala excelenţei romaşcane 2016; Diplomă Artistul anului, Muzeul de Artă Roman; Premiul pentru Pictură şi Diplomă de Excelenţă-Expoziţia de artă vizuală Careu de Dame, Casa Corpului Didactic Iaşi; Diplomă de Excelenţă Dragobete Art.Ro, Galeria de Artă Victoria Iaşi. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile muzeelor din țară și în numeroase colecții particulare din țară și străinătate. A editat albumele Două decenii de artă plastică, consacrat creației personale, Pisanie, Mărțișorul Românesc, vol. I și II”, se mai spune în comunicatul de presă.

Profesorul și mentorul său, pictorul Ilie Boca, spunea despre artista Monica D. Carp: „Autoarea a ajuns la o exprimare originală unitară stilistic cu trăire și limbaj modern, o panotare expresivă, cu pauze și accente, o pictare a sălii ca o mărturisire de credință. Un spectacol artistic emoționant și de bună calitate”.

„Expoziția retrospectivă SEMN ȘI ÎNSEMN, care adună 170 de lucrări, de la miniaturi la compoziții de mari dimensiuni, dezvăluie publicului un artist complex și complet care reușește să surprindă vizualul printr-un limbaj modern, dar pentru care tradiția rămâne cea mai de preț moștenire artistică și spirituală”, a precizat muzeograful Mihaela Ciobanu. (ZCH NEWS)

Articolul precedentUn șofer turc a ”ras” un copac și-un gard și s-a oprit într-o magazie
Articolul următorRossal zona 3 Târgu Neamţ: Apel la colectarea selectivă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.